6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, ameninţaţi cu amenda, că nu dau cu var pe bloc

Craiovenii, ameninţaţi cu amenda, că nu dau cu var pe bloc

Primăria Craiova îi obligă să dea cu var pe bloc, craiovenii spun că nu au bani. Avertismentele scrise trimise de către Poliția Locală a Municipiului Craiova prin care sunt atenționați că vor fi amendaţi, că nu s-au conformat Regulamentului local pentru gospodărirea orașului nu i-au convins pe locatari.

Blocuri
Cine face mai multe tranzacții imobiliare într-un an, peste un anumit plafon, datorează TVA la stat (Foto: arhiva GdS)

Asociaţiile de proprietari din Craiova primesc avertismente pe bandă rulantă de la Poliţia Locală Craiova că vor fi amendate. Cauza? Nu au dat nici un răspuns cu privire la zugrăvirea faţadelor blocurilor din oraş. Să ne reamintim, încă de anul trecut asociaţiile de proprietari din Craiova au fost informate că trebuie să zugrăvească faţadele blocurilor. Acestea aveau la dispoziţie şase luni să se mobilizeze, să strângă semnături, fonduri, să găsească constructori şi să demareze lucrările. Dacă se conformau, primeau şi un bonus, o reducere cu 50% a impozitului pe o perioadă de trei ani consecutivi. Primele notificări au fost făcute în vara anului 2021. Atunci, craiovenii care locuiesc la bloc erau înştiinţaţi că sunt obligați să repare și să zugrăvească fațadele blocurilor în care locuiesc. Erau vizate cu precădere blocurile vechi care nu s-au înscris în proiectul pentru reabilitare pe fonduri europene.
Lucrurile nu au stat chiar aşa, timpul a trecut şi craiovenii care locuiesc la bloc nu şi-au exprimat dorinţa să dea cu var pe faţada blocului în care locuiesc.


„Am primit avertisment de la Poliţia Locală pentru că avem nişte blocuri care nu au fost de acord să vopsească faţadele. Am fost atenţionaţi că vom fi amendaţi dacă nu facem acest lucru. Este vorba de patru blocuri care nu s-au înscris nici la reabilitare, nu vor nici să-şi zugrăvească faţada. Cei de la primărie ne spun că în caz contrar vor zugrăvi ei faţadele şi noi plătim banii. Eu le-am spus proprietarilor. În plus mai plătesc şi amenda. Din păcate mai avem şi blocuri care s-au retras şi de la reabilitare. Oamenii spun că nu au bani”, explică Mişu Stănescu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.6 din cartierul 1 Mai.

Blocurile
Blocuri anvelopate

Avertismen şi ultimatum

Şi la Asociaţia de proprietari 10 Rovine, proprietarii au fost avertizaţi că va curge cu amenzi. Aceştia au fost somaţi prin procesele-verbale transmise de Poliţia Locală ca, în termen de 60 de zile de la comunicarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale.


„Ne-a dat avertisment Poliţia Locală. Au făcut un proces-verbal în care scrie că avem 60 de zile să ne conformăm legii, dacă nu, ne dau amendă. Proprietarii vin întreabă şi pleacă. Noi avem 21 de scări şi o singură scară este de acord să zugrăvească. Iniţial ne-au pus o informare la uşa blocului. Acum ne-au trimis un avertisment, un proces-verbal, în care se arată că am fost informaţi că trebuie să zugrăvim faţadele, să folosim culoarea indicată de cei de la Urbanism. Nu am făcut asta, vom fi amendaţi. Amenda este între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Îi dăm în judecată, ce să facem?”, spune Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei de proprietari 10 Rovine.

Bloc
Locatarii sunt atenționați că vor fi amendaţi

Alţii urmează să primească acest avertisment, dar spun că tot nu au cum să-i convingă pe proprietari să scoată bani din buzunar pentru lucrări la faţada blocurilor.


„Ne-au spus de la Poliţia Locală că ne dau avertisment pentru că nu zugrăvim faţadele. La noi, din 500 de apartamente, o scară de bloc vrea să facă faţada. Locatarii spun că nu au bani. Nu ne putem încadra în acest interval de timp. Avem şi locatari cu datorii, abia îşi plătesc întreţinerea. Sunt oameni cu venituri mici, alţii nu lucrează.”, spune preşedintele Asociaţiie de proprietari 4AS, Craioviţa Nouă, Gheorghe Mateescu.


Reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova confirmă că s-au dat astfel de avertismente, iar la acest moment sunt în plină acţiune de identificare a blocurilor şi asociaţiilor de proprietari. O raportare exactă se va face după data de 20 mai a.c.

Legea obligă

Obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care la articolul 9 spune:
“Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:
a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;
b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor
construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;

c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”.

Fațada
Fațada

Şi Regulamentul obligă

Aceste prevederi se regăsesc și în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, unde la capitolul Activități edilitar gospodărești și de salubrizare se face vorbire despre întreținerea fațadelor clădirilor.
La articolul.4.(1) se spune:
„Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a).Neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”,se arată în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS