4.5 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljE sezonul roşiilor în Piaţa Mare

E sezonul roşiilor în Piaţa Mare

Piaţa Mare din Craiova este plină de roşii, produse, în mare parte, în judeţul Olt. Miercuri erau mulţi cumpărători, mai ales în faţa tarabelor cu roşii, însă vânzătorii tot nu erau mulţumiţi de ritmul în care vând.

Roşiile sunt vedetele pieţei în această perioadă. Majoritatea sunt aduse din localitatea Izbiceni, judeţul Olt. Acestea au început să aibă gust şi să miroasă a roşii, iar preţurile sunt foarte rezonabile în piaţă, mai ales comparativ cu cele din supermarket. Miercuri, Piaţa Centrală era destul de aglomerată şi aproape nimeni nu pleca acasă fără roşii. Cu toate acestea, vânzătorii spun că nu vând suficient astfel încât să ajungă la performanţa de a nu rămâne fără marfă. „Nu pot să spun că vindem bine. Se vând, însă nu suficient. Rămânem cu multe şi ni se strică. Bani pierduţi, muncă multă pierdută. Dar mergem înainte, dacă am ales să facem acest lucru, cu altceva cu ce să ne ocupăm?“, a spus un vânzător din Izbiceni, Olt.

Cumpărătorii sunt mulţumiţi de preţuri. „Sunt bune preţurile. Şi roşiile şi castraveţii au preţuri bune. Prefer să le iau din piaţă că au gust mai bun decât cele din supermarket, unde sunt şi mai scumpe. E bine să vii în piaţă în perioada aceasta. Umpli plasa de legume cu bani destul de puţini. Şi mănânci şi mai sănătos. Cu pensiile noastre, nu prea ne mai permitem să mâncăm carne mereu, trebuie să mai facem economie, iar legumele ne ajută să cheltuim mai puţin“, a spus o femeie care făcea cumpărăturile în piaţă.

Preţurile pot să difere de la o zi la alta

Miercuri, preţul roşiilor româneşti era de 3, 3,5, 4 şi 5 lei pe kilogram. La câteva tarabe se vindeau şi roşii roz, care erau mai scumpe cu aproximativ 3 lei pe kilogram. Însă, aceleaşi tarabe care vindeau miercuri roşiile cu 4 lei, luni le vânduseră cu 2,5 lei. Şi la castraveţi preţurile au fost diferite la doar două zile distanţă. Dacă luni gaseai castraveţii cu 2 lei, miercuri erau 2,5 şi 3 lei.

Excepţie nu au făcut nici căpşunele şi cireşele. Luni, majoritatea cireşelor se vindeau cu 9 şi 10 lei kilogramul. Miercuri, preţul pornea de la 10 lei pe kilogram şi ajungea şi la 13 lei. Şi la căpşune preţurile crescuseră cu 2 lei. „Astăzi sunt puţin mai mari preţurile faţă de zilele trecute, însă tot sunt acceptabile. Cu toate că una e să cumperi două kilograme de roşii cu 5 lei şi alta e să le cumperi cu 8 lei. E o diferenţă cu care ai mai putea să cumperi un kilogram de castraveţi. Dar cum sunt eu, pensionar, îmi permit să vin mai des la piaţă şi să văd ce preţuri sunt. Şi cumpăr când îmi convine cel mai mult preţul. E mai greu pentru cei care ajung mai rar la piaţă şi nimeresc o zi cu preţuri mai piperate“, a spus un bătrân.

Cantităţi mari de roşii datorită programului Tomata

Motivul principal pentru care sunt multe roşii la vânzare se datorează Programului Tomata, prin intermediul căruia fermierii pot obţine bani pentru cultivarea de roşii, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Aceştia pot obţine 4.000 de euro pe an pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi cu roşii. Pe lângă alte condiţii, legumicultorii trebuie să obţină o cantitate de minimum 5.600 de kilograme de roşii la 1.000 de metri pătraţi de teren cultivat. Anul acesta legumicultorii au avut o problemă din cauza vremii care a fost destul de rece.

Termenul de obţinere a cantităţii minime de roşii în Programul Tomata era 10 iunie, însă legumicultorii au solicitat prelungirea acestuia pentru că roşiile nu s-au copt la timp. Aşadar, miercuri, 8 iunie, în şedința de guvern, a fost aprobată prin HG, prelungirea perioadei de valorificare a producțiilor realizate prin „Programul Tomata”. Astfel, noul termen este 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial. De asemenea, prin acest act normativ se modifică și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, acesta urmând a fi data de 30 august inclusiv, față de 30 iunie, cum era stabilit inițial.

Ce legume de sezon se mai găsesc în Piaţa Mare şi la ce preţuri

În piaţă se găsesc toate legumele de sezon. Cartofii noi se vând cu aproximativ 2,5 lei, dovleceii tot cu 2,5 lei pe kilogram. Preţul ardeiului gras porneşte de la 5 lei pe kilogram. Verdeaţa s-a ieftinit, iar o legătură de pătrunjel, de exemplu, se vinde cu 50 de bani. Există şi tarabe amenajate în afara halei, unde poţi găsi chiar şi trei legături de verdeaţă cu 1 leu. Şi varza are un preţ destul de bun. Aceasta costă 1,5 lei pe kilogram. A apărut şi fasolea fideluţă, care se vinde cu 15 lei pe kilogram. A scăzut mult, însă, cantitatea de salată verde şi ceapă verde. Încă se găsesc în piaţă şi flori de tei, care se vând cu 5 lei punguţa. Însă, acestea sunt pe final. Şi pentru ca sesiunea de cumpărături din piaţă să fie completă, nu poţi pleca acasă fără câteva fire de crin alb, care mirose extraordinar de bine, şi care se vinde începând cu 1 leu firul.

Citeşte şi: Copiii din Craiova se joacă în spaţii periculoase

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS