8.1 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulevardul şi regulamentul. Marile artere din Craiova, la loc comanda!

Bulevardul şi regulamentul. Marile artere din Craiova, la loc comanda!

Primăria Craiova jonglează cu regulamentele când vine vorba de arterele importante de circulaţie din municipiu. De fapt, este vorba de un singur regulament, întocmit şi lansat în urmă cu fix un an, pentru Calea Bucureşti, regulament care se va aplica şi în cazul altor trei bulevarde similare: 1 Mai, Nicolae Titulescu şi Calea Severinului. Nu este însă exclus ca primăria să impună reguli noi în ceea ce priveşte spaţiile comerciale şi locurile de parcare şi pe alte străzi şi bulevarde din Craiova.

Bulevardul şi regulamentul. În martie 2021, Primăria Craiova lansa în consultare publică, în premieră, un regulament local care viza aspectul unei străzi. Era vorba de Calea Bucureşti.

Regulamentul privind „stabilirea categoriilor de intervenţii în vederea reabilitării fronturilor construite în zona de acţiune prioritară Calea Bucureşti din municipiul Craiova” impunea un set de clar de reguli pentru firmele care îşi desfăşurau aici activitatea economică. S-a mers pe principiul „te conformezi sau dispari“, iar firmele de funerare, cele de piese auto şi magazinele second-hand au primit interdicţie pe Calea Bucureşti (mai puţin cele deja existente). Primăria a impus noi regului şi în ceea ce priveşte parcările amenajate în lungul părţii carosabile, iar după ce regulamentul a intrat în vigoare a început şi „curăţenia“. 

La un an distanţă, alte trei artere importante de circulaţie din Craiova vor avea propriul regulament. Evident, tot după modelul „Calea Bucureşti“. După ce marţi, 8 martie, primăria a lansat în consultare publică un regulament pentru bulevardul 1 Mai, pe 9 martie a mai publicat un regulament, de data asta pentru bulevardul Nicolae Titulescu şi Calea Severinului. Denumirea este aceeaşi „Regulament local privind stabilirea categoriilor de intervenţii în vederea reabilitării fronturilor construite în zona de acţiune prioritară (…)“, se schimbă doar numele străzii sau bulevardului.

Şi conţinutul regulamentului este, în mare acelaşi. Asta dacă nu cumva se întâmplă ca funcţionarul care l-a întocmit să mai rateze câteva comenzi copy-paste, lucru care s-a şi văzut atât la regulamentul pentru bulevardul 1 Mai, cât şi la cel pentru Nicolae Titulescu – Calea Severinului. Şi pentru că vorbim de acesta din urmă, regulamentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Craiova până la data de 19 aprilie. 

Bulevardul şi regulamentul. Ce se va schimba pe traseul Nicolae Titulescu – Calea Severinului

Ce se va schimba pe traseul Nicolae Titulescu – Calea Severinului? În primul rând, modul cu vor arăta spaţiile cu destinaţie comercială. De fapt, regulile sunt similare cu cele impuse încă de anul trecut pe Calea Bucureşti şi se aplică de la intrarea în vigoare a regulamentului. Şi aici se umblă la condiţiile de autorizare a executării accesului direct din exterior în spaţiul comercial, la modul cum trebuie să arata faţadele spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuit, finisajele şi aşa mai departe. Primăria sugerează chiar şi modul cum trebuie să arate treptele de acces în spaţiul comercial, rampele şi podestele, ba chiar şi balustradele. 

Bulevardul Nicolae Titulescu şi Calea Severinului vor avea un aspect unitar în ceea ce priveşte spaţiile comerciale şi locurile de parcare, după modelul „Calea Bucureşti“

Conform regulamentului, schimbarea spaţiilor de locuit în spaţii cu altă destinaţie se poate face numai dacă noua destinaţie nu generează un trafic intens în zonă (aprovizionare, program de lucru prelungit, număr mare de angajaţi şi clienţi), nu generează zgomot, nu produce deşeuri sau nu aduce disconfort de orice fel riveranilor. Astfel, la parterul blocurilor vor mai putea funcţiona, ca activitate nou înfiinţată, doar bănci, farmacii, cabinete medicale, saloane de înfrumuseţare, spaţii comerciale de mici dimensiuni, cofetării, patiserii sau sedii de firmă care nu produc disconfort (agenţii loto, firme de consultanţă, de recrutare etc). 

Ce reguli se vor impune în privinţa parcărilor

Regulamentul stabileşte şi modul de utilizare a domeniului public şi a parcărilor riverane clădirilor în care există spaţii cu alte destinaţii, dar şi reguli privind împrejmuirile. „Se interzice ocuparea domeniului public din vecinătatea spaţiilor cu altă destinaţie decât locuinţe cu orice tip de mobilier, inclusiv cel destinat vânzării, precum şi expunerea sub orice formă, în exteriorul spaţiului, a produselor comercializate. Se interzice afectarea/amenajarea suprafeţelor aparţinând domeniului public al municipiului Craiova cu alei de acces, rampe, platforme, trepte, împrejmuiri, bolarzi, corpuri de iluminat sau altele asemenea, inclusiv realizarea de plantaţii, în lipsa acordului expres al Primăriei Municipiului Craiova“, se arată în regulament. 

De asemenea, pentru a nu „interfera cu dreptul celorlalţi locatari din imobilele de locuinţe colective de a accede la locurile de parcare amenajate în parcările de reşedinţă ale blocurilor, fiecare spaţiu pentru care a fost schimbată destinaţia din locuinţă în alte funcţiuni va putea utiliza un singur loc de parcare în vecinătatea spaţiului, exclusiv pentru parcarea autovehiculelor aparţinând angajaţilor“. Regulamentul interzice şi ocuparea locurilor de parcare, a trotuarelor sau a primelor benzi de circulaţie amenajate în lungul părţii carosabile a Căii Severinului, respectiv bulevardului Nicolae Titulescu, şi a locurilor din parcările interioare cvartalelor de blocuri (parcări de reşedinţă) cu autovehicule de serviciu aparţinând parcului auto al societăţilor care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. 

Bulevardul şi regulamentul. Ce interdicții se mai impun

Firmelor le este interzisă şi delimitarea unor suprafeţe de teren cu deschidere şi/sau vizibilitate la Calea Severinului şi bulevardul Nicolae Tiutulescu cu împrejmuiri opace, indiferent dacă respectivele terenuri aparţin domeniului public sau sunt proprietate privată. „Terenurile proprietate privată se vor putea împrejmui doar cu gard bordurat, de culoare verde şi înălţime de maximum 80 cm“, se menţionează în regulament.

Bulevardul Nicolae Titulescu şi Calea Severinului vor avea un aspect unitar în ceea ce priveşte spaţiile comerciale şi locurile de parcare, după modelul „Calea Bucureşti“

La capitolul interdicţii intră şi amplasarea pe faţadele aferente spaţiilor a copertinelor, indiferent de materialele din care sunt realizate, cu excepţia copertinelor rabatabile din material textil, de culoare alb sau crem, dar şi a oricăror corpuri de iluminat, proiectoare şi altele asemenea, cu excepţia celor utilizate pentru iluminarea locală a firmei aferente spaţiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS