6.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie la cazările online! Tineri din Craiova, la un pas să fie păgubiţi cu mii de euro

Atenţie la cazările online! Tineri din Craiova, la un pas să fie păgubiţi cu mii de euro

Câţiva tineri din Craiova au fost la un pas să cumpere o vacanţă pe care ar fi regretat-o enorm şi care i-ar fi lăsat fără mulţi bani în buzunar. Totul fusese atât de bine pus la punct de către un site fantomă încât a fost foarte dificil să îşi dea seama că urmează să fie înşelaţi.

Vacanţa părea una de vis

O vacanţă de vis ar fi putut să se transforme într-un coşmar pentru câţiva tineri craioveni. Cazarea pe care o găsiseră pe cel mai mare site de profil din România şi nu numai era, de fapt, o încercare de fraudă care ar fi putut să îi lase fără aproximativ 3.000 de euro.

Totul a început când tinerii au găsit o „super-cazare“ în Mykonos, Grecia, staţiune cunoscută ca fiind una de lux. Proprietatea pe care o găsiseră arăta superb şi avea un preţ de nerefuzat. La început nu s-au gândit deloc că ar putea fi ceva dubios la mijloc, pentru că propritatea era listată pe cel mai mare şi cunoscut site de cazări. Era vorba despre o vilă privată, cu cinci dormitoare, piscină, jacuzzi şi cu o capacitate de 10 persoane. Preţul era de aproximativ 400 de euro pe noapte, pentru întreaga proprietate. La un calcul simplu, tinerii urmau să plătească 2.800 de euro pe şapte nopţi de cazare, plus aproximativ 90 de euro o taxă impusă de propreitate. Pentru o destinaţie ca Mykonos, preţul era mai mult decât rezonabil, mai ales că vila oferea condiţii impecabile, cel puţin în fotografii.

Planul iniţial de vacanţă fusese făcut de patru tineri. Însă, cum proprietatea dispunea de cinci camere, aceştia au început să caute şi alţi prieteni care i-ar fi putut însoţi. Acesta a fost şi unul dintre motivele care avea să le salveze banii. „Era o vacanţă ideală şi nu ne venea să credem că am găsit-o cu o sumă de bani foarte bună pentru Mykonos. Voiam să găsim cât mai repede mai mulţi prieteni cu care să plecăm. Găsisem şi bilete de avion ieftine şi deja voiam să le rezervăm şi să găsim rapid alţi prieteni, să achităm cazarea“, a spus Cristina P, una dintre persoanele care găsiseră cazarea.

De pe Booking au fost trimişi către Airbnb

Prima chestiune ciudată a fost aceea că printre pozele publicate pe site-ul de cazări Booking exista o poză pe care scria că înainte de a face rezervare, trebuie să contactezi pe email proprietarul. Însă, fiind prea încântaţi de ideea unei vacanţe într-o astfel de destinaţie, tinerii au urmat sfatul şi au trimis un email către adresa indicată. Aceştia au întrebat dacă proprietatea este disponibilă într-o anumită perioadă şi care este preţul. Spre uimirea lor, presupusul manager al proprietăţii, un anume Clarke Kevin, le-a răspuns foarte repede. Acesta le-a spus că proprietatea este liberă şi că preţul este de 400 de euro pe noapte pentru întreaga locaţie.

În acelaşi mesaj le-au fost trimise o mulţime de fotografii cu vila şi li s-a spus că, în curând, colaborarea cu Booking expiră. Au fost rugaţi să colaboreze prin Airbnb (un alt site de cazări), fiindcă taxele sunt mai mici. În acelaşi timp, li s-a spus că trebuie să plătească în integralitate suma. Însă, că îşi pot recupra toţi banii chiar şi dacă anulează cu o zi înaintea călătoriei. Singura pierdere ar fi fost o taxă de aproximativ 90 de euro. Totul părea perfect: manager foarte politicos şi dispus să ajute turiştii, proprietate fără cusur, preţ exatraordinar de bun şi posibilitatea recuperării banilor în cazul anulării. Numele vilei era Vrysi Mykonos, iar tinerii se vedeau deja la soare, în minunata proprietate.

Vila fantomă de pe un aşa-zis Airbnb

Imediat după email-ul cu răspunsul managerului, tinerii şi-au descărcat aplicaţia Airbnb pentru că s-au gândit că vor face toate formalităţile de cazare de pe acel site. Numai că, surpriză: după ce au căutat vila, aceasta era de negăsit.

„Ne-am gândit că poate nu am căutat aşa cum a trebuit. Am revenit cu un email către cel cu care discutaserăm detaliile, solicitând un link unde putem găsi proprietatea. În scurt timp, am primit un email care părea trimis de „Airbnb“ cu un soi de „rezervare pre-aprobată“. Acesta conţinea şi link-ul proprietăţii, pe care l-am accesat. Într-adevăr, la prima vedere părea că era Airbnb. Avea aproximativ aceeaşi grafică, proprietatea avea câteva zeci de recenzii pozitive. În acestea se scria inclusiv despre acest Clarke că este o persoană minunată.

Acolo apărea şi preţul care ne fusese transmis, adică 400 de euro pe noapte. Însă, cred că norocul nostru a fost că nu am reuşit să ne mobilizăm la timp şi să ne strângem 10 persoane. Aşa că am lăsat totul în aşteptare, chiar dacă gândul nostru era să reuşim să luăm această cazare. Dar credeam că avem foarte puţine şanse să o mai găsim, mai ales că avea un preţ de nerefuzat.

A doua zi am primit un nou email în care acest domn ne întreba dacă este totul ok. De asemenea, dacă mai suntem interesaţi să luăm cazarea fiindcă cererea este foarte mare. Ne-a mai transmis că va pune proprietatea la dispoziţia altor turişti dacă nu ne decidem repede. I-am trimis mesaj că ne pare rău, dar că nu s-au adunat cele 10 persoane. Nu a mai răspuns nimic. Însă, la trei zile distanţă am primit un nou mesaj de la el. Ne spunea că proprietatea este încă disponibilă şi că încă putem să o rezervăm“, a mai povestit Cristina.

Cum şi-au dat seama că este escrocherie

Ultimul mesaj de la presupusul manager i-a făcut pe cei patru tineri din Craiova să caute mai mult detalii. Aşa şi-au dat seama că puteau fi păcăliţi. „Văzând că managerul este aşa insistent, ne-am dat seama că ceva este în neregulă. Am început să inspectăm totul cu mai multă atenţie. Iniţial am intrat, din nou, pe Booking fiindcă pusesem la favorite această proprietate. Însă, am fost uimiţi să vedem că nu mai există pe acest site. Probabil descoperiseră că e ceva în neregulă. De asemenea, trimisesem unor prieteni pe WhatsApp link-ul cu proprietatea, link pe care îl primisem pe email. La o privire mai atentă, am realizat că link-ul acela conţinea în prescurtarea abnb, nu airbnb.

Când l-am accesat am avut stupoarea să vedem că link-ul nu ne mai trimite la proprietatea respectivă. Mai mult decât atât, am avut stupoarea să primim o avertizare care ne spunea că acela este un site înşelător şi că atacatorii de pe acel site ne pot determina să facem ceva periculos prin care să dezvăluim date personale de pe carduri de credit, telefoane, etc. În plus, ne-am uitat încă o dată pe adresa de email de pe care ne fusese făcută „rezervarea pre-aprobată“. Am observat că nu avea legătură cu Airbnb, doar că ei schimbaseră numele care apărea atunci când primeai email-ul.

Aşadar, nouă ne apărea că primim email de la Airbnb. Dar dacă dădeai click pe expeditor, era o cu totul altă adresă. Din acel moment ne-a fost clar că trebuie să ne luăm gândul de la vacanţa respectivă. Era vorba despre o escrocherie. Dacă reuşesc să se infiltreze în aceste mari site-uri de cazări pot înşela foarte mulţi oameni“, a mai adăugat Cristina.

„Oamenii trebuie să fie foarte vigilenţi!“

Tinerii din Craiova care au avut parte de această păţanie s-au hotărât să ne povestească întâmplarea pentru a avertiza oamenii care îşi fac rezervări online să fie mult mai vigilenţi atunci când îşi caută o vacanţă. „Cred că la noi a cântărit foarte mult şi norocul. Eram atât de încântaţi încât am uitat să fim atenţi la toate detaliile. Ne-am decis să povestim ce am păţit pentru că ar fi păcat ca alţi oameni să piardă banii economisiţi pentru vacanţe şi să fie păcăliţi. Şi noi aşteptăm de multă vreme să plecăm în vacanţă şi ar fi fost groaznic să rămânem şi fără bani şi fără concediu. Oamenii trebuie să fie vigilenţi“, a încheiat Cristina.

Joi, am încercat încă o dată, prin intermediul Cristinei, să reluăm legătura cu acel manager. I-am răspuns la cel mai recent mesaj legat de faptul că proprietatea este încă disponibilă. I-am spus că suntem hotărâţi să facem rezervarea, însă că link-ul anterior nu mai funcţionează. Ne-a transmis, la fel de rapid, că acel link a expirat şi ne-a transmis altul funcţional, unde puteam să achităm rezervarea. Acesta apărea tot cu numele Airbnb, dar era trimis de pe adresa: [email protected]. L-am întrebat, de asemenea, de ce nu putem găsi proprietatea pe aplicaţia Airbnb. Ne-a transmis că proprietatea nu este mereu listată pentru că nu doreşte rezervări neaşteptate. În plus, am căutat pe Google după fotografiile cu proprietatea trimise pe email şi am descoperit că această vila s-ar numi Villa Estella.

Aşadar, înainte să achitaţi o cazare online, asiguraţi-vă că o faceţi pe site-uri oficiale ale platformelor de cazări şi aveţi mare grijă la toate detaliile pentru a nu fi păgubiţi.

Citeşte şi: E sezonul roşiilor în Piaţa Mare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS