Unele dintre clădirile din oraşul Craiova pot fi renovate cu bani din PNRR. Totul stă la îndemâna administraţiei locale care trebuia să depună proiecte pentru renovarea de blocuri şi clădiri publice din Craiova. Proiectele trebuie aprobate în Consiliul Local şi apoi depuse spre finanţare din bugetul „Valului Renovării”, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Pentru renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale, bugetul disponibil (prealocat) pentru tot județul Dolj este de 23.422.603 euro. Acest buget va permite reabilitarea energetică a peste 100 de scări de bloc care se vor încadra la o finanțare de 100%.
În acest sens Ministerul Dezvoltării a publicat Ghidurile specifice Componentei 5 – Valul Renovării, precum și Schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Planului național de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență – Renovare integrată/renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale”.
Ghidurile arată în ce condiţii, cine şi pentru ce lucrări pot fi depuse cereri de finanţare. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Ministerul Dezvoltării finanţează investiţii în eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice.
Cererile de finanțare se depun în două etape. Prima etapă este între 1 aprilie şi 31 iulie 2022. A doua etapă de depunere a proiectelor va fi în perioada 1 septembrie 2022 şi 31 decembrie 2022.
100 de scări de bloc pot fi reabilitate cu fonduri PNRR
Pentru renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale, bugetul disponibil (prealocat) pentru tot județul Dolj este de 23.422.603 euro. Acest buget va permite reabilitarea energetică a peste 100 de scări de bloc care se vor încadra la o finanțare de 100%. Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că suma este insuficient, iar proiectele pe care urmează să le depună solicită mult mai multe fonduri.
Programul Valul Renovării
Prima componentă a Programului Valul Renovării se referă la Renovarea integrată (consolidare seismică și renovarea energetică moderată) a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Aceasta vizează lucrări de consolidare seismică şi lucrări de renovare energetică moderată cu o valoare totală eligibilă de 172.900.000 de euro.
Cea de-a două componentă a Programului se referă la Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale pentru comunități expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Proiectele vizează clădiri situate în zone marginalizate, iar suma alocată totală eligibilă prin PNRR este de 219.212.500 de euro.
Cea de-a treia componentă vizează Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Investiţiile pe această axă sunt în scopul creşterii eficienţei energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Suma totală eligibilă alocată este în valoare de 82.745.000 de euro.
Un alt proiect vizează Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice. Aici fondurile eligibile alocate prin PNRR sunt de 285.948.000 de euro.
Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice vizează tot autoritățile publice centrale, UAT-urile, instituțiile publice și serviciile publice. Alocarea financiară este de 937.540.000 de euro.