2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiectul de externalizare a SE Craiova 2 e gata

Proiectul de externalizare a SE Craiova 2 e gata

Acționarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) aprobă săptămâna aceasta proiectul de divizare simetrică a companiei energetice pentru externalizarea Sucursalei Electrocentrale Craiova 2.

În data de 29 aprilie este programată o ședință a Adunării Generale a Acționarilor CEO. Proiectul de divizare simetrică va fi publicat în Monitorul Oficial după aprobarea de către acționari. Acesta prevede înființarea unei noi societăți către care CEO va transmite până la finalul acestui an o parte a patrimoniului, respectiv pasivul și activul aferent Termocentralei Craiova 2.

Complexul Energetic Oltenia și-a asumat în Planul de restructurare externalizarea Termocentralei Craiova 2 care este folosită în principal pentru producerea de agent termic, dar și de energie electrică. Conform CEO, prin externalizarea S.E. Craiova II, modernizarea rețelei ar putea fi realizată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi Fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) va fi dimensionat, pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru Municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.

Rețelele au pierderi de aproape 50%

Potrivit Complexului Energetic Oltenia este nevoie de investiții pentru reducerea pierderilor de pe rețea care în prezent sunt de 45%. „Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energiei termice în Municipiul Craiova care, pe lângă eficientizarea generării, va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele, care se ridică la circa 45% în prezent.

Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA. CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare împreuna cu Consiliul Local și Primăria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru ca entitatea divizată să poată funcționa în condiții normale.

CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO. Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova”, conform CEO.

Aprobă și acordurile de asociere pentru înființarea noilor firme

Tot vineri acționarii vor face un pas important pentru demararea noilor investiții de la Complexul Energetic Oltenia.

Acționarii colosului energetic aprobă vineri acordurile de asociere între Complexul Energetic Oltenia și cele două companii care au depus oferte de angajament pentru nouă din cele zece investiții pe care și le-a propus societatea în Planul de restructurare. Acesta este valabil până în anul 2026 și prevede închiderea a jumătate din grupurile pe bază de cărbune și a jumătate din carierele miniere.

Vor mai fi păstrate două blocuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și un grup energetic la Termocentrala de la Turceni.

De asemenea, Planul prevede reducerea semnificativă a numărului de angajați cu mai mult de jumătate din câți sunt în momentul de față.

Totodată, Planul are și o componentă de investiții. Este vorba de opt parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale. Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe fostele depozite de cenușă de la termocentralele din Gorj și Dolj și în carierele miniere.

Un grup pe gaze de 475 de MW va fi amplasat la Termocentrala de la Turceni, iar altul de 850 MW la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor aproba vineri acordurile de asociere între Complex și cele două firme care au depus oferte de angajament, respectiv Tinmar și Petrom.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS