8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalLocuitorii din Turburea care selectează gunoiul nu mai plătesc taxa de salubritate

Locuitorii din Turburea care selectează gunoiul nu mai plătesc taxa de salubritate

Localnicii comunei gorjene Turburea sunt scutiți de la plata taxei de salubritate, dacă gunoiul este colectat selectiv. Astfel, tot mai multe gospodării aleg să preda deșeurile selectiv, iar acest lucru nu mai intră în sarcina autorităților locale sau a depozitului care primește gunoiul.

Potrivit primarului din Turburea, în momentul de față sunt 1.200 de contracte pentru ridicarea gunoiului. Mai mult de jumătate sunt fără taxă, pentru că gunoiul este sortat în prealabil de către localnici. Prin urmare sunt scutiți de la plata taxei.

Decizia a fost luată de autoritățile locale, după ce au obținut o facilitate similară din partea depozitului unde este predat gunoiul din comună.

„Nu știu dacă mai sunt astfel de localități. Avem mai mult de jumătate din gospodării unde nu se mai plătește taxa de gunoi pentru că îl predau gata selectat. Nici noi plătim taxa de depozitare la Severin pentru gunoiul care este colectat selectiv. Între 50 și 80 de tone de gunoi ducem la Severin și mai mult de jumătate este colectat selectiv.

Oamenilor din comună le convine să nu mai achite taxa de salubritate care este de 14 de lei pe lună, de gospodărie și preferă să sorteze gunoiul. Am vorbit cu ei, a mers vorba de la casă la casă și merge treaba. Cum să nu le convină ca serviciul de salubritate să fie gratis?!”, a menționat Ion Bârcă.

Regretă că a renunțat la sobele pe lemne din școli

Ion Bârcă, primarul comunei Turburea, a mai declarat că ar fi putut alimentat gratuit cu lemne și centralele școlilor. Acest lucru nu mai este posibil. În momentul de față aproape toate școlile sunt trecute pe centrale pe gaze. Una singură mai are centrala pe lemne, iar acest lucru s-a văzut din plin în ultimul sezon rece.

Dacă la unitatea cu încălzire pe lemne factura a fost de 3.600 de lei pe întreg sezonul, la restul școlilor factura lunară la gaze a fost între 10.000 și 15.000 de lei, în funcție și de temperaturile de afară.

„Regret că nu au fost păstrate centralele pe lemne, însă admite faptul că și prețul la metrul cub de lemn a crescut în ultimii ani. Ar fi făcut față cu lemnele din defrișările de pe raza comunei, însă viitorul era tot al încălzirii pe gaze naturale, susține edilul.

Primăria Turburea pregătește proiecte pentru dotarea unităților de învățământ cu panouri fotovoltaice, dar și construirea unui parc fotovoltaic pentru a asigura energia pentru iluminatul public și nu numai. Dacă ne organizăm putem să ne descurcăm și cu bani mai puțini sau deloc, așa cum am procedat cu taxa de gunoi”, a mai declarat Ion Bârcă, edilul comunei Turburea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS