4 C
Craiova
sâmbătă, 9 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Regional Craiova mai aşteaptă. Ministerul Sănătăţii, „depăşit“ de numărul proiectelor

Spitalul Regional Craiova mai aşteaptă. Ministerul Sănătăţii, „depăşit“ de numărul proiectelor

Contractul de proiectare pentru Spitalul Regional Craiova este încă în aşteptare. Ministerul Sănătăţii încă nu are o dată certă legată de momentul la care se va semna. Motivul este acela că ministerul este foarte aglomerat şi prins cu alte proiecte.

Senatorul Cosmin Poteraş a solicitat Ministerului Sănătăţii informaţii cu privire la contractul de proiectare a Spitalului Regional Craiova. Reprezentanţii ministerului au răspuns că este posibil ca acest contract să fie semnat la finalul acestei luni. Însă, nu există o certitudine în acest sens. Motivul: ministerul are foarte multă treabă! „De câte ori venea vorba despre faimoasele spitale regionale pe care le-așteptăm de mulți ani, scuza pentru amânări era aceeași: nu sunt bani. De data asta, Ministerul a venit cu ceva nou: NU ARE TIMP. A trebuit să recitesc răspunsul ministerului, să fiu sigur că am înțeles bine. A fost mult de lucru, s-au prezentat mai multe asocieri de operatori economici pentru proiectare etc, etc. Şi-n paralel au avut treabă și cu proiectele de la Cluj și Iași. Celelalte proceduri de achiziție pentru contractele de proiectare au fost finalizate cu succes. Craiova mai așteaptă, Oltenia mai așteaptă.

Hotărârea de Guvern prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici e din 2019. Studiul de fezabilitate e aprobat din 2020. Contractul de proiectare a Spitalului Regional Craiova, în valoare de 16 milioane de euro, nu a fost nici până acum atribuit. Acesta a fost scos la licitație la începutul anului trecut, iar în iulie au fost deschise ofertele. Ministrul Rafila declara în decembrie că speră că în luna ianuarie să fie anunțată asociererea câștigătoare. Suntem în iunie 2022 și Ministerul, repet, nu are timp. Voi continua să urmăresc subiectul. Dar nu pot să nu observ că, de câte ori e vorba de proiecte mari și importante pentru Oltenia, toți miniștrii descoperă, subit, că au treburi mai importante“, a spus Cosmin Poteraş.

Volumul mare de documente dă bătăi de cap ministerului

În cadrul procedurii de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului „Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova” şi servicii de asistenţă tehnică la care au depus solicitări de participare un număr de 9 asocieri formate din peste 50 de operatori economici au fost necesare mai multe runde de clarificări. Din cauza volumului mare de documente depuse şi perioadei necesare obţinerii acestora de la autorităţile competente din ţările în care aceşti operatori economici sunt înregistraţi (Australia, Franţa, Germania, Italia, Turcia, Olanda, Belgia, Hong Kong, România), timpul de răspuns precum şi timpul necesar analizei acestora a fost mai mare decât cel estimat iniţial“, se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

Suprapunerea altor proiecte, o altă problemă

Nu doar volumul de documente necesar încurcă funcţionarii din minister, ci şi faptul că lucrează în paralele şi la alte proiecte, iar situaţia a devenit greoaie. Aglomeraţia de proiecte îi cam „depăşeşte“ pe cei de la Ministerul Sănătăţii.

„De asemenea, derularea procedurii de atribuire a contractului şi de achiziţie publică la care facem referire s-a suprapus cu derularea în paralel a altor 9 proceduri de achiziţie. Acestea au fost finalizate cu succes de către Ministerul Sănătaţii. Este vorba despre „Construire Spital Regional de Urgenţă Iaşi“, „Construire Spital Regional de Urgenţă Cluj“ şi „Construire Spital Regional de Urgenţă Craiova“.

Printre acestea au fost procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie a serviciilor proiectare şi asistenţă tehnică pentru Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj şi Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Semnarea contractului de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului „Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova“ şi servicii de asistenţă tehnică este estimată a se realiza până la sfârşitul lunii iunie 2022.

Astfel, având în vedere termenele obligatorii de întocmire a rapoartelor procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică stabilite în legea nr. 98/2016, conform modificărilor aduse în anul 2022 (60 zile lucratoare), semnarea contractului pentru lucrări de construire se va realiza în noiembrie 2023 în conformitate cu termenul stabilit în planul de achiziţii din cererea de finanţare, anexată contractului de finanţare, data ordinului de începere a lucrărilor de construcţie încadrându-se în termenul prevăzut în cererea de finanţare a proiectului „Construire Spital Regional de Urgenţă Craiova“ cod SMIS 134201, indicatorul de rezultat fiind îndeplinit. Durata lucrărilor de construire este de 48 !uni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor“, mai menţionează Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Ambulatoriul haosului şi camera de gardă care îl precede: Copil întâmpinat cu ţipete la Filantropia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS