Drama femeii căreia i-a murit mama la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, şi care ne-a povestit coşmarul prin care a trecut bătrâna în timp ce era internată, este în continuare alimentată de declaraţiile făcute de managerul SCJU, Eugen Georgescu. Femeia este revoltată din cauza declaraţiilor managerului, care a transmis că un medic nu se poate împărţi în patru locuri. Irini spune că personalul medical nu numai că nu este nevoit să se împartă în mai multe locuri, ci nici măcar nu bagă în seamă bolnavii de care este responsabil.
După ce mama ei, Elena Parzincas, s-a stins în Spitalul de Urgenţă din Craiova, Irini a povestit, pe larg, pentru GdS, chinul prin care a trecut femeia în timpul zilelor de spitalizare, care aveau să fie ultimele din viaţa ei (Vezi AICI materialul). De atunci, Irini nu mai are linişte. Îşi doreşte ca pacienţii care îşi duc suferinţele pe paturile spitalului să fie trataţi cu mai multă grijă şi umanitate. Femeia a vorbit despre faptul că personalul medical întâlnit de mama ei i-a înrăutăţit starea şi au făcut-o să trăiască iadul pe pământ.
Singura măsură concretă: Medicii vor purta ecusoane
Materialul publicat în GdS a început să mişte puţin anumite lucruri în SCJU Craiova. Managerul Eugen Georgescu a luat o primă măsură în interiorul unităţii spitaliceşti. Acesta a spus că toţi medicii vor fi obligaţi să poarte ecusoane pentru ca pacienţii să ştie cine îi tratează. „Orice angajat al acestui spital va purta ecuson cu fi poza la zi, nume, prenume și funcție. Spitalul va achiziționa ecusoanele pentru tot personalul“, a spus Eugen Georgescu.
El a mai declarat că a avut și o întâlnire cu echipa secției de cardiologie. Au discutat situația și caută formule de gestionare a problemelor. „Încercăm să obţinem şi o a doua linie de gardă pentru că sunt 45 de paturi. Un medic are două etaje, mai are urgenţa, clinicile, nu poţi să împarţi un om în patru locuri. Dar am discutat şi despre comunicarea cu pacienţii. Se fac lucruri minunate în fiecare zi, se salvează vieţi. Dar pentru a avea un act medical impecabil, e nevoie şi de o relaţie normală cu pacientul”, a declarat managerul spitalului în urmă cu câteva zile.
„Râd, beau cafea şi bârfesc în loc să audă cum gem pacienţii“
Irini a rămas marcată de umilinţa încasată de mama ei în timpul internării la SCJU. Acum urmăreşte cu interes dacă se va întâmpla ceva bun pentru pacienţi, după ce a spus povestea mamei sale. Însă, ultima declaraţie a managerului SCJU, aceea că „nu poţi să împarţi un om (cu referire la medici) în patru locuri“ a revoltat-o şi mai mult. S-a decis să îi răspundă, prin intermediul nostru. „Referitor la articolul publicat de GdS, pe 09.06.2022, declaraţia dumneavoastră precum că un medic nu poate face faţă în patru locuri este foarte nepotrivita şi spusă cu mare uşurinţă. Aici nu vorbim despre o fabrică unde lucrurile pot aştepta. Vorbim despre oameni care sunt în suferinţă şi se uită în ochii medicilor ca la Dumnezeu, aşteptând o mână de ajutor şi pentru care fiecare secundă contează.
Cu fraza aceea dovediţi cât de „bine vă faceţi treaba“, astfel încât în SPITALUL MORŢII nu există suficient personal, iar cel care există stă în grupuri. Râd, beau cafea şi bârfesc în loc să audă cum gem pacienţii şi să le dea o mână de ajutor. Salariile imense pe care le au provin de la acei oameni necăjiţi care au cotizat toată viaţa la sănătate şi pe deasupra nici nu îi baga în seama daca nu li se strecoară şi ceva în buzunar. Să ştiţi că în toate secţiile este de neimaginat cum funcţionează cadrele medicale“, a spus Irini.
„Striga după ajutor, bătea cu pumnul în perete ca să vină cineva“
„Femeia a continuat şi cu alte exemple despre bătaia de joc cu care sunt trataţi bolnavii. „În afara de mama mea, care a murit din cauză că nu a fost observată la timp, că probabil îi era rău şi nu avea putere să strige după ajutor şi nu era absolut nimeni să supravegheze în acel moment pacientii, puteţi să citiţi comentariile pe Facebook, de la articolul publicat de GdS. O să vedeţi durerea oamenilor care au trecut prin aceleaşi clipe de coşmar cu cei dragi. MARE RUŞINE!!! Un vecin a fost internat la Urologie, i-a ieşit branula şi sângera. Striga după ajutor, bătea cu pumnul în perete ca să vină cineva. În camera alăturată asistentele discutau lucruri „importante“, cu cine s-au culcat şi cum a decurs sexul.
Merită ca toţi să fie judecaţi la cea mai înaltă Curte de Justiţie din lume. Se întâmplă lucruri inumane şi de neimaginat pentru epoca în care trăim. Iadul din „Spitalul Morţii“ din Craiova nu se va sfârşi niciodata, atât timp cât există angajări pe bază de relaţii, mită şi alte prioritătţi. 80% este personal incompetent, care a trecut prin şcoală precum câinele prin apă şi nu are ce căuta acolo“, a mai scris Irini.
„Oamenii de rând mor cu zile pentru că nu cunosc pe nimeni“
Răspunsul a continuat într-o notă la fel de dureroasă. „Oricum nu o să înţelegeţi şi nimeni nu va înţelege cât de imensă e durerea pierderii unui părinte în condiţii inumane, într-un spital din secolul XXI, decât când o să vă loviţi de această problema. Însă, cu siguranţă pentru familia dumneavoastră sunt alte priorităţi. Oamenii de rând mor cu zile pentru că nu cunosc pe nimeni. Există un Dumnezeu şi fiecare va da socoteală pentru fiecare faptă. Cei care „au avut grijă“ ca mama să se stingă înainte de a fi externată, cu siguranţă vor vărsa lacrimi amare, dar nu vor şti de ce li se întâmplă. În concluzie, la dumnevoastră, moartea pacienţilor este ca o normă zilnica pe care medicii şi asistenţii trebuie să o facă. Ce mai contează? Ziua trece, luna trece, vine salariul, ASTA E TOT CE CONTEAZĂ! RUŞINE!, a încheiat Irini.
Cazul Elenei Parzincas este anchetat de comisia de disciplină a unității medicale.