4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCamera de Conturi Dolj a stabilit: Nereguli de milioane de lei la Primăria Craiova

Camera de Conturi Dolj a stabilit: Nereguli de milioane de lei la Primăria Craiova

Un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară efectuat de Camera de Conturi Dolj la Primăria Craiova, pentru perioada 31 mai 2021 - 30 iulie 2021, a scos la iveală mai multe neregului. Mai exact, sume nerecuperate de la persoane fizice şi juridice, scutiri nejustificate de la plata impozitelor şi taxelor locale, o gaură de peste un milion de lei cauzată bugetului local de Business Center Sud Craiova şi plăţi nelegale către RAT SRL, societatea care gestionează transportul public în comun.

Camera de Conturi Dolj a luat la bani mărunţi Primăria Craiova. A analizat lunile iunie şi iulie ale anului trecut şi a constatat o serie de neregului. De la nerecuperarea unor creanţe, până la plăţi nelegale. Nu mai spunem că, la Craiova, nici mort nu scapi de amenzi.

Potrivit raportului de audit financiar, „primăria nu a întreprins în toate cazurile demersurile necesare în vederea recuperării creanțelor față de persoanele juridice și nici nu a luat măsuri în vederea efectuării de analize pentru identificarea cauzelor care au condus la neîncasarea (nerecuperarea) acestor creanțe“, prejudiciul estimat în acest caz fiind de 1.053.000 de lei. 

De asemenea, instituţia nu a scăzut din evidența fiscală și din evidența contabilă suma de 341.982 lei, amenzi aferente unui număr de 179 de contribuabili – persoane fizice decedate. Alţi 726.000 de lei au fost consideraţi ca prejudiciu după ce primăria nu a verificat starea reală a contribuabililor care figurau ca insolvabili, deși avea obligaţia să facă acestu lucru cel puțin o dată pe an.

Ce a mai descoperit Camera de Conturi Dolj la Primăria Craiova

Tot din verificările Camerei de Conturi Dolj a reieşit că au fost acordate scutiri nejustificate la plata impozitelor și taxelor locale, respectiv impozitul pe clădiri, impozitul pe teren și impozitul pe mijloace de transport, în sumă totală de 299.221 lei. Aici, Camera de Conturi a solicitat „extinderea verificărilor și identificarea tuturor contribuabililor care au beneficiat de scutiri fără temei legal, stabilirea și înregistrarea în evidența fiscală și contabilă a diferențelor de impozite și taxe și a creanțelor fiscale accesorii aferente constatate cu această ocazie, și inițierea măsurilor legale de încasare“. 

Un eventual prejudiciu de 216.000 lei a fost stabilit după ce 111 construcţii noi pentru care au fost emise autorizaţii de construire şi care au fost finalizate nu au fost şi declarate de beneficiari la organul fiscal și, în consecință, nu au fost impozitate conform actelor normative în vigoare. Camera de Conturi a mai găsit şi situaţii de lucrări care au fost acceptate la decontare și plătite în care prețurile/tarifele a fost actualizate nejustificat, respectiv pe lângă elementele de cost actualizate urmare majorării salariului minim în domeniul construcțiilor a fost actualizat și profitul. Aici, prejudiciul estimat este de 279.000 de lei. 

Cum s-au plătit nelegal 7,3 milioane de lei către RAT SRL

Cel mai mare prejudiciu constatat a fost la RAT SRL, societatea care gestionează transportul public în comun. În urma analizei plăților efectuate către RAT Craiova SRL în anii 2019, 2020 și 2021, reprezentând compensație lunară și anuală, Camera de Conturi Dolj a stabilit faptul că „plățile au fost efectuate pe baza unor facturi ce cuprind TVA, deși aceste plăți reprezentau o acoperire a costurilor efectuate de SC RAT SRL pentru efectuarea serviciului de transport public local de persoane în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane“.

Potrivit raportului de audit, suma plătită nelegal societăţii este de 7.264.000 de lei, bani proveniţi din decontarea TVA pentru facturi care nu conţineau TVA. Sumele trebuie acum recuperate. „Având în vedere că la cheltuielile cu compensația aferentă contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane s-au constatat plăți nelegale în sumă de 7.263.651,28 lei, cauzate de decontarea taxei pe valoarea adăugată pentru operațiuni necuprinse în baza de impozitare, conducerea entității va proceda la extinderea verificărilor în vederea stabilirii întinderii prejudiciului (inclusiv majorări de întârziere) și va dispune măsuri de recuperare a acestuia“, a fost măsura impusă Primăriei Craiova de către Camera de Conturi Dolj.

Aceasta a solicitat şi clarificarea situației taxei pe valoarea adăugată în valoare de 1.342.761,24 lei, aferentă facturii reprezentând compensație anuală aferentă anului 2020. 

Camera de Conturi Dolj a stabilit: Nereguli de milioane de lei la Primăria Craiova. Business Center Sud, gaură de un milion de lei în bugetul local

Primăria Craiova a ieşit în pagubă cu Business Center Sud, clădirea de birouri construită în incinta Centrului Multifuncţional. Potrivit raportului Curţii de Conturi, primăria a pierdut din cauza întârzierilor construtorului o finanţare europeană de 1.052.739,35 lei. Suma nu a mai fost însă recuperată şi a fost scăzută din evidența contabilă. Adică, pierderea a fost suportată din bugetul local.

Business Center Sud Craiova a făcut o gaură de un milion de lei în bugetul local

Procedura s-a derulat ca la carte, după cum se arată în raport: scăderea a fost efectuată în baza raportului întocmit de Direcția de Implementare și Elaborare Proiecte, viceprimarul a solicitat Compartimentului Control Intern „instituirea unei proceduri de sistem pentru administrarea creanțelor nefiscale (de la naștere la stingere) și rolul compartimentelor în această procedură”, iar primarul a dispus constituirea unei comisii în vedere analizei cauzelor care au condus la nerecuperarea creanței nefiscale. Ce a stabilit comisia? Faptul că răspunderea funcționarilor publici nu poate fi atrasă, „având în vedere împlinirea termenului de 3 ani de la data producerii pagubei“. Cu alte cuvinte, nimeni nu este vinovat, iar pierderea este suportată din bugetul local.

Contractul de execuţie pentru proiectul „Business Center Sud Craiova“ a fost semnat în noiembrie 2013, valoarea lucrărilor de execuţie ridicându-se la 3,2 milioane de lei (inclusiv TVA). Primarul de atunci, Lia Olguţa Vasilescu, preciza că valoarea totală a proiectului era de cinci milioane de lei, din care 1,5 milioane de lei – contribuţia UE, 1,2 milioane de lei – contribuţia bugetului de stat şi 2,1 milioane de lei – contribuţia bugetului local. Lucrările trebuia finalizate în 12 luni, însă au fost gata abia în 2016. Adică, după trei ani. 

Cezar Drăgoescu: „Solicităm urgentarea recuperării acestui prejudiciu!“

Rezultatul acestui audit financiar a fost anunţat prima dată de către consilierul local USR, Cezar Drăgoescu, pe pagina sa de socializare.

„Încă de la prima ședință a Consiliului Local Craiova, USR a solicitat executivului să auditeze regiile din subordinea primăriei. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru a nu ieși la iveală cât de adânci sunt aceste găuri negre, regiile ticsite de activul de partid. Însă nu au putut evita auditul Curții de Conturi. Concluzia auditului este: catastrofa administrației PSD Craiova ne-a costat direct din buzunare pe noi toți craiovenii peste 10 milioane de lei, din care 7,5 milioane de lei prejudiciu în 2021 și 2,8 milioane de lei abateri financiar-contabile, aferente anului 2020“, a scris, pe Facebook, liderul consilierilor municipali USR din CL Craiova. 

Cezar Drăgoescu (centru), liderul consilierilor municipali USR din Consiliul Local Craiova

„Prejudiciul principal se referă la plăți nelegale efectuate de primărie către RAT SRL Craiova în anii 2019, 2020 și 2021. Plățile în sumă de 7,2 milioane de lei reprezintă compesanții aferente contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane, cauzate de decontarea TVA-ului pentru operațiuni necuprinse în baza de impozitare. Plățile au fost efectuate pe baza unor facturi ce cuprind TVA, deși  aceste plăți reprezentau o acoperire a costurilor efectuate de RAT SRL.

Concret, Primăria Craiova a plătit TVA pentru facturi ce nu conțineau TVA. Astfel, artificial, au crescut încasările la RAT. Fără aceste 7,2 milioane de lei, RAT Craiova intra într-o pierdere uriașă. Măsura dispusă de Curtea de Conturi a fost de extindere a verificărilor în vederea stabilirii prejudiciului și recuperarea acestuia. Solicităm urgentarea recuperării acestui prejudiciu, având în vedere că vorbim de banul public!“, a mai menţionat Cezar Drăgoescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS