Asociaţia de proprietari plătește pentru prejudiciul cauzat de acoperișul unei clădiri când acesta este luat de vânt şi provoacă daune unui autoturism sau unei persoane. Proprietarii care locuiesc la bloc trebuie să știe că răspunderea le revine doar lor pentru pagubele provocate unor bunuri sau unor persoane. Aşa se va întâmpla şi în cazul proprietarilor din blocul 171 AB din Craioviţa Nouă. Acoperişul blocului a fost luat de vânt şi în cădere a avariat 14 autoturisme şi balcoanele unui bloc de vizavi. În urma verificărilor, Poliţia Locală a descoperit că acoperişul a fost construit fără autorizaţie, iar asociaţia a fost amendată cu 1.000 de lei pentru fiecare scară.
Incidentele de săptămâna trecută, când în Craiova mai multe autoturisme au fost avariate de acoperișul unui bloc, care a fost smuls de vânt, provocând daune în urma căderii, ridică o întrebare: Cine plătește prejudiciul? Este vorba despre blocul 171, scara A-B din cartierul Craioviţa Nouă, arondat Asociaţiei de proprietari 29 Craioviţa Nouă. Acoperişul condominiului a fost luat de vânt şi în cădere a distrus 14 autoturisme şi balcoanele blocului de vizavi,162 D.
Proprietarii care locuiesc în acest bloc trebuie să știe că răspunderea le revine doar lor pentru pagubele provocate unor bunuri sau unor persoane.
Cu autorizaţie, fără autorizaţie, proprietarii sunt buni de plată
Totuși, sunt mai multe aspecte de care trebuie să se țină cont. În primul rând, dacă la un acoperiș s-a făcut o lucrare cu proiect, cu autorizație, cu recepție la finalul lucrărilor și este în garanție răspunderea îi revine constructorului. Dacă lucrarea cu pricina, adică acoperișul sau izolația a ieșit din garanție, răspunderea le revine proprietarilor. Același lucru se întâmplă și dacă lucrarea a fost făcută de către proprietari în regie proprie.
În cazul în care construcția acoperișului sau izolarea s-au făcut prin asociație, dar nu s-au parcurs toți pașii, vor răspunde cei din Comitet, dar și proprietarii. Aceştia sunt răspunzători fiindcă au considerat că ies mai ieftin dacă fac o lucrare în mod ilegal, dar nu s-au gândit și la consecințe.
Comitetul asociației de proprietari, care urmărește comportarea în timp a clădirii, răspunde și atunci când membrii săi văd că apar niște defecte ale construcției și nu ia măsuri de remediere.
Nici forţa majoră nu-i scapă
Reprezentanții proprietarilor pot invoca și forța majoră, așa cum este cazul unei furtuni. În acest caz apar niște elemente exterioare voinței lor, care duc la aceste pagube. Numai că și în această situaţie, reprezentanții proprietarilor trebuie să demonstreze că au urmat toți pașii legali pentru finalizarea lucrărilor, cum este o anvelopare, un acoperiș.
În situația în care astfel de incidente au drept urmare uciderea sau vătămarea unei persoane antrenează răspunderea penală a proprietarilor.
Asociaţia de proprietari a fost amendată
În urma verificărilor, Poliţia Locală Craiova a descoperit că acoperişul blocului 171AB a fost făcut ilegal. Construcţia nu avea autorizaţie de construire, iar Asociaţia de proprietari 29 Craioviţa Nouă nu a depus dilegenţa necesară intrării în legalitate.