Fântânile arteziene din zona centrală a Craiovei se modernizează. Pe lista modernizării intră: fântâna muzicală din Piaţa Mihai Viteazul, arteziana de la Ciupercă, cea din Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria, adică cea de la Doljeana şi cea mai veche din zona centrală. În plus, primăria mai bagă bani şi în „amenajarea ansamblului de fântâni arteziene de pe bulevardul 1Mai”. Acestea vor apărea pe terenul viran din faţa Parcului „Romanescu”, vizavi de statuia ecvestră.
Iniţial, Primăria Craiova a obţinut, în urmă cu trei luni, certificat de urbanism pentru „modernizare fântână arteziană – Piața Mihai Viteazul „și certificat pentru „modernizare fântână arteziană – intersecția Bulevardul 1 Mai cu Bulevardul Știrbei Vodă”. Acum administraţia locală craioveană a trecut la următoarea fază şi anume proiectarea. Serviciile de proiectare au fost recent atribuite printr-un contract cadru care cuprinde mai multe loturi împărţite în contracte subsecvente. Primul lot din Contractul cadru pentru proiectare cuprinde cinci contracte subsecvente, patru pentru fântânile arteziene şi unul pentru o parcare supraterană în zona Liceului Energetic. Întregul lot are o valoare de 81.842.024 de lei.
Acordul-cadru de proiectare are o durată de patru ani şi o valoare totală de peste 135 de milioane de lei. Acesta a fost atribuit de primărie unei asocieri de firme care asigură „servicii de proiectare constând în expertiză tehnică, audit energetic şi certificatul de performanţă energetică iniţial, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, studiu de fezabilitate, plan urbanistic de detaliu, documentaţii pentru obţinerea avizelor cerute în certificatul de urbanism şi documentaţia tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic şi detalii de execuţie, asistenţă tehnică, certificat energetic de performanţă la încheierea lucrărilor şi punctul de vedere al proiectantului, pentru construcţii existente, extinderi şi construcţii noi”. Întreg acordul-cadru este împărţite în trei loturi. Primul dintre acestea vizează fântânile şi parcarea de la Liceul Energetic.
Fântâna muzicală readusă la viaţă
Unul dintre contracte are o valoare totală de 629.100 de lei. Obiectul acestui contract constă în „servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcție existentă și construcții noi pentru amenajări peisagistice/spații verzi – pentru obiectivul de investiții “Modernizare fântână arteziană – Piaţa Mihai Viteazul”. Tot craioveanul ştie că fântâna muzicală din centrul Craiovei a fost inaugurată în 2006. După câţiva ani de funcţionare s-a dovedit a fi un eşec. În timp, aceasta a ajuns să funcționeze tot mai prost. Începuse să se strice din ce în ce mai des. Softul performant din camera automatizată a fântânii s-a dovedit și el a fi unul de proastă calitate și reușea să mai reproducă doar o singură melodie. Autoritățile s-au gândit chiar să renunțe cu totul la acest obiect de arhitectură urbană pentru că întreţinerea era costisitoare. Totuşi, Primăria Craiova s-a răzgândit şi o readuce la viaţă.
Arteziana de la Ciupercă, pe masa proiectanţilor pentru modernizare
Cea de-a doua fântână arteziană pe lista reabilitării şi modernizării este cea de la Ciupercă.
Proiectare privind “Modernizare fântâna arteziană– intersecție Bd 1 Mai cu Bd. Stirbei Vodă costă primăria 167.760 de lei. Este cunoscut faptul că fântâna este amplasată pe locul vechii fântâni, o copie fidelă a fântânii Zodiac din Bucureşti. Aceasta a fost rasă cu buldozerul de fostul primar al Craiovei. Și fântâna de la Ciupercă a devenit o piatră de moară pentru administraţia locală din cauza costurilor de întreţinere. Drept urmare, Primăria Craiova a cerut un studiu de fezabilitate (SF) ca să vadă hibele acestei fântâni, iar ulterior a solicitat servicii de proiectare pentru modernizarea acesteia.
Fântâna de la Doljeana, altă transformare
Cea mai veche fântână arteziană din zona centrală a Craiovei va fi şi ea modernizată. Este vorba de arteziana de la Doljeana, de-a lungul timpului aceasta a trecut prin mai multe transformări. Acum, proiectanţii trebuie să găsească soluţii viabile pentru “Modernizarea fântânii arteziane din Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria. Banii vin de la bugetul local şi primăria trebuie să dea proiectantului 146.790 de lei. Municipalitatea a mai încercat în trecut să găsească soluții pentru modificarea acestei fântâni. Se întâmpla prin anul 2014, când primăria a tras linie şi a constatat că, anual, costurile pentru întreținerea fântânilor din centru se ridicau la acea dată la 60.000 de lei. În plus unele dintre piesele necesare reparațiilor sunt greu de găsit, spuneau atunci reprezentanții administrației locale craiovene.
Fântâni arteziene la poarta Parcului „Romanescu”
Primăria Craiova nu se opreşte doar la modernizarea fântânilor arteziene existente. Administraţia locală cere proiectanţilor realizarea unui nou obiectiv, un ansamblu de fântâni arteziene. Acestea vor fi amplasate în buza Parcului „Romanescu”, vizavi de statuia ecvestră. Proiectul privind “Amenajarea ansamblului de fântâni arteziene pe bulevardul 1 Mai”.are o valoarea totala de 687.910 de lei.