A costat cât o garsonieră, dar acum craiovenii se pot ușura într-un mod civilizat într-o toaletă smart. Aceasta a fost amplasată în parcul de la Casa Băniei, în imediata vecinătate a unui loc de joacă. Mai precis, aceasta a fost așezată la capătul aleii care pleacă din bulevardul Știrbei Vodă și ajunge în strada Ghe. Bibescu, la Piața Veche. Noul WC public smart are instrucțiuni vocale, muzică ambientală și butoane pentru acționarea hârtiei igienice și a deschiderii ușii.
O toaletă, cât o garsonieră
Pentru această toaletă smart, licitaţia a fost lansată în sistemul electronic pe 25 noiembrie 2021. Ofertele au fost deschise la data de 7 decembrie. Valoarea estimată a achiziţiei a fost de 167.500 de lei, fără TVA. Adică 199.325 de lei cu TVA, echivalentul a 40.000 de euro (cât al unei garsoniere din Craiova, confort II). Primăria a primit o singură ofertă, de la firma Comex Rom SRL din Bucureşti, pe care a evaluat-o repede şi desemnat-o câştigătoare. Totul în decurs de şase zile calendaristice. Contractul a fost atribuit în data de 16 decembrie, potrivit datelor din sistemul electronic, chiar la valoarea estimată de 167.500 de lei, fără TVA.
Firma din Bucureşti a mai livrat municipiului Cluj-Napoca patru astfel de toalete smart, tot la un preţ de garsonieră, dar la nivel de Cluj. Valoarea contractului a fost de 985.000 de lei, fără TVA, adică 246.250 de lei/bucată, un preţ mult mai mare decât cel care va fi plătit de Primăria Craiova (167.500 de lei). În 2019, alte patru toalete smart ajungeau la Cluj-Napoca, livrate tot de Comex Rom SRL şi tot la un preţ similar de 50.000 de euro/bucată.
În luna mai toaleta smart a apărut și în peisajul orașului Craiova. Aceasta a fost amplasată în parcul de la Casa Băniei, în imediata vecinătate a unui loc de joacă. Mai precis, aceasta a fost așezată la capătul aleii care pleacă din bulevardul Știrbei Vodă și ajunge în strada Ghe. Bibescu, la Piața Veche
În urmă cu o săptămână sau două aceasta nu era funcțională. Întrebați, reprezentanții Primăriei Craiova au spus: „Aşteptăm racordarea de la CEZ. Imediat ce va fi racordată la sistemul de energie electrică va fi funcţională. De administrarea acestei toalete se va ocupa RAADPFL Craiova”, spunea pe 20 mai a.c Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Toaleta smart, funcțională
În săptămâna care s-a încheiat, toaleta a fost pusă în funcțiune. Acum orice craiovean, care trece prin zonă, nu mai are teama că va fi sufocat de mirosul greu care emană de la wc-urile ecologice majoritatea infecte.
În plus, această toaletă are interiorul din materiale rezistente la curățire cu jet de apă, la materialele de dezinfectare are o etanșare perfectă, iar profilul pereților și al podelei să permită spălarea ușoară, dar și scurgerea și drenarea apei uzate, rezultate după spălarea interioară a cabinei toaletei.
Este o mare deosebire între aceasta și toaletele ecologice din plastic în care adeseori e imposibil să intri din cauza mirosului dezgustator și a dejecțiilor de pe jos. În cazul toaletei smart totul este de tip „no touch“. Te așezi în fața ușii, poziționezi mâna în fața butonului care acționează ușa de acces. Aceasta se va deschide în câteva secunde. După ce ai intrat, ușile se închid automat și sunete muzicale inundă încăperea. Instrucțiunile sunt afișate la vedere, când ai nevoie de hârtie igienică, apă săpun așezi mâna în fața dispozitivelor indicate și prin semne. La final ușa se deschide și după fiecare folosință toaleta este spălată, igienizată și poate fi folosită după alte câteva minute bune.
Toaleta smart are sistem de ventilare-aerisire, de uscare a suprafeței vasului de toaletă și a podelei. Așa cum spuneam, folosirea lavoarului, distribuirea săpunului lichid și uscarea mâinilor se vor face de către sisteme cu senzori, de tip „no touch“. Toaleta smart are un sistem automat privind acționarea ușii de acces. De menționat este faptul că în spatele acestui proces sunt și angajații RAADPFL care trebuie să doteze periodic toaleta cu hârtie igienică, săpun și soluții necesare curățeniie și dezinfectării.