4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine va proiecta complexul sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“

Cine va proiecta complexul sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“

Complexul sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“ din Craiova va ieși de sub „tipar“ în acest an. Este vorba de proiectul tehnic al arenei multifuncționale care urmează să se construiască în locul stadionului de legendă al fotbalului craiovean, inaugurat în urmă cu 90 de ani. Consiliul Județean (CJ) Dolj se află în etapa stabilirii proiectantului, însă în paralel se derulează procedurile de demolare a actualei arene.

Până să aleagă proiectantul noului complex sportiv, CJ Dolj a obținut proiectul demolării stadionului „Tineretului“ și certificatul de urbanism privind demolarea. Mai mult, a și trecut toate construcțiile de aici din domeniul public în domeniul privat al județului Dolj, în vederea desființării lor. Este vorba, în total, de 17 construcţii, plus gardul împrejmuitor şi porţile metalice. Vorbim aici de vestiare, tribune, terenurile de tenis, terenul de fotbal, casele de bilete, cabinele pentru rezerve și un spaţiu comercial. Toate vor fi puse la pământ în acest an, pentru a face loc noii arene multifuncționale.

Până la finale anului, Consiliul Județean va avea la dispoziție nu doar proiectantul, ci și proiectul tehnic. Demararea lucrărilor este preconizată pentru anul 2023, când sunt așteptate și fondurile necesare investiției. Noul complex sportiv a fost trecut deja pe lista Companiei Naționale de Investiții (CNI), cu suma de 20 de milioane de euro. Proiectul tehnic va fi însă determinant în stabilirea valorii estimate a lucrărilor.

Cine va proiecta complexul sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“. Un singur proiectant a venit la licitație

Procedura de stabilire a proiectantului noului complex sportiv a demarat pe 6 martie 2022, dar a fost anulată trei săptămâni mai târziu pentru că valoarea contractului era estimată greşit. Mai exact, CJ Dolj considerase inițial că 1.978.912 lei (fără TVA), adică 475.000 de euro cu TVA, ar fi suficienți pentru proiectare. Nu a fost așa, având în vedere și amploarea proiectului.

Licitația a fost reluată la jumătatea lunii aprilie, de data asta cu o cu totul altă valoare: de patru ori mai mare. CJ Dolj a ridicat ştacheta şi a pus acum pe masă 8.755.772,25 lei (fără TVA) pentru toate serviciile legate de proiectare. Adică 10,4 milioane de lei cu TVA (2,1 milioane de euro).

La încheierea termenului limită de primire a ofertelor (19 mai) autoritățile județene s-au trezit cu un singur ofertant: o asociere cu Getrix SA ca lider. Firma de arhitectură din Craiova a venit alături de Popp & Asociații (societate de design și consultanță din București) și MC General Construct Engineering (tot o firmă de design din Capitală, dar pe parte de instalații electrice, sanitare și securitate la incendiu). Getrix s-a mai prezentat și cu doi subcontractanți și așteaptă decizia comisiei de analiză. Oferta depusă se află încă în etapa de evaluare tehnică, urmând să fie analizată apoi și latura financiară.

Getrix a avut lucrări importante în Craiova

Getrix SA a realizat în Craiova proiecte pentru două instituții importante, Universitate și primărie. A proiectat noile sedii ale Facultății de Drept și Facultății de Mecanică, dar și Spitalul „Filantropia“ de pe strada Sărari, Teatrul de Vară din Parcul „Romanescu“ sau Cantonamentul din Lunca Jiului.

Cine va proiecta complexul sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“
Pe locul unde se află stadionul „Tineretului“ va fi construit un complex sportiv modern. Consiliul Județean Dolj se află în etapa stabilirii proiectantului.

De asemenea, Getrix a proiectat noua față a Centrului Comercial Mercur, dar și reabilitarea și consolidarea sediului Primăriei Craiova. Pentru CJ Dolj, Getrix a lucrat la proiectul de consolidare și restaurare a Casei Dianu, unde va fi Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Cine va proiecta complexul sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“. Ce trebuie să facă proiectantul

Potrivit caietului de sarcini întocmit de Consiliul Județean, proiectantului i se cer studii de teren (studiu geotehnic, studiu topo), documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, studiu de fezabilitate, studiu de circulaţie în incintă, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi antemăsurători, proiect de urmărire privind comportarea în timp a construcţiei.

De asemenea, firma de proiectare trebuie să asigure asistenţă tehnică pe durata procedurii de atribuire a contractului de execuţie şi pe toată perioada de execuţie a investiţiei, până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, dar şi proiect tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor („as built”).

Ce vrea CJ Dolj în locul stadionului „Tineretului“? O sală multifuncțională de 6.500 de locuri, cu zone comerciale și parcări, care să aibă zonă de atletism de categoria I, pistă de velodrom şi suprafeţe de joc concepute să asigure desfășurarea a cât mai multe sporturi, dar și a unor evenimente festive, concerte și spectacole. Noul complex va asigura și spații pentru sportivi – săli de antrenamente, vestiare, saună, zone de relaxare și camere pentru controlul medical, spații pentru staff-ul tehnic, dar și pentru mass-media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS