4 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieStai la bloc? De luni, duci gunoiul cu poliția de față

Stai la bloc? De luni, duci gunoiul cu poliția de față

Începând de luni, craiovenii care locuiesc la bloc vor avea o surpriză atunci când vor merge să arunce gunoiul menajer. La platformă îi va aştepta o echipă de control, care, pentru început, le va explica modul în care se colectează selectiv. Cu alte cuvinte, din punga de gunoi care urma să ajungă la container vor fi selectate plasticul, sticla şi hârtia, pentru care există tomberoane separate.

Practic, poliţistul local, reprezentantul firmei care ridică gunoiul sau reprezentantul autorităţilor locale (vor exista 31 de echipe care vor monitoriza fiecare platformă de gunoi din Craiova) va verifica punga şi te va informa unde trebuie să arunci gunoiul. Asta se va întâmpla însă doar în primele trei săptămâni. După care, vor veni şi amenzile pentru cei care nu colectează selectiv, iar cuantumul lor este între 500 de lei şi 2.500 de lei.

Anunţul privind această acţiune cu sop pur informativ şi preventiv a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă, de Primăria Craiova, ADI EcoDolj şi Iridex.

„Începând de luni, atât ADI EcoDolj, cât şi Iridex, împreună cu Poliţia Locală Craiova vor demara o campanie de informare a cetăţenilor la faţa locului, cu privire la modul de colectare a gunoiului. Practic, 31 de echipe ale acestor instituţii vor fi prezente în cartiere, iar cetăţenii care vor duce gunoiul la containere vor fi abordaţi de aceşti trimişi ai noştri şi vor fi informaţi cum să-şi organizeze gunoiul selectiv. Adică, unde se aruncă plasticul, sticla sau hârtia. Această campanie va dura trei săptămâni, astfel încât toţi să ştie ce au de făcut, pentru că este vorba de un proiect european cu nişte indicatori care trebuie îndepliniţi. Dacă la case o astfel de campanie a avut succes, la blocuri nu ne încadrăm în aceşti indicatori“, a afirmat Aurelia Filip, viceprimar al Craiovei.

„Nu trebuie să se sperie nimeni când va duce gunoiul“

Aceasta a mai menţionat că după cele trei săptămâni vor fi aplicate şi amenzile prevăzute de lege. „Scopul nostru nu este să dăm amenzi, dar ne dorim un oraş curat, un mediu sănătos pentru viitoarea generaţie. Trebuie să profităm de faptul că toată structura asta de colectare selectivă este cu fonduri europene. Nu trebuie să se sperie nimeni când va duce gunoiul, fiecare cetăţean poate arăta punga de gunoi celui de la plaformă, dacă doreşte, şi va fi informat unde trebuie puse deşeurile.

Considerăm că o prevenţie bună duce la informarea cetăţeanului, pentru că nu ne face plăcere să amendăm craiovenii. Dezideratul nostru este să plătim cât mai puţine amenzi la fondul de mediu, pentru că şi acestea sunt plătite tot din banii contribuabililor. Nu este corect să plătim amenzi pentru tot gunoiul care ajunge la depozitul de la Mofleni pentru că unii craioveni nu au înţeles cum să colecteze selectiv sau nu vor să facă acest lucru“, a adăugat viceprimarul Craiovei.

La rândul lor, reprezentanţii ADI EcoDolj au spus că vor fi pe teren pentru a explica cetăţenilor, pas cu pas, unde să pună fiecare parte a gunoiului menajer. „Oamenii întreabă ce câştigă dacă colectează separat? Dacă creşte cantitatea de gunoi recliclată, factura plătită de primărie pentru gunoiul depozitat la groapă va fi mai mică. În plus, vom avea un oraş curat şi un mediu de viaţă sănătos. Există containere de colectare separată la blocuri şi vom asigura colectare selectivă şi la blocurile private“, au spus aceştia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS