3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul așteaptă creșterea producției de energie la nivelul CEO

Guvernul așteaptă creșterea producției de energie la nivelul CEO

Guvernul a aprobat în ședința de joi Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia (CEO). Potrivit premierului Nicolae Ciucă, Guvernul așteaptă de la conducerea Complexului Energetic Oltenia să crească producția de energie electrică pe bază de cărbune.

Angajamentul luat de șefii companiei energetice este de a produce un plus de 300 de megawați, începând cu data de 1 mai. În acest sens, 600 de persoane vor fi angajate în carierele miniere, tot începând cu data de 1 mai.

Angajarea personalului respectiv era necesară pentru a mări și producția de cărbune și cantitatea de lignit din depozite, în așa fel încât Complexul Energetic Oltenia să își onoreze angajamentul luat în fața Ministerului Energiei și implicit a Guvernului. Plusul de 300 de megawați oră va însemna cel mai probabil punerea în funcțiune a unui grup energetic la Termocentrala de la Turceni.

Premierul a cerut continuarea restructurării în vederea decarbonării

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, totodată, ca sporirea producției de energie să fie realizată în paralel cu implementarea Planului de restructurare și decarbonare al CEO, valabil până în 2026.

Nicolae Ciucă a precizat că la Complexul Energetic Oltenia vor ajunge bani din Fondul de Modernizare pentru realizarea noilor investiții. Este vorba de parcuri fotovoltaice și două blocuri energetice pe gaze naturale.

„Să beneficiem de exploatarea și punerea în folosință a capacităților și să continuăm procesul de modernizare și decarbonizare. Vor fi alocate 1,2 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru Complexul Energetic Oltenia care va face tranziția de la cărbune la gaz și va crește productia de la 1.200 de megawați la 1.900 de megawați. Este un demers important pentru asigurarea independenței energetice a țării noastre”, a precizat Nicolae Ciucă, premierul României.

OUG pentru acordarea finanțării

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că banii din Fondul de Modernizare vor fi alocați prin Ordonanță de Urgență. Complexul Energetic Oltenia a depus la Fondul de Modernizare pentru accesarea de finanțare toate cele 10 noi proiecte pentru parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze naturale.

„Este vorba despre:
8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780,060 euro, din care 469.561.946,000 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW.
Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt
Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa
Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est
Construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița
Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari
Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni
Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Rosia-Rovinari
Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari
Alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalnița în valoare totală de 506,250,603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, și Turceni, în valoare totală de 335,009,630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW”, conform unei postări a Ministrului Energiei, Virgil Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS