Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”, construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova, este gata. A fost nevoie de câțiva ani pentru a realiza un obiectiv turistic și cultural unic în lume. Prisma de sticlă proiectată de celebrul arhitect Dorin Ștefan este cea care face diferența și transformă complexul muzeal de la Craiova în unicat.
Anunțul privind finalizarea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși” a fost făcut, sâmbătă, chiar de către președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
„Lucrările la galeria Centrului s-au încheiat, iar suprafața de teren din jurul prismei de sticlă a fost amenajată cu gazon. Pentru a pune în valoare construcția ovoidă, Consiliul Județean Dolj se va ocupa de amenajarea peisagistică a întregii curți a Muzeului de Artă. În paralel cu aceste demersuri, specialiștii noștri lucrează la conceptul de artă digitală și de expunere în cadrul galeriei. Odată finalizate aceste etape, ne vom putea bucura de o atracție culturală și artistică unică în lume”, a scris Cosmin Vasile pe pagina sa de socializare.
Centrul „Brâncuși” este gata. Scurtă istorie a obiectivului unic în lume
Proiectul privind realizarea Centrului Internaţional „Constantin Brâncuși“, în forma gândită de arhitectul Dorin Ştefan, a demarat în 2015 cu un eşec. Firma de construcţii nu a fost capabilă să realizeze lucrarea, aşa că a fost nevoie de o nouă licitaţie. Lucrările au fost reluate abia în 2018 de către firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL, care s-au asociat și au câștigat licitaţia în valoare de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA).
S-a lucrat mult timp la partea de subteran, la galeria de 1.200 mp, pentru ca obiectivul care dă unicitatea acestui Centru Turistic Interactiv să se ridice în 2020. Prisma din stică înaltă de 12,6 metri şi formată din 31 de bucăți de sticlă, 336 de lamele orizontale și aproape 700 de vincluri de aluminiu a reprezentat marea provocare a acestei lucrări. În 2020 s-a reuşit montarea a opt bucăţi de sticlă din cele înalte de 12,6 metri şi late de 3 metri, plus lamelele orizontale. Restul lucrării s-a executat în 2021.
De ridicarea prismei s-a ocupat o firmă specializată din Germania, Montec International, singura capabilă să lipească astfel de bucăţi de sticlă de mari dimensiuni. Centrul „Brâncuşi“ a fost gândit ca un Centru Turistic Interactiv unic în lume. Complexul muzeal dedicat marelui sculptor cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție. La suprafață se află prisma unicat din sticlă, în care se va putea ajunge cu ajutorul unui lift. Ea conține o interpretare la scară largă a două dintre operele lui Brâncuși – „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, însă ele pot fi zărite doar din interiorul prismei, nu și din afara ei.