7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova stă cu toaleta smart închisă din cauza CEZ-ului

Primăria Craiova stă cu toaleta smart închisă din cauza CEZ-ului

Prima toaletă publică smart din Craiova a fost montată în parcul de la Casa Băniei. A fost așezată în capătul aleii care pleacă din bulevardul Ştirbei Vodă şi ajunge în strada Ghe. Bibescu, la Piaţa Veche.
Aceasta a fost racordată la sistemul de apă şi canal stradal şi urmează să fie funcţională cât mai curând. Singurul impediment, angajaţii de la CEZ întârzie să vină şi să racordeze toaleta la reţeaua de energie electrică. Fără electricitate, craiovenii nu se pot bucura de toaleta minune pe care administraţia locală craioveană a plătit aproape preţul unei garsoniere.

Toaletă smart/foto Claudiu Tudor

Ce face o toaletă care cotă 40.000 de euro

Toaleta este o achiziţie destul de piperată a administraţiei locale craiovene. Aceasta a costat municipalitatea 167.500 de lei, fără TVA., adică 199.325 de lei cu TVA, echivalentul a 40.000 de euro. Toaleta a fost livrată şi montată de o firmă din Bucureşti, Comex Rom SRL . Contractul a fost atribuit în data de 16 decembrie 2021. Astfel de toalete se mai găsesc şi în Cluj-Napoca, livrate de aceeaşi firmă, iar în străinătate sunt o Ce ştie să facă acest wc-u care are aproape valoarea unei garsoniere?

Toaletă publică smart


O astfel de toaletă publică smart poate fi amplasată în orice spațiu cu trafic pietonal intens (evident cu racordarea la rețelele locale de utilități). Are avantajul că poate fi repoziționată ulterior, dacă se constată că este nevoie de ea pe alt amplasament. Concret, o astfel de toaletă se întreţine singură. Asta pentru că ea asigură în mod automat autocurățarea și autoigienizarea după fiecare utilizare şi îşi autogestionează activităților specifice dintr-o cabină de toaletă publică.

Singura intervenție minimală a personalului ar fi pentru înlocuirea curentă a consumabilelor și verificarea periodică a stării echipamentelor și instalațiilor din dotare. Totodată, toaleta dispune de un sistem de ventilare-aerisire, de dezinfectare şi uscare a suprafeței vasului de toaletă și a podelei. Are un sistem de detectare a prezenței utilizatorului, pentru a împiedica o eventuală declanșare a procedurilor de închidere acces și cleaning cât timp există persoană în cabină.

Ce minuni mai face toaleta smart

Toaleta smart trebuie să aibă sistem de ventilare-aerisire, de uscare a suprafeței vasului de toaletă și a podelei. Dotările interioare trebuie să fie antivandalism. Vasul de toaletă și lavoarul să fie bine fixate, la fel și oglinda și sistemul de distribuire a hârtiei igienice. Utilizarea lavoarului, distribuirea săpunului lichid și uscarea mâinilor se vor face de către sisteme cu senzori, de tip „no touch“. Corpul toaletei la partea de interior trebuie să mai fie ignifug și anti-grafitti. De asemenea, toaleta smart va avea un sistem automat privind acționarea ușii de acces. Interiorul toaletei trebuie să fie din materiale rezistente la curățire cu jet de apă, la materialele de dezinfectare, să aibă o etanșare perfectă.

Profilul pereților și al podelei trebuie să permită spălarea facilă, dar și scurgerea și drenarea ușoară a apei uzate, rezultate după spălarea interioară a cabinei toaletei.

În toaleta smart ai voie 15 minute

Indicaţii legate de modul de funcţionare a toaletei găsim chiar pe uşa acesteia. Pe afişaj se spune că aceasta se spală şi se dezinfectează singură după fiecare folosire. Utilizatorii sunt avertizaţi că butoanele din dotarea wc-ului nu trebuie atinse. Este suficient să apropie mâna de butonul aflat pe panoul de lângă uşa de la intrare şi aceasta se deschide. Toaleta poate fi utilizată o perioadă de 15 minute. Minorii sub 10 ani vor fi însoţiţi de un părinte în incinta toaletei. În interiorul acesteia, utilizatorii nu au voie să fumeze. În caz de blocare sau alt incident se acţionează butonul SOS prin aproperea mâinii de acesta.


Produsul are o garanţie de doi ani. Furnizorul va efectua pe cheltuiala sa toate testele pentru a asigura funcționarea produsului la parametrii normali și va instrui la fața locului personalul care se va ocupa de toaletă (angajaţii RAADPFL Craiova). Până să se întâmple toate acestea, beneficiarul aşteaptă CEZ-ul să racordeze toaleta la reţeaua de energie electrică.

„Aşteptăm racordarea de la CEZ. Imediat ce va fi racordată la sistemul de energie electrică va fi funcţională. De administrarea acestei toalete se va ocupa RAADPFL Craiova”, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS