0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTarife noi pentru gunoiul din Craiova

Tarife noi pentru gunoiul din Craiova

Primăria Craiova ca de altfel toate primăriile din judeţul Dolj trebuie să adopte noile tarife pentru serviciile de transport, transfer şi sortare a gunoiului. Acestea sunt tarifele prevăzute în licitaţia pentru desemnarea operatorului care se va ocupa de aceste operaţii din anul următor. La acest moment de aceste servicii se ocupă SC Iridex, care face parţial sortare şi total transfer, dar şi Serviciul de Salubrizare care se ocupă şi el de sortare.

Staţia de sortare de la Mofleni

Tariful pentru aceste servicii efectuate de cei doi operatori se colectează din taxa specială de salubrizare, percepută de la populaţie. Pe lângă aceste activităţi urmează să apară o nouă activitate, compostarea pentru deşeuri biodegradabile. Din anul viitor, UAT-urile vor plăti şi acest nou serviciu. Drept urmare apare un tarif nou, tariful pentru compostare, o activitate nouă care până la acest moment nu s-a prestat.

O nouă taxă, taxa pentru compostarea deşeurilor biodegradabile

Staţia de sortare Mofleni

Compostare urmează să se facă la Mofleni şi la Calafat, unde există staţii de compostare. Pentru această activitate operatorul de salubritate, Iridexul trebui să distribuie către populaţie tomberoanele de culoare maro. Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă din 2023, când începe colectarea şi compostarea deşeului biodegradabil.
Prin HCL se schimbă tarifele practicate la acest moment de cei doi operatori cu altele noi, tarifele prevăzute în licitaţia pentru desemnarea unui operator.
a) Tarif pentru activitatea de sortare a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare în staţia de sortare – 1,65 lei/tonă fără TVA;
b) Tarif pentru activitatea de operare/administrare a staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale cu excepția hârtiei, metalului, plasticului şi sticlei din deşeurile municipale – 142,31 lei/tonă fără TVA;

Depozitul de gunoi de la Mofleni


c) Tarif pentru activitatea de operare/administrare a staţiilor de transfer a deșeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale – 0,01 lei/tonă fără TVA;
d) Tarif pentru activitatea de organizare a prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor biodegradabile în staţiile de compostare – 167,66 lei/tonă fără TVA. Tarifele pentru operarea staţiilor de transfer vor include şi costul transportului până la
următoarea facilitate de tratare/eliminare. Tarifele pentru operarea staţiilor de compostare şi a staţiei de sortare vor include şi costul
transportului reziduurilor rezultate din sortare/compostare până la depozit, costul depozitarii acestor reziduuri şi contribuţia pentru economia circulară
.”, se arată în proiectul de HCL al Municipiului Craiova.
Toate aceste tarife mai puţin cel pentru compostare se regăsesc în taxa specială de salubrizare plătită de populaţie.

Tarife actuale

Staţie de sortare/foto Claudiu Tudor

La acest moment, la sortare, Iridexul percepe un tarif de 29, 56 de lei. Serviciul de Salubrizare- Direcția Județeană de Servicii Publice și Utilități are pentru sortare un tarif de 29,32. La stația de transfer, operată de către Iridex, tariful este la această dată de 92,04 de lei. Aceste tarife se regăsesc în cei 12 lei pe care îi plăteşte fiecare craiovean. Tot în această taxă specială intră şi tariful perceput de Depozitul de gunoi de la Mofleni.
Făcând o comparaţie cu viitoarele tarife se observă că pe sortare tariful nou este mai mic, iar pentru transfer noul tarif creşte. La cele două tarife se adaugă tariful pentru staţiile de compostare, un tarif care nu este perceput la acest moment pentru că activitatea nu este prestată. Odată cu schimbarea tarifelor se schimbă operatorii, respectiv contractul de operare se va încheia cu societatea care va câştiga licitaţia aflată în desfăşurare. După ajustarea şi modificarea preţurilor şi tarifelor pentru plata acestor servicii de salubrizare în Consiliul Local, aceste tarife vor fi aprobate şi în AG ADI EcoDolj.

Licitaţie

Banda de sortare

Inițial pentru Stația de sortare din Craiova-Mofleni s-au “bătut”doi operatori, Iridex și EcoSud. Primul este operatorul care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ. Al doilea operator este firma care administrează depozitul de la Mofleni. S-a organizat o licitație separat pentru desemnarea unui operator atât pentru preluarea celor două stații din Craiova cât și a celor din județ.
Trebuie precizat că în total sunt patru staţii de transfer, două staţii de compostare şi o staţie de sortare construite pe fonduri europene, prin Masterplanul de deşeuri. Toate sunt nefuncționale la acest moment. Este vorba de Stația de Transfer Filiași, Stația de Transfer Băilești, Stația de Transfer Dobrești, Stația de Transfer Calafat, Stația de Sortare Craiova-Mofleni, Stația de Compostare Craiova-Mofleni și Stația de Compostare Calafat.
La licitație au venit două societăți, Iridex şi cea de-a doua EcoSud-ul. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dat undă verde Iridex-ului, iar Eco Sud SA a pierdut licitația.

Staţie compostare

S-a ajuns în instanţă, iar hotărârea dată de judecători a fost să se reia licitația. ADI Ecodolj a procedat întocmai, a reluat licitația, având ca termen de deschidere a ofertelor data de 20 februarie 2020. Între timp, Eco Sud a contestat la tribunal documentaţia şi a cerut suspendarea licitaţiei până la pronunţarea instanţei. Prin urmare, deschiderea ofertelor a fost amânată până la decizia instanţei. Contestația EcoSud a fost respinsă în primăvara anului 2020, iar ADI ECODOLJ merge mai departe cu licitația. La acest moment, „comisia de evaluare decide că oferta depusă de Iridex este conformă, având o valoare finanicară de 31.137.568 de lei fără TVA, fiind desemnată oferta câştigătoare”. Eco Sud a contestat decizia la CNSC, iar consiliul îi respinge contestaţia. În data de 21.04.2022 Eco Sudul contestă la Curtea de Apel decizia CNSC şi totodată cere strămutarea dosarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS