0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAO pregătește scumpirea apei și canalizării

CAO pregătește scumpirea apei și canalizării

Din luna iulie, craiovenii vor plăti mai scump apa şi canalizarea. Scumpirea se va regăsi în factura pe care abonaţii CAO o vor plăti în luna august. În prezent, preţul apei este 4,48 lei/mc fără TVA. Tariful la canalizare este 3,36 lei/mc fără TVA. În total un craiovean plătește acum pentru un mc de apă și canal 7,84 de lei la care se adaugă TVA de 9%, deci 8,55/mc.

Reprezentanţii CAO spun că această creştere a preţurilor şi tarifelor se va face conform strategiei de tarifare. Adică prețul actual se va indexa cu 18% la apă și 13% la canal.Acest lucru se va întâmpla după aprobarea strategiei de tarifare în Consiliul Local al Municipiului Craiova și aprobarea ANRSC.

Scumpirea reprezintă o indexare cu inflaţia. Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an la data de 1 iulie. Atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali.

Potrivit prevederilor art. 35, alin (2) și (3) din Legea nr.241/2006, republicată, privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare ”(2) În cazul în care proiectele de investiţii în sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare se dezvoltă prin fonduri publice asigurate, integral sau în parte, de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile, finanţarea serviciului se face prin aplicarea de către operator a preţului/tarifului unic şi a strategiei tarifare, care se fundamentează în conformitate cu Metodologia de analiză cost-beneficiu pentru investiţiile în infrastructura de apă, aprobată prin hotărâre a Guvernului. (3) Strategia tarifară prevăzută la alin. (2) se elaborează de către unitatea administrativ teritorială/asociaţia de dezvoltare intercomunitară pentru o perioadă de minimum 5 ani, se actualizează ori de câte ori este necesar şi se aprobă prin hotărâre a autorităţii deliberative a unităţii administrativ-teritoriale sau, după caz, prin hotărâre a adunării generale a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, având ca scop serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, în baza mandatului special primit de la toate unităţile administrativ-teritoriale membre în care operatorul/operatorul regional prestează serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare. Strategia tarifară constituie condiţie de finanţare a proiectelor de investiţii în infrastructura de apă, realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile.” se spune în proiectul de HCL care urmează să fie supus votului consilierilor locali.

Se schimbă strategia de tarifare

Tot în același proiect se mai spune că inflația, creșterea costurilor la energia electrică, gaze, salarii, materii prime au avut impact asupra cheltuielilor operatorului cu serviciul de furnizare apă și canal. Inițial, când s-a stabilit, pe perioada 2019-2024, o strategie de tarifare s-au prevăzut următoarele: În anii 2020-2021 indexarea se făcea cu 2%, iar canalul cu 4%, în anul 2023 indexarea la apă se face cu 3%, la canal cu 6%, iar în anul 2024, indexarea este la apă de 4%, la canal de 10%. Trebuie precizat că strategia de tarifare se aplică pe perioada implementării unui proiect pe fonduri europene de modernizare/reabilitare a sistemului de apă și canal. Ulterior stabilirii acestei strategii de tarifare, pe parcursul anului 2021 și 2022 s-au constatat creșteri ale costurilor suportate de către operator datorate scumpirilor în lanț, inflației. Drept urmare, strategia de tarifare a fost recalculată. Rezultatul? Pentru anul 2022 tarifarea se schimbă, în loc de 2% și 4% se aplică un procent de 18% la apă și 13% la canal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS