3.6 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalA început să frigă iaurtul la Craiova? Proiecte imobiliare, trântite la pământ (VIDEO)

A început să frigă iaurtul la Craiova? Proiecte imobiliare, trântite la pământ (VIDEO)

La Craiova a început să frigă şi iaurtul, asta pare să fie concluzia ultimei şedinţe a Consiliului Local, care a avut loc vinerea trecută. A fost o nouă şedinţă extraordinară, a doua în interval de o săptămână, în timpul căreia consilierii locali au cam suflat şi în iaurt, după ce autorităţile locale pare că s-au fript cu ciorba.

În premieră, două proiecte de hotărâre care vizau aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru reconsiderarea urbanistică a unor zone au fost respinse. Concret, s-a solicitat aprobare pentru construirea a două blocuri P+5+6 retras în cartierul Brazda lui Novac, pe terenul unde era ştrandul Titulescu, şi a unui bloc P+5 pe bulevardul Dacia. Proiectele au avut toate documentaţiile în spate, în care se susţinea că totul este legal, dar, surprinzător, au picat la vot, fără prea multe explicaţii. 

Şedinţa s-a derulat în ritm alert, iar două din cele trei proiecte imobiliare de pe ordinea de zi au fost trântite la pământ. Primele semne de întrebare au fost ridicate de USR, PSD s-a pliat rapid pe trend şi a votat împotrivă, iar PNL s-a abţinut. Chiar o fi început să frigă iaurtul la Craiova sau o fi vorba doar de o strategie a administraţiei locale? Asta se va vedea pe parcurs.

Cert este doar că vineri a fost blocată construirea a trei blocuri de locuinţe în forma solicitată de investitorul imobiliar, situaţie fără precedent în Craiova. Iată cum s-au derulat evenimentele care au dus la respingerea a două proiecte de hotărâre. 

A început să frigă iaurtul la Craiova? PUZ-urile au încins rapid spiritele

Discuţiile au pornit încă de la votarea ordinii de zi. Primul care a ridicat problema oportunităţii convocării unei şedinţe extraordinare pentru aprobarea a trei PUZ-uri a fost consilierul local PNL, Marian Vasile. „Care este caracterul de urgenţă la cele trei PUZ-uri“, a întrebat acesta. El a fost completat imediat de Cezar Drăgoescu, consilier local USR. „De ce nu au fost introduse la vot în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii trecute? De ce trebuia acum?“, a cerut lămuriri acesta din urmă. 

Conform explicaţiilor venite din partea executivului, la cele trei PUZ-uri expira perioada de valabilitate a avizelor şi trebuia supuse aprobării până la data de 6 iunie. „Nu s-a putut face acest lucru în luna mai, pentru că nu se încadrau în perioada de transparenţă de 30 de zile“, au spus reprezentanţii primăriei. „Cum s-a ajuns în stadiul ăsta? Aţi avut doi ani la dispoziţie, de ce trebuie votate pe ultima sută de metri? Înseamnă că cineva nu şi-a făcut bine treaba“, a insistat Cezar Drăgoescu.

Răspunsul a fost acela că documentaţiile sunt laborioase, că după obţinerea certificatului de urbanism este nevoie de tot felul de avize, că unele se obţin greu, iar cererile nu se depun chiar imediat. De aceea s-ar ajunge în situaţia în care toată această procedură să dureze mai mult de 24 de luni. 

„Pe doamna Miereanu am găsit-o aici, a fost evaluată şi nu mai este la noi“

Într-un final, s-a găsit şi unul dintre „vinovaţi“: fostul arhitect şef al Craiovei, funcție asimilată celei de director al Direcţiei de urbanism. Gabriela Miereanu a primit calificativul „nesatisfăcător“ la evaluarea făcută în primele luni ale anului şi fost demisă odată cu șefa Serviciului Urbanism.

Avocatul Lucian Săuleanu, consilier local USR, a fost cel care a pomenit numele fostului arhitect-şef. „Eu spun că adevărul este undeva la mijloc, dar hai să vedem cauza, nu efectul. S-a încercat găsirea unei soluţii pentru a nu atrage răspunderea primăriei, de asta avem cele trei PUZ-uri aici, dar probabil doamna Miereanu trebuia întrebată. Stiţi că s-a schimbat conducerea la Urbanism, eu am făcut o interpelare la acea vreme către doamna Miereanu, adică în 2021, dar nu am primit un răspuns. De aceea insist şi eu să lămurim ce s-a întâmplat în 2021 cu aceste PUZ-uri“, a intervenit Lucian Săuleanu. „Nu mă interesează cine era atunci! Este o persoană asumată de executiv şi trebuia să fie atentă să nu ajungem în situaţia asta“, a susţinut în continuare Cezar Drăgoescu. 

Răspunsul a venit de la viceprimarul Aurelia Filip, însă doar în privinţa demiterii arhitectului-şef, Gabriela Miereanu, care ar fi survenit în urma sesizărilor primite de la craioveni. „În urma multor sesizări din partea cetăţenilor Craiovei s-au impus măsuri privind evaluarea personalului din subordine, de la această Direcţie (Urbanism – n.r.). Doamna Miereanu nu mai este asumată de executiv, de altfel nici nu avea cum să fie asumată. Pe doamna Miereanu am găsit-o aici, a fost evaluată şi nu mai este la noi“, a afirmat Aurelia Filip.

Primul PUZ a trecut, apoi a urmat potopul

Printre alte discuţii, a fost aprobat primul PUZ, cel referitor la reconsiderarea urbanistică în zona strada Tufănele – strada Craioveşti – strada Trifoiului, generat de imobilul situat în strada Tufănele, nr. 28.

Un craiovean dorea să construiască o locuinţă P+2 cu spaţiu comercial la parter şi nu se încadra în indicii urbanistici existenţi, el solicitând creşterea acestora de la 35% la 41%. CL Craiova a fost de acord, cu 17 voturi „pentru“ şi 7 abţineri. Apoi a venit potopul. 

A început să frigă iaurtul la Craiova? Blocurile de la ştrandul Titulescu rămân în stand-by

A urmat proiectul care prevedea aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru reconsiderare urbanistică intersecţie strada 1 Decembrie 1918 cu strada Doljului, generat de imobilul din strada 1 Decembrie 1918, nr. 10 A, ca urmare a intenției de edificare pe acest teren a „două clădiriS+P+5+6 retras cu funcţiunea de locuinţe colective, cu parcare la subsol, spaţii comerciale şi servicii la parter şi etajul 1 şi împrejmuire teren”. Mai exact, este vorba de terenul unde a fost ştrandul Titulescu.

A început să frigă iaurtul la Craiova?
Pe terenul de pe strada 1 Decembrie 1918, unde era ştrandul Titulescu, urma să se contruiască două blocuri cu regim de înălţime P+5+6 retras. Consiliul Local s-a împotrivit, iar proiectul în forma solicitată a picat.

Aici a intervenit avocatul Lucian Săuleanu, care a ţinut să explice că totul este în regulă, este legal, pentru a se vota „în cunoştinţă de cauză“. „Beneficiarul a făcut mai multe interpelări, este un interes legitim de vreun an de zile în care a dorit să lămurească regimul juridic al terenului. Pe de altă parte, el s-a conformat, pentru că au fost nişte sesizări din partea vecinilor şi au fost cerute şi puse la dispoziţie un studiu de trafic şi un studiu de însorire. Terenul este într-o zonă cu instituţii publice, vezi Casa de Asigurări de Sănătate, pe o parte a străzii avem numai blocuri, iar în intersecţie sunt blocuri P+10. Din punctul meu de vedere, proiectul îndeplineşte toate condiţiile legale pentru a fi aprobat“, a spus consilierul USR. 

Un singur vot „pentru“

Colegii săi au fost, însă, de altă părere. Liderul consilierilor locali USR, Cezar Drăgoescu, a afimat că, din punctul lui de vedere, unde sunt blocuri P+4 ar trebui să se construiască tot blocuri P+4. „Nu văd de ce trebuie să aprobăm un PUZ pentru P+6 acolo unde regimul de înălţime este P+4. Eu consider că omul poate să construiască locuinţe P+4 şi nu văd oportunitatea acestei reconsiderări urbanistice. Noi ne vom abţine“, a spus Drăgoescu. Săuleanu a insistat pe legalitatea solicitării şi chiar a întrebat dacă s-au mai dat astfel de aprobări în Craiova, iar răspunsul venit de la Urbanism a fost scurt: „da“.

Preşedintele de şedinţă Lucian Dindirică, unul dintre consilierii vocali ai PSD, a luat imediat cuvântul şi a cerut votul, făcând menţiunea că el este împotrivă. Ca la un semn, şi alţi consilieri PSD au fost împotrivă, iar unii s-au abţinut. Abţineri au fost şi din tabăra PNL şi USR, iar modificarea PUZ-ului a picat. Un singur vot a fost „pentru“: cel al lui Lucian Săuleanu. 

Alt PUZ, aceeaşi soartă

Şi următorul PUZ, cel pentru „reconsiderare funcţională a zonei aferente proprietăţii din bulevardul Dacia nr. 28A, 28B si 28C”, generat de imobilul din bulevardul Dacia, nr. 28C, a avut aceeaşi soartă. Consilierii locali USR au luat cuvântul şi au susţinut că nu sunt de acord cu cererea dezvoltatorului imobiliar de a construi pe o suprafață mult mai mare decât permiteau reglementările existente (poate construi pe o suprafaţă de 20% din terenul în cauză – 117 mp și își dorește să construiască pe 43,5% – 255 mp). 

Primul a intervenit Eduard Cîrceag, care a sublinit că pe terenul respectiv este un spaţiu verde, dar el nu apare aşa „pentru că se merge tot pe vechiul PUG al Craiovei, unde apare ca zonă construibilă“. „Din păcate nu avem încă Registrul spaţiilor verzi, iar dezvoltatorul poate să construiască, dar pe o suprafaţă mai mică. Dacă vrea să construiască, să o facă, dar respectând reglementările existente“, a spus Cîrceag. „Terenul are doar 500 mp şi am înţeles că vrea să construiască o casă“, a intervenit în discuţie viceprimarul Aurelia Filip.

„Nu văd oportunitatea pentru care noi, Consiliul Local, să acordăm dreptul de a construi pe o suprafaţă mai mare, mai ales că localnicii sunt deja sufocaţi, pentru că s-au mai construit blocuri turn în acea zonă“, şi-a continut ideea consilierul local USR. 

A început să frigă iaurtul la Craiova? Consiliul Local a spus „nu“ unui bloc P+5 pe bulevardul Dacia

În realitate, solicitarea era pentru edificarea pe acest teren a „unui bloc de locuinţe colective S+P+5”, care nu respecta indicatorii urbanistici POT şi CUT existenţi, de aici şi modificarea care trebuia adusă PUZ-ului. „Nici eu nu sunt de acord să aprobăm mai mult de 20%, pentru că ne-am săturat de «ciuperci» P+10 sau P+12 prin oraş. Nu vedem oportunitatea să-l lăsăm să construiască pe 43%, aşa că votul meu este împotrivă“, a spus şi Cezar Drăgoescu.

„Să trecem la vot, atunci!“, a rostit Lucian Dindirică, după care s-a grăbit să menţioneze că şi el este împotrivă. Viceprimarul Aurelia Filip a fost tot împotrivă şi soarta proiectului a fost pecetluită rapid, cu 16 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

CITEȘTE și Cum și-a luat block Primăria Craiova la cumpărarea unor terenuri private

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS