Drumul perimetral care se construieşte la Aeroportul Internaţional Craiova prinde contur. Lucrările au demarat la sfârşitul lunii martie, iar constructorul a ajuns acum la faza turnării ultimului strat de beton.
Drumul are o lungime de 5,2 km, a fost construit de la zero și este prevăzut, printre altele, și cu șapte platforme de încrucișare (alveole) cu lățimea de doi metri. S-a pornit de la stadiul de pământ, s-a excavat, s-a turnat un strat de balast stabilizat, iar acum se lucrează la turnarea stratului final de beton (18 cm). Drumul perimetral va fi doar din beton și va servi securității aeroportului.
Lucrările sunt executate de Mineralport SRL şi fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene privind securizarea completă (outdoor-indoor) a aeroportului din Bănie, în valoare totală de 76 de milioane de lei (TVA inclus), care presupune, pe lângă o serie de lucrări, şi achiziţia unor echipamente de securitate.
Drumul perimetral al Aeroportului Craiova prinde contur. Ce presupune tot contractul de lucrări
Contractul de lucrări din care face parte şi realizarea drumului perimetral de securitate are o valoare de 25,3 milioane de lei (TVA inclus) şi presupune şase obiective de investiţii.
Este vorba de construirea unui drum tehnologic perimetral; realizarea sistemului de iluminat a drumului tehnologic perimetral; realizarea unui sistem de detecţie perimetrală cu sistem de televiziune în circuit închis şi sistem control acces pentru porţile de acces perimetrale, care să asigure supravegherea totală a perimetrului atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte; reabilitarea şi extinderea sistemului CCTv de supraveghere a zonelor externe terminalelor şi a zonelor publice din interiorul terminalelor; reabilitarea şi extinderea sistemului CCTv de supraveghere a zonelor externe terminalelor şi a zonelor publice din interiorul terminalelor; construirea unei remize pentru echipa de intervenţie.
Lucrările care vor duce la creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare sunt executate de asocierea Civitas Systems SRL – Kato Group SRL – Mineralport SRL – Energobit SA. Constructorii au la dispoziţie un an să termine lucrarea: două luni pentru proiectare şi 10 luni pentru execuţie. Fiecare dintre aceștia derulează deja partea lor de lucrări. Drumul perimetral va fi gata în maxim o lună, potrivit constructorului.
În iunie vin echipamentele de securitate
Tot în cadrul proiectului „Securizare completă (outdoor/indoor) a Aeroportului Internaţional Craiova” au fost achiziţionate şi mai multe echipamente de securitate. Vorbim aici de echipamente tip EDS cu management TIP (FTI sau CTI), pentru controlul de securitate al bagajelor de cală, şi de echipamente EDSCB cu raze X cu management TIP, pentru controlul de securitate al bagajelor de cabină.
Acestea sunt furnizate de Magus Protect Technologies SRL şi vor ajunge la Aeroportul Craiova luna viitoare, o dată cu finalizarea lucrărilor la terminalele actuale. Aici, contractul are o valoare de 20,3 milioane de lei (fără TVA). Achiziţionarea şi instalarea acestor echipamente va duce la creşterea gradului de securitate şi siguranţă, atât al pasagerilor şi al bagajelor, cât şi al altor activităţi care se derulează la nivelul Aeroportului Craiova.
A demarat și megaproiectul de modernizare și extindere a aeroportului
În paralel cu proiectul mai sus menţionat, Aeroportul Internațional Craiova mai are în derulare un contract de 97 de milioane de euro pentru modernizare și extindere. Se va contrui un nou terminal, care va avea o suprafaţă construită de 12.791 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 27.547 mp, pe lângă acesta urmând să fie realizate alte 20 de investiţii.
Ele presupun, printre altele, parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică, amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă, amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare, drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice, platforme antisuflu, platformă de degivrare aeronave, platformă de îmbarcare-debarcare, cale de rulare Alfa, cale de rulare Foxtrot, platformă de întoarcere pe pistă.
Lucrările au o valoare de 350 de milioane de lei (fără TVA) şi sunt executate de asocierea Construcții Erbașu SA (lider) – Grup Primacons – Vahostav SK. Ambele proiecte ar contribui, în final, la îndeplinirea obiectivului dorit de Aeroportul Craiova: atingerea unui număr anual de aproape două milioane de pasageri și a unui număr de mișcări aeronave/an de peste 18.600.