O conductă care transportă apă uzată şi care aparţine Complexului Energetic Oltenia. Sucursala II Craiova a crăpat în această dimineaţă. Apa amestecată cu cenuşă a ţâşnit cu presiune la o înălţime de aproape 10 metri, inundând zona din jur. Apa a ajuns şi pe acoperişul unui service din imediata vecinătate. Nu este pentru prima dată când conducta care transportă apă murdară spre halda de cenuşă se fisurează.Ultimul incident de acest fel a avut loc în vara anului 2021. Atunci,s-a produs o avarie la aceeaşi conductă care transporta apă uzată de la SE II Craiova la halda de cenuşă din Valea Mânăstirii. Din cauza presiunii, apa a ţâşnit cu putere precum o fântână arteziană. Cenuşa lichidă a distrus un hectar de cultură bio de căpşuni şi alte diverse culturi agricole din preajma conductei.
E doar apă uzată, nu poluează
Reprezentanţii SE II Craiova- CEO spun că o astfel de avarie nu poluează. Din conducta fisurată ţâşneşte doar apă reziduală care nu este atât de nocivă, mai spun reprezentanţii SE II Craiova.Directorul SE II Craiova spune că avaria a fost repede oprită, fiindcă s-a oprit sistarea apelor uzate. „Am avut în această dimineaţă o avarie la o conductă de ape uzate care face legătura între Termocentrala şi depozitul de zgură şi cenuşă. Imediat am oprit pompajul şi lucrăm la remedierea situaţiei. Au mai fostastfel de probleme în trecut,dar acţionăm pentru a nu mai exista astfel de probleme. În ceea ce priveşte poluarea, pericolul este foarte scăzut. Conductele sunt vechi şi din această cauză cedează”, a declarat Dan Vasile, directorul Electrocentrale Craiova.
Garda de Mediu s-a obişnuit cu avariile
Garda de Mediu Craiova nu este străină de problemele pe care le produc astfel de avarii. În trecut, comisarii Grăzii au descins în această zonă, au constatat pagubele şi au aplicat amenzi, dar rezultatul nu a fost cel dorit.