11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBlocul polițiștilor, blocul ruină

Blocul polițiștilor, blocul ruină

-

Are peste 20 de ani de când este abandonat şi cu fiecare zi se transformă într-o ruină. Blocul 201C sau „blocul poliţiştilor” din cartierul Craioviţa Nouă se află în stare avansată de degradare şi în ciuda proiectelor vehiculate de autorităţi, clădirea a fost lăsat de izbelişte. Blocul cu opt etaje este în stare de construcţie, la roşu, din perioada anilor 90.

Povestea acestui bloc a început în urmă cu mai bine de 20 de ani, atunci când construcţia a făcut parte din programul Consiliului Judeţean Dolj pentru construirea de locuinţe, beneficiar fiind Regia Autonomă „Invest” – Craiova (actualmente Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj). În anul 1994 din lipsă de fonduri, lucrările au fost afectate şi sistate. Totodată a fost decisă transmiterea imobilului către Ministerul de Interne – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, pentru finalizarea construirii. Prin decizia nr. 119/14.10.1994 a Consiliului Judeţean Dolj a fost aprobată transferarea blocului de locuinţe 201 C. La acea dată, lucrările de construire erau în stadiul structurii de rezistenţă şi planşeului pentru etajul al II-lea.

Blocul 201C

De la CJ la poliție

După preluarea de la Consiliul Judeţean Dolj, fondurile au fost asigurate de Ministerul de Interne prin Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj. Lucrările au fost finanţată până la finele anului 2000, când au fost sistate definitiv. Acesta a fost proiectat împreună cu alte două turnuri de pe bulevardul Oltenia după aceleaşi tipare: spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit în partea superioară. 201A şi 201B au fost finalizate în anul 2000 cu fonduri de la fostul Minister al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului. În acelaşi an, blocul 201C a intrat în patrimoniul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, urmând să fie şi el finisat, iar apartamentele să fie date ca locuinţe poliţiştilor. Doar că poliţia doljeană nu a avut niciodată fonduri suficiente ca să termine construcţia.
Între timp, blocul 201C a ajuns un soi de groapă de gunoi şi adăpost pentru boschetari, iar sus, pe acoperiş, au crescut copaci.

Primăria Craiova intenționa să-l transforme în locuințe sociale

Blocul 201C


În 2012, primarul Craiovei spunea că: „Urmează să finalizăm noi acest bloc, care are 29 de apartamente, din care 15 cu trei camere şi 14 cu patru camere. Probabil că apartamentele cu trei camere vor fi acordate poliţiei, iar cele cu patru camere vor fi recompartimentate în locuinţe de două camere, pe care le vom acorda cazurilor sociale care au solicitat locuinţă“.
Municipalitatea intenţiona atunci să investească în acest proiect imobiliar pentru a rezolva o parte dintre cazurile sociale ale Craiovei. Numai că proiectul a fost sortit eşecului, iar blocul a rămas tot în paragină.

CJ schimba blocul cu sediul poliției din Segarcea


În anul 2016 şi Consiliul Judeţean Dolj şi-a arătat intenţia de-a prelua blocul 201 C şi să încheie lucrările. Consiliul Judeţean Dolj intenţiona ca, ulterior preluării blocului 201 C şi finalizării lucrărilor de construire, să transmită imobilul în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Imobilul situat vizavi de Complexul Fortuna. urma să fi dat la schimb cu un altul din oraşul Segarcea.

Un bloc în ruină

Blocul 201C

Anii au trecut și la acest moment, blocul 201C se încadrează la categoria ruinele oraşului. Scheletul de BCA este parcă linia de hotar între vilele din zonă şi blocurile din Craioviţa Nouă. Numai parterul imobilului este ocupat de o firmă, etajele au rămas în faza de şantier, la roşu, cum spun constructorii. Aici şi-au găsit adăpostul oamenii străzii care îşi fac veacul în cartier. Parterul vopsit în roz contrastează cu restul construcţiei de şapte niveluri, rămasă nefinisată, fără uşi, fără ferestre. Intrarea se face pe lateral, dar de aici începe coşmarul. Mormane de cartoane, de ambalaje din plastic, peturi, haine putrezite toate răspândesc un puternic iz de urină şi resturi organice. Aceasta este intrarea în blocul ocupat de oamenii străzii, dar şi locul care serveşte drept WC trecătorilor.

Primăria Craiova nu a dat nici un răspuns concret despre situația acestui imobil aflat pe domeniul public al orașului. Cât despre MAI, aprobările s-au blocat undeva, pe drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Softronic va produce locomotive hibride într-o nouă fabrică pe...

Directorul comercial al producătorului de locomotive electrice din Craiova,...

ȘTIRI GdS