Mare supărare în rândul locatarilor dintr-un bloc din Craiova. Proprietarii sunt deranjaţi de faptul că autorităţile locale au decis să aşeze containerele îngropate pentru deşeuri menajere fix lângă blocul lor. În plus lucrările strică parte din spaţiul verde de lângă bloc.
Proprietarii din blocul L, scara C de pe strada Ştefan cel Mare sunt revoltaţi din cauză că mare parte din spaţiul verde de lângă blocul lor a dispărut. Locatarii spun că angajaţii de la RAADPFL au venit cu câteva zile în urmă şi au scos gardul verde dinspre strada Principatele Unite. Tot ei au tăiat un copac şi au început să răscolească pământul ca să scoată rădăcinile. La momentul începerii lucrărilor, muncitorii au găsit şi un cablu de tensiune pe care l-au tăiat din greşeală. După ei au venit muncitorii de la SC European Waste Technology (EWT) SRL, firma care se ocupă de construirea platformelor cu containere îngropate. Aceştia din urmă au îngrădit locul cu panouri de semnalizare, urmând să înceapă lucrările în curând. Este vorba despre o parte din spaţiul verde situat în capătul blocului L, la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Principatele Unite.
„Alaltăieri au venit nişte echipe de muncitori de la RAADPFL. Au defrişat zona verde. Au distrus bordura de beton, au scos gardul verde şi în final au scos şi un pom pus aici de noi. Au adus un excavator şi au început să sape. Au dat şi au rupt un cablu electric. Dacă au văzut au acoperit şi au plecat. Am înţeles că vor monta aici containerele îngropate. Noi am avut tobogane pentru gunoi, dar le-am închis conform directivelor primăriei. Acum gunoiul îl ducem acolo, la grădiniţă”, spune reprezentantul proprietarilor din blocul L, scara C, Marian Jalia.
Locatarilor nu le vine să creadă că le-a fost distrus colţul în care ei se relaxau. În plus, aici era un spaţiu în care mulţi părinţi poposeau, aşezaţi pe bănci ca să-şi aştepte copiii de la şcoala din vecinătate, şcoala Traian. Proprietarii spun că sunt nemulţumiţi de această decizie fiindcă în apropiere este şi o grădiniţă. Containerele vor fi aşezate la câţiva metri distanţă de clădirea acesteia. La această dată containerele clasice sunt lipite chiar de gardul grădiniţei.
Craioveni supăraţi din cauza containerelor îngropate
Nu este prima discuţie de acest fel iscată între craioveni şi autorităţi sau între craioveni şi constructor. De-a lungul lucrărilor la platformele îngropate proprietarii din cartierele de blocuri au avut tot felul de nemulţumiri din cauza alegerii proaste a amplasamentelor destinate containerelor de gunoi. Unii au fost supăraţi că platforma de gunoi este aşezată pe aleea din faţa blocului, alţii că aceste containere sunt puse la fereastra locuinţelor de la parter, alţi locatari au spus că sunt prea departe de blocul în care ei locuiesc. Mulţi alţii au spus că s-au distrus foarte multe spaţii verzi ca şi în acest caz. Ceea ce nu ştiu craiovenii este faptul că, locaţiile sunt alese de către primărie.
Tot Primăria Craiova este cea care dă autorizaţia de construire după localizarea unui teren liber de sarcini. Acesta trebuie să facă parte din domeniul public al oraşului şi să nu fie tranzitat de conducte ale operatorilor de utilităţi.
„Noi executăm aceste platforme în urma unor autorizaţii de construire emise de Primăria Craiova pe un teren pus la dispoziţie tot de primărie”, spune Cosmin Durle, administratorul public al judeţului Dolj.
Concluzia, autoritatea care eliberează autorizaţia de construire în cazul platformelor cu containere îngropate este Primăria Craiova. Aceasta eliberează autorizaţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Dolj pe baza documentaţiei întocmite de aceştia.
La rândul lui constructorul spune că efectuează lucrările pe locaţiile puse la dispoziţie de autorităţi.
De la Primăria Craiova nu am primit nici un răspuns până la închiderea ediţiei deşi am solicitat un punct de vedere în legătură cu această situaţie.