-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe veghe la platforma de gunoi

De veghe la platforma de gunoi

-

Angajaţii Iridexului şi cei ai ADI EcoDolj fac prevenţie la platformele de gunoi din cartierele de blocuri ale oraşului. Craiovenii sunt învăţaţi cum să colecteze deşeurile. Peste trei săptămâni riscă să primească amenzi dacă sunt prinşi cu plasticul sau hârtie în punga de gunoi. Acum, modul în care mulţi craioveni aruncă gunoiul la containerele destinate deşeurilor reziduale şi reciclabile lasă de dorit. La multe platforme din cartierele oraşului, PET-urile, cartonul şi plasticul sunt aruncate de-a valma cu gunoiul menajer, deşeul reciclabil este depus lângă container.

La sfârşitul lunii trecute, autorităţile îi atenţionau pe craioveni că din această săptămână vor fi întâmpinaţi la platforma de gunoi de echipe ale operatorului de salubritate care îi va învăţa cum să colecteze selectiv.
Asta se va întâmpla însă doar în primele trei săptămâni din luna mai, angajaţi ai Iridexului şi ADI EcoDolj vor face instructaj cu craiovenii. După care, vor veni şi amenzile pentru cei care nu colectează selectiv, iar cuantumul lor este între 500 de lei şi 2.500 de lei.


În Craiova sunt în total peste trei sute de platforme de gunoi şi echipe puse să supravegheze pubelele, doar 31. Drept urmare, cine are noroc să întâlnească aceste echipe trebuie să deschidă bine ochii unde aruncă gunoiul. Totodată se alege şi cu un instructaj despre colectarea selectivă. Mulţi craioveni spun că la platforma unde ei aruncă gunoiul nu au văzut nici urmă de „trimişi” ai autorităţilor care să-i înveţe cum să colecteze. Cei care o fac, o fac din bun-simţ şi civilizaţie, cei nepăsători aruncă gunoiul la grămadă.

„Nu, nu am văzut echipe de la primărie. Ne-am învăţat noi, nu trebuie să ne înveţe cineva. Este simplu.”, spune o craioveancă în timp ce aruncă gunoiul la o platformă din cartierul 1 Mai.


Platforma este una cuprinzătoare, cu mai multe containere destinate colectării selective şi containere pentru gunoiul menajer. Cu toate acestea, deşeuri de tot felul zac aruncate lângă containere. Multe dintre deşeuri sunt din categoria celor selective, cutii de carton, sticle din platic, pungi şi plăci de polistiren. Altele deşi trebuie aruncate în containerele pentru deşeuri reciclabile, tronează într-un tomberon destinat gunoiul rezidual. Cutii din carton, sticle de plastic şi pet-uri sunt amestecate cu pungile de gunoi menajer. Unele dintre pubele sunt pline ochi, o bună ofertă pentru persoanele care caută prin gunoi. Acestea din urmă îşi aduc aportul la mizeria din jurul platformei pentru că împrăştie gunoiul împrejurul acesteia. În tot cartierul 1 Mai, nici urmă de echipe care să le facă instructaj craiovenilor cum să arunce gunoiul. Autogunoierele Iridexului îşi fac rondul pe la platformele din cartier.
Aveam să aflăm ulterior de la reprezentanţii ADI EcoDolj că echipele sunt împărţite pe zile şi cartiere.

Ziua şi cartierul

Joi, angajaţii de la Iridex şi ADI EcoDolj au prestat lângă pubelele din cartierul Brazda lui Novac , Nicolae Titulescu şi Brestei. După o înţelegere telefonică cu reprezentanţii Iridex şi cel de la ADI EcoDolj am găsit lângă containerele destinate colectării selective, aşezate la poarta fostei Regii de Tutun pe şeful Serviciului de salubrizare Craiova , Florin Gabriel Lungu. Împreuna cu acesta se mai afla o reprezentantă a ADI EcoDolj. Cei doi împărţeau flaiere craiovenilor care treceau pe la platforma cu pricina şi purtau discuţii cu aceştia.

” În aceste trei săptămâni ideea este doar de conştientizare a populaţiei. După aceste trei săptămâni se va relua programul săptămânal cu Poliţia Locală pe monitorizarea platformelor. În această fază, noi anunţăm poliţia locală dacă, să spunem că vine o maşină cu deşeuri şi vrea să depoziteze lângă platforma de gunoi. Monitorizarea se face şi cu camere video”, a precizat Raluca Mateescu, şef Serviciu Juridic, ADI EcoDolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Doi craioveni, condamnaţi definitiv pentru vandalizarea sediului FCU Craiova

Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de un bărbat condamnat la opt luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru distrugere. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 martie, doi bărbaţi au aruncat cu o substanţă neagră pe clădirea monument istoric în care are sediul FCU Craiova. Cu aceeaşi substanţă a fost stropit şi un Mercedes parcat în faţa clubului. Al doilea inculpat din dosar a primit aceeaşi pedeapsă.

ȘTIRI GdS