0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDSP Dolj a primit 920.000 de comprimate de iodură de potasiu

DSP Dolj a primit 920.000 de comprimate de iodură de potasiu

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a primit 920.000 de tablete de iodură de potasiu care să fie distribuite către populaţie pentru utilizarea în situaţii de urgenţă legate de un eventual accident nuclear. Acestea urmează a fi distribuite către populaţie în viitorul apropiat, iar DSP Dolj aşteaptă instrucţiuni privind această etapă.

Deocamdată, planul Ministerului Sănătăţii îi implică pe medicii de familie, care ar urma să împartă iodura de potasiu către pacienţii eligibili. Numai că mai mulţi medici de familie din ţară s-au revoltat deja împotriva acestui anunţ, spunând că demersul le-ar bloca activitatea de la cabinet complet.

Ce este iodura de potasiu şi în ce situaţie trebuie utilizată

Tratamentul cu iodură de potasiu este menit să protejeze glanda tiroidă de iodul radioactiv care ajunge în atmosferă în cazul unui accident nuclear. El se administrează NUMAI în cazul producerii accidentului nuclear, la anunţul autorităţilor, şi nu în scop preventiv. Utilizarea preventivă poate avea efecte adverse serioase asupra sănătăţii.
Timpul optim pentru administrare este de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci devine inutilă.

Cine trebuie să ia comprimatele în caz de urgenţă

Comprimatele se administrează în funcție de vârstă. La copiii nou-născuți, până la vârsta de o lună, se administrează 1/4 de comprimat, iar jumătate de comprimat, la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează, a precizat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. Administrarea se face în doză unică.

La adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

Produsele se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare persoană va primi câteva comprimate, ambalate în blister. Medicamentul trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS