4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljBani de la stat pentru înlocuirea reţelei de apă sau a liftului din bloc

Bani de la stat pentru înlocuirea reţelei de apă sau a liftului din bloc

Craiovenii care stau la bloc trebuie să ştie că pot să primească bani pentru mai multe lucrări de modernizare a blocului. Dacă până acum se primeau fonduri doar pentru anvelopare, de această dată locatarii pot să primească bani şi pentru alte lucrări. Prin urmare, ar putea fi dați bani pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului. Se dau bani pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă.

blocuri
blocuri

Pentru a încuraja renovarea blocurilor, autoritățile au stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG 31/2022) să crească numărul lucrărilor pentru care se pot primi bani de la stat și care vizează creșterea eficienței energetice a imobilelor de locuințe.
Conform, OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, se pot primi bani de la stat pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă. Trebuie remarcat că proprietarii vor fi susţinuţi financiar şi pentru întocmirea documentaţiei. Toate cheltuielile legate de elaborarea documentelor necesare vor putea primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Astfel, după cum apare în OUG 31/2022, publicată luni în Monitorul Oficial nr.299, lista lucrărilor ce vizează renovarea blocurilor și pentru care se pot cere bani de la stat, indiferent de tipul finanțării, este mul mai extinsă.

Blocuri colorate
Blocuri colorate

Proprietarii pot primi bani de la stat pentru alte surse de încălzi, dar şi prize pentru încărcarea maşinilor electrice

Pe lângă intervenţiile vechi prevăzute în Ordonanţa din anul 2009, noua Ordonanţă include altele, noi:
Lucrările de intervenție/Activitățile pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, eligibile în sensul prezentei ordonanțe de urgență, sunt:
a) lucrări de reabilitare termică a anvelopei;
b) lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire;
c) lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum;

Blocuri


d) lucrări de înlocuire a lifturilor sau lucrări de modernizare a lifturilor prin înlocuirea mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane, precum și lucrări de reparare/înlocuire a componentelor mecanice, a cabinei/ușilor de acces, a sistemului de tracțiune, cutiilor de comandă, troliilor, după caz, conform măsurilor prevăzute în raportul tehnic de specialitate;


e) lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator decăldură cu performanță ridicată;

blocuri
Bani de la stat pentru înlocuirea reţelei de apă sau a liftuluidin bloc


f) lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;
g) montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
h) alte activități care conduc la creșterea performanței energetice a clădirii;
i) instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile — panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură și/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziționarea acestora —,în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale și a emisiilor de gaze cu efect de seră;
j) lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor
„, art.4/OUG 31/2022.

Ce cheltuieli vor fi acoperite

Anvelopare
Anvelopare

Cu alte cuvinte, pe lângă lucrările de intervenție ori activități eligibile, acum pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, vor putea fi ceruți bani și pentru alte reparaţii. Aici intră, lucrări de reparare sau înlocuire a instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune. Se dau bani pentru lucrări de reabilitare sau modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile comune ale clădirii.
Bani vin şi pentru montarea de conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice. Sunt vizate şi lucrările la instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor, înlocuirea becurilor clasice cu cele tip LED și instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun.
Totodată, acolo unde va fi posibil, blocurile vor putea să înlocuiască cu bani de la stat ascensoarele, instalațiile electrice și de apă, de scurgere a apei pluviale și de canalizare cu sisteme mai moderne și mai eficiente.
Acum, potrivit OUG 18/2009, e posibilă doar “repararea/ înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane” cu bani de la stat.


Prin OUG 31/2022 este propusă introducerea următoarelor lucrări eligibile: izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite.
De asemenea, se dau bani pentru montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și „prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii
Nu în ultimul rând, proiectul stabilește că realizarea auditului energetic, elaborarea certificatului de performanță energetică, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau realizarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor vor putea fi finanțate integral din fondurile aferente PNRR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS