4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVIDEO Zi de foc pentru pompierii mehedințeni, pe 25 martie

VIDEO Zi de foc pentru pompierii mehedințeni, pe 25 martie

Pompierii din cadrul ISU „Drobeta“ al județului Mehedinți au intervenit vineri, 25 martie, pentru stingerea a 22 de incendii de vegetație uscată și litieră. Acestea au iybucnit pe raza a 12 unități administrativ – teritoriale. Incendii au avut loc în localitățile Bala, Bâcleș (4), Breznița–Ocol (2), Broșteni,  Căzănești (4), Corcova (2), Dumbrava (2), Florești, Orșova, Prunișor (2), Șimian (2) și Șișești.

Pentru stingerea incendiilor, care s-au manifestat în mai multe focare, au fost mobilizați peste 60 de pompieri. A fost nevoie de 12 autospeciale de lucru cu apă și spumă. De asemenea, de două ATV-uri, două autocamioane și o autospecială pentru muncă operativă. Unul dintre camioane a fost dotat cu bazine de apă.

Pompieri aflați în timpul liber, solicitați să vină la serviciu

Forțele de intervenție au fost suplimentate cu efective din turele libere pentru a răspunde tuturor solicitărilor.

Pompierii au depus eforturi susținute pentru a limita și stinge incendiile. Acestea s-au extins din cauza vântului puternic și au cuprins suprafețe foarte mari. În unele zone a existat riscul să se propage la locuințele cetățenilor.

Pe raza localității Runcșor din comuna Bala, flăcările au cuprins circa 300 sute de hectare de litieră și vegetație uscată. Pompierii militari au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului, dar și pentru protejarea locuințelor cetățenilor. Alături de pompieri au acționat și lucrători ai Ocolului Silvic Tarnița, dar și cetățeni.

Intervenție dificilă la Orșova

O intervenție dificilă a avut loc și pe raza municipiului Orșova. Peste 25 de pompieri au luptat cu flăcările care s-au manifestat pe o suprafață de circa 130 de hectare la litieră, vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș. Concomitent cu misiunea de localizare și stingere a incendiului, ce s-a manifestat în mai multe focare, pompierii au realizat un dispozitiv de protejare a colibelor din zonă.

Pe raza localității Jidoștița, comuna Breznița – Ocol, timp de peste șapte ore, pompierii militari au acționat pentru stingerea flăcărilor, care au cuprins vegetație uscată, lăstăriș, măraciniș și litieră, pe o suprafață de circa 50 de hectare.

De la începutul anului, pompierii mehedințeni s-au confruntat cu peste 230 de incendii izbucnite la vegetație uscată. Suprafața afectată a fost de peste 2000 de hectare de teren. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se extind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari. Pompierii depun eforturi foarte mari pentru a opri propagarea arderilor.

Pompierii, apel către populație

Pompierii fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că arderile necontrolate pot produce pagube materiale însemnate. De asemenea, riscă să pună în pericol chiar viața semenilor.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Totodată, arderea resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc deschis – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei.

Citește și: Serghei Şoigu, pentru prima dată în public după două săptămâni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS