Episoadele recurente de poluare din Craiova i-au determinat pe oameni să achiziționeze senzori de monitorizare a calității aerului din propriile buzunare, pentru a pune presiune pe autorități. Intrigant este că autoritățile au primit puține sesizări de la cetățeni în ultimul timp, deși nopțile cu fum și cu senzori roșii din cauza poluării nu au lipsit.
De la începutul anului, Garda de Mediu ne-a transmis că a primit doar două petiții legate de arderi ilegale. Iar acestea au fost redirecționate „instituțiilor competente”. În schimb, pe rețelele de socializare, oamenii se revoltă constant și se plâng că atunci când sună la Garda de Mediu sau la poliție sunt trimiși să verifice singuri ce se întâmplă sau pasați de la o instituție la alta.
Craiovenii cred că poluarea e una dintre cele mai mari probleme ale orașului
O analiză efectuată de o echipă din cadrul Universității din București și citată în Strategia integrată de dezvoltare a zonei urbane Craiova 2021-2030, a plasat Craiova pe locul al patrulea la nivel național, în ceea ce privește gradul de poluare. Craiovenii sunt printre cei mai nemulțumiți de calitatea aerului la ei în oraș. În cadrul unui sondaj citat de aceeași sursă, după serviciile de sănătate, poluarea este cea mai mare problemă a orașului, în opinia a 38% dintre respondenți.
Într-un studiu realizat de rețeaua Airly în 2021, în top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România, Doljul se afla pe al patrulea loc, surclasând municipiul Bucureşti.
Autoritățile spun că au primit puține sesizări privind arderile ilegale
De la începutul anului până în prezent, la Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii de Mediu au fost înregistrate doar două petiţii, ne transmite instituția. Sesizările au fost redirecționate, ne anunță Garda de Mediu, către „instituțiile competente”.
Mai multe sesizări au fost primite de polițiști. 19 acțiuni de depistare a celor care produc arderi necontrolate au fost întreprinse în urma telefoanelor date de cetățeni la dispeceratul Poliției Locale și Telefonul Cetățeanului 0251/984.
Niciuna dintre cele două instituţii nu a raportat sesizări pentru data de 20 martie, când mai mulţi cetăţeni s-au plâns pe reţelele de socializare de nivelul crescut de poluare, confirmat şi de senzorii independenţi de măsurare a calităţii aerului.
Am solicitat informații și Primăriei Craiova, care ne-a comunicat că a primit o singură sesizare de la începutul anului 2022 legate de arderi ilegale, exceptându-le pe cele prin intermediul Telefonului Cetățeanului.
Garda s-a autosesizat o singură dată în trei luni
Când cetățenii nu trag autoritățile de mânecă, autosesizările merg mai greu. Cel puțin la Garda de Mediu, unde , în ultimele trei luni, a existat o singură autosesizare privind un amplasament unde se ardeau deşeuri. În acest caz, a fost aplicată o amendă în cuantum de 10000 lei unei persoane fizice.
Instituția precizează că au fost derulate, însă, mai multe acţiuni de control, „având în vedere problemele sesizate de cetăţeni de-a lungul timpului, cu privire la probleme generate de acţiuni neconforme ale locuitorilor din anumite cartiere ale oraşului, care pot genera inclusiv emisii în atmosferă”. Alături de Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliție Județean și Jandarmeria Dolj, s-au desfăşurat 22 de controale la persoane fizice pentru eventuale fapte ce contravin legislaţiei de mediu şi au deseori legătură cu emisiile în atmosferă. În urma acestora, au fost aplicate 19 amenzi în cuantum de 312.000 lei şi trei suspendări de activitate.
Poliția Locală s-a sesizat din oficiu în 27 de cazuri
Poliţia Locală a Municipiului Craiova transmite că, la nivelul instituţiei, de la începutul anului, au fost iniţiate în total 46 de acţiuni legate de arderi necontrolate.19 au fost întreprinse în urma sesizărilor primite prin Dispeceratul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova şi Telefonul Cetăţeanului, iar în alte 27 de cazuri, poliţiştii locali spun că au acţionat în urma efecturării misiunilor de patrulare în zonele cunoscute cu probleme, sesizându-se din oficiu.
În urma acţiunilor, Poliţia Locală a aplicat 42 de amenzi în cuantum total de 38.000 lei pentru nerespectarea Hotărârii cu nr.107/2021 privind aprobarea Regulamentului referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova şi 2 sancţiuni în cuantum total de 20.000 lei pentru nerespectarea O.U.G. Nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor. În două dintre cazuri, sesizările nu s-au confirmat.