6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal(GALERIE FOTO) Platforme de gunoi din Craiova, supravegheate video

(GALERIE FOTO) Platforme de gunoi din Craiova, supravegheate video

Platforme de gunoi din Craiova, supravegheate video. Craiovenii trebuie să fie atenţi de acum înainte unde aruncă gunoiul menajer, ce fel de gunoi duc la platformă şi, mai ales, cum respectă modul de colectare selectivă.

Unele platforme de gunoi sunt deja monitorizate video, la altele urmează să fie montate camere de luat vederi, iar imaginile ajung în dispeceratul Poliţiei Locale. De aici până la o eventuală sancţiune nu mai este decât un pas. Tonul l-a dat chiar primarul Lia Olguţa Vasilescu, dar investiţia aparţine Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ, care supraveghează implementarea Masterplanului de deşeuri al judeţului.
Edilul Craiovei a anunţat, pe pagina sa de socializare, montarea primelor camere video de supraveghere stradală. Acestea sunt amplasate strict la platformele de gunoi şi au rolul „de a depista cetățenii certați cu bunul simț care aruncă deșeuri sau care nu respectă modul de colectare și selectare a gunoiului“, după cum a precizat Olguţa Vasilescu.

„Primele camere video de supraveghere stradală au fost deja montate în mai multe puncte cheie din oraș și în apropierea spațiilor de depozitare a gunoiului. Scopul acestora este de a depista cetățenii certați cu bunul simț care aruncă deșeuri sau care nu respectă modul de colectare și selectare a gunoiului. Se intenționează montarea acestor camere video în toate punctele de colectare a deșeurilor, dar și pe mai multe artere folosite pentru a se transporta deșeurile în cartierele mărginașe, în vederea abandonării pe marginea drumului. Aceste camere sunt integrate în sistemul de supraveghere video al municipiului și numărul lor va crește în perioada următoare“, a scris, pe Facebook, Olguţa Vasilescu.

Platforme de gunoi din Craiova, supravegheate video. Poliţia Locală veghează şi sancţionează

Primarul Craiovei a mai ţinut să menţioneze că săptămânal se adună zeci de tone de deșeuri de la periferia orașului, abandonate la întâmplare de cetăţeni. „Acum avem mijloacele de a-i depista pe cei care le aruncă și de a aplica sancțiunile legale“, a anunţat Olguţa Vasilescu. Cea care veghează şi aplică sancţiuni este însă Poliţia Locală, în dispeceratul căreia ajung toate imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Ultimele sancţiuni pentru depozitarea deşeurilor pe domeniul public s-au dat chiar luni după-amiază. Nu pe baza imaginilor video, ci a ceea ce au depistat poliţiştii locali pe teren. Amenzile aplicate de aceştia au ajuns la 12.000 de lei.

„Polițiștii locali din cadrul Secției Romanești au depistat mai multe persoane care au depozitat gunoi menajer pe domeniul public și au produs arderi de deșeuri provenite din dezmembrări, pe strada Dobrogea, pe islazul din Popoveni și pe strada Rândunelelor. După identificarea persoanelor respective, s-au aplicat sancțiunile legale, în cuantum de 12.000 lei, precum și obligația de a curăța domeniul public. Astfel de acțiuni se desfășoară zilnic, în paralel cu efectuarea procedurilor de identificare a proprietarilor de terenuri private și atenționarea acestora cu privire la obligația legală de curățare și împrejmuire a terenurilor“, a fost anunţul de pe Facebook al Poliţiei Locale Craiova.

ADI ECODOLJ pune camere la platforme, primăria – în tot oraşul

Revenind la camerele de supraveghere stradală, Primăria Craiova deţine un studiu de fezabilitate, care presupune instalarea a 4.648 de camere video în tot oraşul, nu doar la platformele de gunoi. Vizate sunt şi parcurile, pieţele publice, cimitirele, locurile de joacă, unele străzi şi ieşirile din municipiu (acolo unde se aruncă necontrolat deşeuri). SF-ul şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Sistem de supraveghere video în Municipiul Craiova” au fost aprobaţi în şedinţa de luna trecută a Consiliului Local Craiova.

Potrivit studiului, valoarea totală a investiţiei, conform scenariului ales de municipalitate, a fost estimată la 141.292.255 de lei (inclusiv TVA). Din aceşti bani, partea de construcţii şi montajul era estimată la 31.806.843,85 de lei (TVA inclus), iar termenul de montare a tuturor camerelor de supraveghere era de 15 luni. Proiectul în sine presupunea instalarea a 4.648 de camere de supraveghere video, amenajarea dispeceratului de supraveghere, realizarea unei rețele de transmisie a semnalului prin fibră optică aeriană pe stâlpii de electricitate existenți, în lungime de 440.000 m, și a unei rețele de transmisie a semnalului prin fibră optică montată îngropat în zonele unde nu există stâlpi de electricitate, în lungime de 60.000 m.

Vor exista camere video şi la periferia Craiovei

Până când Primăria Craiova va trece la realizarea sistemului de supraveghere mai sus menţionat, de monitorizarea video a platformelor de gunoi se ocupă ADI ECODOLJ. Reprezentanţii municipalităţii susţin că Asociaţia care implementează Masterplanul de deşeuri al Doljului a montat deja primele camere video la platforme şi că acţiunea va continua, cu scopul de a-i depista pe cei care aruncă deşeurile menajere în mod haotic.

La rândul ei, ADI ECODOLJ a transmis GdS că a achiziţionat până acum 15 camere de supraveghere video, strict pentru monitorizarea platformelor de deşeuri, pentru care a plătit suma de 39.477 de lei (fără TVA), aici intrând şi serviciile de instalare şi punere în funcţiune a sistemului. Camerele au fost deja montate şi sunt monitorizate de Poliţia Locală. Pe lângă cele 15 locaţii monitorizate, vor mai fi alte 20 de locaţii unde se vor amplasa camere de supraveghere. Unele camere video vor fi motate în zona de periferie, tocmai pentru a împiedica abandonarea ilegală a deşeurilor, după cum au mai transmis reprezentanţii ADI ECODOLJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS