De duminică după amiază, senzorii de poluare din Craiova au înregistrat din nou valori mari ale particulelor PM2,5 şi PM10. Nivelul de calitate a aerului a fost „rău” inclusiv în centrul oraşului, chiar şi la staţia oficială de monitorizare instalată fix lângă primărie.
Se pare, însă, că aleşii locali au simţurile amorţite, căci episoadele de poluare din Craiova nu par să îi fi mobilizat pe aceştia să treacă la acţiuni concrete pentru soluţionarea uneia dintre cele mai stringente probleme. Un centru de oraş amenajat frumos, mai nou şi cu steguleţe, dar sufocat de fum, e cam la fel de admirabil ca un Aqua Park amplasat în buza gropii de gunoi.
Staţia de fond urban DJ2, amplasată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj lângă Primăria Craiova, indica un nivel ridicat de poluare atât duminică, 20 martie, cât şi luni dimineaţă. La fel şi staţia DJ3, stația industrială situată in zona Casa Tineretului/Bd. N. Titulescu, care a şi înregistrat în trecut cele mai multe depăşiri.
Conform valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare URAD monitor, nivelul maxim de poluare a fost atins în jurul orelor 22:00-23:00, când particulele poluante PM 2,5 şi PM10 au înregistrat valori şi de 6 ori mai mari decât limita. Un exemplu în acest sens este un senzor din zona Catargiu care a înregistrat valori de 270 µg/m³ pentru PM 2,5 sau 300 pentru PM10, în condiţiile în care valoarea limită este de 50 µg/m³.
Duminică seara, aproape toţi senzorii din Craiova erau roşii sau portocalii, aerul poluat resimţindu-se în toate cartierele. Mai mulţi craioveni au postat fotografii cu aparate de monitorizare a calităţii aerului care alertau cu privire la nivelul de poluare.
Gazeta de Sud a solicitat instituţiilor abilitate informaţii cu privire la sesizările înregistrate duminică privind posibile arderi de deşeuri şi eventuale sancţiuni aplicate.Vom reveni cu răspunsurile acestora.