Elevii din clasa a IV-a se pregătesc pentru examene dacă vor ca la gimnaziu să studieze într-o clasă cu regim intensiv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională. Potrivit inspectorului şcolar general, Daniel Ion, în judeţul Dolj au fost aprobate 18 clase de intensiv, dintre care 13 sunt de limba engleză. Elevii care vor să fie admişi la aceste clase vor susţine în luna iunie o probă scrisă dar şi un interviu.
Înscrierea elevilor pentru admiterea în clasele cu predare intensivă se face în perioada 30 mai-2 iunie la secretariatul unităţii şcolare. În Dolj sunt 18 clase de a V-a cu predare în regim intensiv. „Sunt 13 clase de intensiv engleză, 4 clase de intensiv germană şi o clasă de intensiv limba franceză.
Pe unităţi şcolare situaţia este următoarea: la intensiv engleză sunt două clase a V-a la Colegiul Naţional „Carol I”, şi două clase la Şcoala Româno- Britanică şi câte o clasă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, la Liceul „Tudor Arghezi”, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski”, la Şcoala Gimnazială „Elena Farago”, la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” şi la Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru”.
Clase de intensiv germană sunt două la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” şi câte una la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” şi la Şcoala Gimnazială „Traian”. Şi pentru limba franceză intensiv este o clasă la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Craiova. Elevii care vor la aceste clase vor susţine în datele stabilite o probă scrisă şi un interviu”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.
Când se susţin probele
Conform procedurii de admitere în clasele cu regim de predare intensiv a unei limbi de circulaţie internaţională pe 7 iunie se desfăşoară proba scrisă la limba germană. Pe 8 iunie este proba la limba franceză, iar pe 17 iunie desfăşoară probele pentru admiterea la clasele de engleză.
” Testul de competențe lingvistice se susține în zile distincte pentru fiecare limbă modernă, conform Graficului de organizare și desfășurare, la unitatea de învățământ la care s-a înscris candidatul, astfel încât să fie posibilă participarea elevilor care doresc să solicite susținerea testului la mai multe limbi moderne. Pentru fiecare limbă modernă, testul de competențe lingvistice se susține în aceeași zi și la aceeași oră, cu subiecte unice atât pentru proba scrisă, cât și pentru proba orală, în toate unitățile de învățământ gimnazial de stat și particular din județul Dolj care au prevăzute clase a V-a cu program intensiv de predare a limbii respective în planul de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023″, scrie în procedura emisă de ISJ Dolj pentru această admitere.
Se pot face şi echivalări şi se pot accepta elevi peste numărul maxim
Se pot face şi echivalări ale probelor dar doar dacă numărul candidaţilor nu depăşeşte numărul locurilor.
„Elevii care, anterior înscrierii în clasa a V-a, la clasele cu predare în regim intensiv a unei limbi moderne de circulație internațională, au promovat examene de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională, la un nivel de competență egal sau superior nivelului A1, sunt admiși fără a mai susține proba de competențe lingvistice la limba modernă respectivă, numai dacă numărul total al elevilor care optează pentru acest tip de clase este egal cu numărul de locuri aprobat pentru clasele cu predare în regim intensiv a unei limbi de circulație internațională.
În cazul în care numărul total al elevilor care optează pentru clasele cu predare în regim intensiv a unei limbi de circulație internațională este mai mare decât numărul de locuri aprobat pentru acest tip de clase, toți elevii susțin testul pentru evaluarea nivelului de competență lingvistică. Candidatul va susține testul de competențe lingvistice doar în unitatea școlară în care a depus cererea de înscriere și doar pentru locurile vacante la clasa/clasele a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi moderne de circulație internațională din respectiva unitate școlară”, scrie în procedura ISJ Dolj.
În cazul în care, pe ultimul loc admisibil, se află mai mulți elevi cu punctaj egal, comisia de organizare și evaluare aplică următoarele criterii de departajare, în ordine: punctajul obținut la proba scrisă;
punctajul obținut la proba orală, etapa I; punctajul obținut la proba orală, etapa a II-a.
Dacă și după aplicarea criteriilor de departajare există candidați fără posibilitate de departajare, sunt declarați admiși toți și se solicită aprobarea Consiliului de Administrație al I.S.J. Dolj în vederea
funcționării clasei cu un efectiv peste cel maxim admis.