2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCJ Dolj a respins ofertele de renovare a Policlinicii pentru Sportivi

CJ Dolj a respins ofertele de renovare a Policlinicii pentru Sportivi

Reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi din Craiova, singurul ambulatoriu de această specialitate din Oltenia, pare un obiectiv greu de îndeplinit de către Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Imobilul are nevoie urgentă de renovare, însă lucrurile se mişcă greu.

Contractul de finanțare a fost semnat în august 2020, după care a urmat proiectarea, care a venit cu alte costuri. Evident, mai mari. Aşa a apărut un nou deviz de lucrări, aprobat de CJ Dolj la un an distanţă de la obţinerea fondurilor europene (august 2021).

Diferenţa rezultată, în sumă de 1,6 milioane de lei, urma să fie suportată din bugetul judeţului, numai să demareze odată lucrările de reabilitare. „Au crescut costurile, e adevărat, dar nu puteam să renunțăm la investiție și, implicit, la fondurile europene obținute pentru acest obiectiv. Investițiile de aici sunt menite să creeze condiții de lucru mai bune pentru angajați, dar și să aducă acest obiectiv într-o clasă superioară de eficiență energetică. Vor fi refăcute fațadele, termoizolația, precum și tot ceea ce înseamnă instalații electrice și termice, urmând să fie montate sisteme de alimentare cu energie electrică și de încălzire bazate pe utilizarea panourilor solare“, afirma preşedintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, după aprobarea noii valori a investiţiei. Mai greu, însă, cu procedura de achiziţie a lucrărilor de reabilitare a Policlinicii pentru Sportivi.

Ofertele au picat evaluarea tehnică

Licitaţia a demarat la începutul lunii februarie 2022. CJ Dolj a pus pe masă circa 800.000 de euro (TVA inclus) pentru modernizarea clădirii de pe Aleea Voinicului, iar până la începutul lunii martie (3 martie a fost termenul limită) s-a trezit chiar cu două oferte. Romprest SRL şi Novara T Impex SRL, ambele din Craiova, au fost firmele care s-au arătat interesate de contractul de reabilitare a Policlinicii. Ambele oferte au intrat în analiză, dar niciuna nu a trecut de evaluarea tehnică. Termenul limită de evaluare a lor era 21 aprilie, procedura fiind anulată cu o zi înainte. Motivul: au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme.

Licitaţia a fost reluată ieri, noul termen limită de depunere a ofertelor fiind acum data de 3 iunie. Condiţiile de participare şi sumele puse în joc au rămas aceleaşi. Valoarea totală estimată a lucrărilor de reabilitare a Policlinicii pentru Sportivi este de 3.336.284,91 lei fără TVA. Din acești bani, partea de construcţii și instalaţii este de 2.627.819,21 lei, restul fiind cheltuieli conexe cu protecția mediului, relocarea/protecția utilităților, montajul utilajelor și echipamentelor și organizarea de şantier. Cheltuielile diverse și neprevăzute au fost stabilite de către proiectant la valoarea de 194.062,73 lei, fără TVA. Suma nu a fost inclusă în valoarea estimată a contractului, ea putând fi accesată, după caz, în funcție de necesități.

CJ Dolj contribuie cu aproape 3 milioane de lei la reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi

Potrivit caietului de sarcini, lucrările care trebuie executate de constructor presupun reabilitare termoenergetică a pereţilor exteriori, a soclului și a terasei clădirii, schimbarea tâmplăriei exterioare, înlocuirea tâmplăriei interioare și reabilitarea planșeului peste subsol. De asemenea, este prevăzută schimbarea instalațiilor termice și sanitare, dar și a instalațiilor de ventilare, climatizare și iluminat. Clădirea va beneficia și de o refacere a finisajelor interioare, în timp ce la exterior va fi refăcut trotuarul după ce va fi înlocuită conducta de canalizare menajeră și pluvială. Lucrările mai presupun şi o recompartimentare interioară, cu o adaptare pentru persoanele cu dizabilități (elevator vertical).

Pentru reabilitarea Policlinicii pentru Sportivi, CJ Dolj a obținut fonduri europene prin POR 2014-2020. Valoarea totală inițială a proiectului a fost de 2.757.067,60 lei, inclusiv TVA, iar jumătate din aceşti bani, adică aproximativ 1,4 milioane de lei, urma să fie asiguraţi din bugetul judeţului. După actualizarea devizului general, suma necesară investiţiei a crescut la 4.373.193,42 lei (TVA inclus), iar partea CJ Dolj a crescut și ea, cu 1,6 milioane de lei. Concret, contribuţia proprie iniţială a judeţului Dolj la acest proiect a fost de 1.356.470,17 lei, iar după proiectare ea a crescut la 2.972.595,99 lei. Asta în timp ce asistența financiară neramburabilă din partea UE a rămas aceeași: 1.400.597,43 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS