4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieUNTOLD de Craiova, condițiile din piețe și subvenția RAT, subiectele de dispută din Consiliul Local

UNTOLD de Craiova, condițiile din piețe și subvenția RAT, subiectele de dispută din Consiliul Local

Ședința ordinară de joi a Consiliului Local (CL) Craiova, care a avut loc online, nu a fost deloc în ton cu Sărbătorile Pascale.

Consilierii municipali nu au ținut cont de sfânta sărbătoare a Învierii Domnului și au tras de mânecă executivul atunci când proiectele de pe ordinea de zi vizau probleme de interes public. Subiecte precum megafestivalul care va avea loc în Craiova la finele lunii august, condițiile din piețe și banii plătiți către RAT SRL, ca subvenție pentru transportul în comun, au stârnit discuții aprinse.

Tonul a fost dat de liderul consilierilor USR, Cezar Drăgoescu, care a punctat la aproape fiecare proiect de pe ordinea de zi care viza banul public. El a mai fost susținut în disputa cu executivul, în speță primarul Lia Olguța Vasilescu, de liberalul Teodor Sas. Acesta a avut însă meciul său cu edilul Craiovei și, ca de fiecare dată, dialogul a fost savuros.

UNTOLD de Craiova ar fi doar începutul

Consilierii locali s-au declarat de acord cu intenția primăriei de a organiza, pe stadionul „Ion Oblemenco“, un megafestival de trei zile de genul Untold, Neversea sau Electric Castle. Au și aprobat rectificarea bugetară prin care un milion de lei se ducea către Opera Română Craiova pentru organizarea evenimentului. În total, Opera Craiova va cheltui circa 2,2 milioane de lei (445.000 de euro) pentru festivalul „Craiova IntenCity“, care va avea o seară disco anii 80-90 (26 august), o seară house (27 august) și o seară latino (28 august).

Au fost însă și discuții. „Eu aș avea mai multe de semnalat aici. După cum bine vedem, statul este cel mai prost organizator, în general cam în toate activitățile din sectorul economic, și nu înțeleg de ce s-a decis ca Opera Română Craiova să se ocupe de acest festival. Nu vreau să mă fac greșit înțeles, și noi, grupul USR din Consiliul Local, susținem un astfel de festival, dar nu înțeleg de ce s-a optat pentru această variantă cu Opera și nu pentru un parteneriat public-privat, prin care primăria să pună la dispoziție activele necesare desfășurării festivalului, iar un privat care se ocupă cu astfel de evenimente să vină cu tot setup-ul, să se ocupe de marketing, de promovare, de aducerea artiștilor.

Era bine să alegem această variantă pentru ca primăria să câștige bani, nu să cheltuie aproape 400.000 – 500.000 de euro cu organizarea. Nu am văzut, de asemenea, nicio simulare din partea executivului cu veniturile pe care le-ar aduce un astfel de festival“, a spus Cezar Drăgoescu. La rândul său, Teodor Sas a vrut să știe dacă toate sumele din vânzarea de bilete vor ajunge la bugetul local.

Banii s-ar întoarce la municipalitate

În replică, edilul Craiovei a precizat că acest festival este doar începutul. „Nu am vrut să concurăm cu alte festivaluri care sunt în această perioadă, pentru că este important să fim văzuți, pentru ca de anul viitor artiștii să aibă ce să aleagă. Publicitate se face și în Bulgaria, Serbia sau Ungaria, deci ne așteptăm la mai mulți turiști în perioada respectivă. Genurile muzicale sunt luate în funcție de gusturi, dar anul viitor nu excludem să fie Metallica la Craiova.

Nu ne-am axat doar pe DJ, pentru că vedem deja că la alte festivaluri sunt probleme. Nu vreau să dau numele festivalurilor respective, dar unii au vândut 7.000 de bilete, iar alții 4.500. E clar că trebuie venit cu ceva nou“, a răspuns Olguța Vasilescu. Ea a mai precizat că banii se întorc la municipalitate, însă festivalul va fi profitabil abia în anii următori.

Discuții în Consiliul Local Craiova. USR a cerut piețe moderne și o eficientizare a costurilor. Ce a răspuns Olguța Vasilescu

Noua organigramă a SC Piețe și Târguri SRL, prin care se propunea înființarea a trei noi posturi, a fost aprobată de CL Craiova cu 15 voturi pentru, 10 împotrivă și 2 abțineri. Cele 111 posturi de execuție și 9 de conducere de la societatea deținută de primărie, așa cum este propunerea pe anul 2022, au fost un subiect aprins de discuție.

Consilierul USR Cezar Drăgoescu a considerat că în piețele craiovene mai este mult de muncă și că aspectul și condițiile lasă încă de dorit. „Piețele dispun de 40.000 mp de teren și 10.000 mp de hale în municipiu și plătesc o redevență mică. Coroborat cu numărul mare de angajați și cu rezultatul pe care îl vedem zilnic în piețe, ne dăm seama că este mult de lucru vizavi de curățenie și de condițiile oferite. Cred că nu este oportun să se mai angajeze încă trei oameni. Să facem o reorganizare. Activitatea Piețe și Târguri SRL poate fi îmbunătățită și optimizată“, a spus Drăgoescu.

„Pe noi, municipalitatea, nu ne interesează profitul de la Piețe și Târguri, ci să se asigure un serviciu public de bună calitate și s-a văzut lipsa acestui serviciu atunci când s-au închis piețele în pandemie. Dacă considerați că trebuie un management mai bun, vă invităm să-l faceți în privat. Or, în ceea ce privește Piețele, avem o cu totul altă viziune. Dacă mărim redevența la Piețe, măresc și ei tariful pentru mesele pe care le au închiriate și atunci și produsele vor fi mai scumpe“, a răspuns primarul Olguța Vasilescu.

Drăgoescu a dat ca exemplu piețele din Oradea

Dialogul dintre cei doi a continuat. „Dacă tarifele cresc, trebuie să se îmbunătățească și condițiile. Așa vor veni mult mai mulți oameni în piețe și atunci și profitul societății va crește“, a replicat Cezar Drăgoescu. „Hai să-i lăsăm să investească, nu să le cerem o redevență mai mare. Oricum, toate piețele din Craiova se modernizează“, a răspuns edilul.

Ședința ordinară de joi a Consiliului Local Craiova, care a avut loc online, nu a fost deloc în ton cu Sărbătorile Pascale
Ședința ordinară de joi a Consiliului Local Craiova, care a avut loc online, nu a fost deloc în ton cu Sărbătorile Pascale

Consilierul USR nu s-a lăsat și a continuat: „Piețele trebuie modernizate. Am fost chiar ieri în piața din Oradea și arată cu totul altfel“. Apoi s-a adresat directorului de la Piețe și Târguri, Alin Mărăcine. „Domnule Mărăcine, vă rog să vă uitați cum arată piața nouă din Oradea“, a spus Cezar Drăgoescu. Liderul USR Dolj a intrat în contre și cu președintele de ședință Ionuț Pârvulescu, directorul High-Tech Industry Park Craiova SA: „Domnule Pârvulescu, ați lucrat toată viața la stat și vă dați cu părerea despre privat. Vedeți-vă lungul nasului“.

Contre ironice între Teodor Sas și Olguța Vasilescu, în Consiliul Local Craiova

Un alt dialog, de data asta mai mult ironic, s-a purtat între consilierul PNL Teodor Sas și Olguța Vasilescu. Sas a vrut să mai aibă o intervenție, dar edilul i-a tăiat-o scurt: „Dați-mi replica în privat“. „Doamna primar, nu mai fiți conflictuală, că suntem în Săptămâna Patimilor“, i s-a adresat consilierul liberal. „Uite cine cu cine vorbește!”, i-a răspuns, râzând, Olguța Vasilescu.

Teodor Sas nu s-a lăsat mai prejos: „Vă știe toată țara cât de conflictuală sunteți!“. „Pentru că nu v-au cunoscut pe dumneavoastră! Noroc că sunteți necunoscut“, a răspuns primarul. „Măcar eu am o meserie“, a replicat consilierul PNL.

Cezar Drăgoescu, în Consiliul Local Craiova: „Primăria nu se uită să optimizeze costurile, ci doar să majoreze tarifele“

Un alt subiect fierbite a fost majorarea subvenției acordate de primăriei firmei care administrează transportul public în comun, RAT SRL. Societatea a modificat costul unitar pe kilometru pentru tramvaie (17 lei/km) și autobuze (9,85 lei/km), din cauza creșterii cheltuielilor, dar nu va mari și prețul biletelor și abonamentelor. A cerut însă mai mulți bani de la primărie. Anual, RAT încasează în jur de 40 de milioane de lei pentru facilitățile la transportul în comun oferite anumitor categorii de persoane, la care se adaugă compensația pentru asigurarea transportului în comun. În primele trei luni ale anului 2022, din bugetul local au plecat 9.793.303 lei către RAT SRL.

USR a votat împotriva creșterii subvenției. „Primăria nu se uită să optimizeze costurile, ci doar să majoreze tarifele. În cazul de față nu cresc prețurile la bilete și abonamente, dar subvenția asta o suportăm tot noi, cetățenii Craiovei. Noi vom vota împotrivă“, a afirmat Cezar Drăgoescu, liderul grupului USR din CL Craiova. La rândul său, consilierul USR Cosmin Teodorescu a cerut stații de autobuz moderne, cu bănci, coșuri de gunoi și afișaj electronic cu frecvența cu care circulă mijloacele de transport în comun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS