4.5 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStaţia de sortare de la Mofleni a pornit banda

Staţia de sortare de la Mofleni a pornit banda

-

Începând din această lună, Staţia de sortare de la Mofleni este funcţională. Aici vor fi aduse pentru început toate deşeurile reciclabile din Craiova şi din localităţile învecinate. Este cea mai mare stație din Oltenia și are o capacitate de procesare de 140 de tone pe zi.

Staţie

Cu alte cuvine, de acum înainte PET-urile, hârtia, cartonul, metalul vor fi reciclate şi vândute către diverşi producători. Construcţia Staţiei a început în anul 2015. A fost inaugurată cu fast în anul 2017, dar nu a fost funcţională până acum. În patru zile, de când şi-a început activitatea, în staţie au fost aduse 50 de tone de deşeuri reciclabile. Până la această dată acestea au fost aruncate la grămadă cu gunoiul menajer şi duse la groapa de gunoi de la Mofleni. Începând cu iulie 2021, când Iridexul a intrat să colecteze gunoiul din Craiova, deşeurile reciclabile au fost duse şi sortate chiar în curtea operatorului din localitatea Malu Mare.

Sortare

La acest moment, o parte a deşeurilor reciclabile sunt aduse la Staţia de la Mofleni, cele din Craiova şi localităţile limitrofe. O altă parte ajunge în curtea Iridexului. Iniţial pentru preluarea şi administrarea acestei Staţii s-au bătut doi operatori, S.C. Iridex Group salubrizare S.R.L şi EcoSud SA. Văzând că disputele în instanţă şi licitaţiile nu mai iau sfârşit, Consiliul Judeţean Dolj, promotorul proiectului a decis să înfiinţeze un serviciu care să administreze staţia de sortare. Este vorba despre Serviciului public de salubrizare al județului Dolj care răspunde acum de activitatea din Staţie.

Staţia de sortare de la Mofleni şi-a început activitatea

Ieri, Staţia de sortare a fost prezentată chiar de preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. Împreună cu directorul Direcției Județene de Servicii Publice și Utilități, Aurel Dincă, a prezentat întreaga instalaţie şi fluxul de lucru din staţie. Acesta a făcut o scurtă descriere:


„Este o investiție pe care Consiliul Județean Dolj a realizat-o prin intermediul fondurilor europene, în cadrul proiectului «Sistem de management integrat al deșeurilor», în valoare de peste 53 de milioane de euro, fiind o componentă esențială a acestuia.
Trebuie menționat faptul că dezvoltarea celor două stații, de sortare și de compostare, de la Mofleni reprezintă unul dintre cele 7 contracte semnate în cadrul demersului nostru, valoarea totală a lucrărilor în acest caz ajungând la aproape 10 milioane de euro.
Până în prezent, au fost parcurse o serie de proceduri: avize de mediu, studii de impact, studii privind sănătatea publică, la care se adaugă recrutarea și instruirea personalului sau contractele cu terții”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Staţia de sortare de la Mofleni

Vasile a mai spus:


„La 1 aprilie, pentru stația de sortare a fost emis ordinul de începere a activității, iar primele 22 de unități administrativ-teritoriale aduc deja aici deșeurile reciclabile. Pentru celelalte, așteptăm ca fiecare dintre consiliile locale să adopte hotărâri, astfel încât să putem să le preluăm.
Marcăm un pas important pe care am reușit să-l facem prin operaționalizarea acestei stații de sortare a deșeurilor reciclabile de la Mofleni, care va fi gestionată de către Direcția Județeană de Servicii Publice și Utilități, din subordinea CJ Dolj. Absolut toate materialele care sunt sortate aici urmează a fi valorificate către reciclatorii finali. Este cea mai mare stație din Oltenia și are o capacitate de procesare de 140 de tone pe zi.
Colectarea selectivă reprezintă una dintre prioritățile noastre și ne dorim ca, alături de operatorul privat care se ocupă de acest serviciu, să creștem anual procentul materialelor care sunt recuperate și ulterior reciclate“.

Turul Staţiei de sortare de la Mofleni

Staţia este împărţită în mai multe hale. Aici maşinile operatorului de salubritate vin şi depozitează deşeurile pe fracţii, plastic, metal carton. Deşeurile sunt apoi transportate la linia de sortare cu o Volă. Aici ajung pe banda de sortare, de unde angajaţii separă pet-urile, cartonul, hârtia, plasticul şi metalul. Astfel împărţite deşeurile pleacă spre o altă hală, unde sunt compactate şi balotate. În această fază, deşeurile reciclabile pleacă spre recicaltori în întreaga ţară. De exemplu, plasticul merge tot în judeţul Dolj către un producător de folie. Cel mai greu spune administratorul staţiei se vinde sticla, producătorii în acest domeniu sunt puţini şi preiau deşeul doar în anumite condiţii. În imediata vecinătate a staţiei de sortare se găseşte şi staţia pentru compost. Aceasta nu este încă funcţională.

Staţia de la Mofleni prelucrează anual 44.000 de tone pe an

Președintele CJ Dolj prezintă cea mai mare Stație de sortare din Oltenia

În cadrul proiectului privind crearea SMID, implementat de CJ Dolj cu finanțare europeană, au fost construite 4 stații de transfer al deșeurilor (Calafat, Filiași, Dobrești și Băilești),două stații pentru compostarea deșeurilor biodegradabile (Calafat și Mofleni – Craiova), precum și stația de sortare a deșeurilor reciclabile, care a fost dimensionată pentru o capacitate de prelucrare de 44.000 de tone pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Averea şocantă a directorilor din Craiova arestaţi de DNA....

Familiile Gîngioveanu şi Găvan, puse la zid de procurorii...

ȘTIRI GdS