2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalReînvie proiectul cartierului chinezesc din Craiova?

Reînvie proiectul cartierului chinezesc din Craiova?

Reînvie proiectul cartierului chinezesc din Craiova? Cartierul de locuinţe de pe strada Caracal din municipiul Craiova ar putea prinde din nou viaţă.

Proiectul propus de Olguţa Vasilescu în primul său mandat de primar al Craiovei şi promis până la finele anului 2016 ar avea şanse mari să se reia, de data asta cu finalitate. La ansamblul rezidenţial cunoscut drept „cartierul chinezesc“ nu s-a mai pus nicio cărămidă din primăvara anului 2017, când firma Shandong Ningjian, contractată atunci de municipalitate pentru a construi 1.800 de locuințe, a abandonat investiția.

Ce a urmat, este de notorietate. După ce chinezii au ieşit din peisaj, terenul și tot ceea ce construise până atunci Shandong Ningjian a intrat în proprietatea municipiului Craiova (1 august 2017). Primăria a dorit, inițial, să continue lucrările cu bani de la bugetul local și chiar a prins în bugetul pe anul 2018 suma de 9 milioane de lei. A renunțat însă la idee și a cedat amplasamentul, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe.

ANL urma să construiască, pentru început, primul bloc din ansamblul de 23 de imobile cu zece etaje cât urma să aibă cartierul, şi anume blocul L2. Adică 109 locuințe din totalul de 1.800. Agenţia a refăcut proiectul tehnic pentru acest prim bloc, ba chiar a şi atribuit lucrările, după care a anulat licitaţia. Lucrările au fost atribuite în vara anului 2019 pentru valoarea de 19,7 milioane de lei cu TVA, dar contractul nu a mai fost semnat, iar procedura a fost sistată. Din acel moment nu s-a mai făcut niciun pas.

Subiectul „cartierul chinezesc“, deschis în şedinţa CL Craiova

Subiectul „cartierul chinezesc“ a fost deschis în şedinţa de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova de către Teodor Sas. Consilierul municipal PNL a propus executivului ca municipalitatea să preia ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal şi să se continue, astfel, lucrările. „Am o propunere pe care vreau să o aveţi serios în vedere: haideţi să preluăm noi cartierul chinezesc, nu să-l lăsăm la ANL, să respectăm promisiunea de acum 10 ani, din 2012. Este mai important să construim locuinţe pentru tineri, decât să venim cu idei năstruşnice gen «fantasy park»“, a spus Teodor Sas.

La cartierul de locuinţe de pe strada Caracal nu s-a mai pus nicio cărămidă din primăvara anului 2017

După cum se ştie, conform HG nr. 1052/2013 prin care terenul a trecut de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Primăria Craiova, termenul iniţial de finalizare a întregii investiţii a fost de şase ani de la predare. Până la data de 31 ianuarie 2017 trebuia însă finalizate primele 250 de locuinţe din totalul de 1.800, destinate strict angajaţilor MApN. Termenul a fost apoi prelungit până în ianuarie 2020, dar şi acesta era imposibil de respectat. Aşa că ANL a cerut o altă prelungire: 15 ianuarie 2023 pentru cele 250 de locuinţe şi 18 decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe. Termenul nu a mai fost decalat, iar terenul a revenit proprietarului, adică Ministerul Apărării. Aici s-au blocat definitiv lucrurile.

Reînvie proiectul cartierului chinezesc din Craiova? Ce spune Olguţa Vasilescu

Situaţia ar putea fi însă deblocată în acest an, când ar fi chiar posibil să se reia construirea locuinţelor din acest ansamblu. Ca răspuns la solicitarea lui Teodor Sas, primarul Olguţa Vasilescu a anunţat că se pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care se va prelungi termenul în care se va putea construi pe un teren al Armatei. În situaţia cartierului chinezesc de la Craiova ar mai fi alte 37 de investiţii pe terenuri aparţinând MApN.

Subiectul „cartierul chinezesc“ a fost deschis în şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova

„Chiar înainte de a fi primar al Craiovei pentru a doua oară am făcut demersuri la toţi prim-miniştrii pentru a rezolva această problemă, pentru că terenul nu mai aparţine municipalităţii. Am reuşit, într-un final, să descurcăm problema cu premierul Ciucă şi cu ministrul Apărării, în sensul că MApN a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă, care este pe traseu, şi în care este vorba de prelungirea cu încă cinci ani a termenului, ca să se poată executa lucrări pe terenuri care au provenit de la Armată. Sunt multe astfel de lucrări blocate în toată ţara, în sensul că le-au expirat acele termene de cinci ani. Din vreo 40 de terenuri, doar în două cazuri s-a reuşit încadrarea în acel termen dat de Armată. Deci, practic, pentru 38 de investiţii este vitală această ordonanţă de urgenţă“, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Ce variante a propus primarul Craiovei

Edilul Craiovei a pomenit şi de trei variante în care ar putea continua lucrările la cartierul chinezesc. „Noi o să aşteptăm această ordonanţă, iar în acel moment vom ştii cu exactitate ceea ce avem de făcut. Eu am şi propus trei variante Guvernului României. Varianta în care terenul respectiv să fie preluat tot de ANL, aşa cum există şi o hotărâre de Consiliu Local luată în 2018, şi să fie construite locuinţe pentru tineri. A doua variantă ar fi aceea ca Ministerul Apărării, având în vedere că are un buget destul de mare anul acesta, de peste 2% din PIB, să contruiască aici locuinţe pentru militari.

A treia variantă ar fi să ne revină nouă, municipalităţii, acest teren, iar noi să-l scoatem în concesiune, pe loturi mici. Adică, în loc să avem un singur contract, aşa cum a fost cu firma din China, să existe loturi mai mici de lucrări, care să fie realizate de constructori locali. Guvernul să aleagă una dintre aceste variante, dar important este să fie adoptată acea ordonanţă de urgenţă“, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Locuinţele din cartierul chinezesc urma să se construiască prin credit ipotecar, adică exclusiv cu banii beneficiarilor, conform procedurii lansate de ANL. Nu ar fi însă exclus ca procedura să se schimbe, în funcţie de varianta aleasă de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS