3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Modernizare în ritm diferit. DJ 552 Craiova - Cetate, drumul contrastelor

(VIDEO) Modernizare în ritm diferit. DJ 552 Craiova – Cetate, drumul contrastelor

-

La Drumul Judeţean (DJ) 552 Craiova – Cetate se lucrează şi nu prea. De fapt, drumul de 67 km a fost împărţit în două tronsoane, iar situaţia lucrărilor este total diferită. Pe primul tronson, de la Craiova la Terpeziţa, constructorii s-au mişcat greu, o porţiune de drum zăcând decopertată de aproape un an, spre nemulţumirea localnicilor şi disperarea şoferilor. În schimb, pe tronsonul II Râpa Roşie – Cetate constructorul a mers ceas, iar acum toarnă stratul de uzură.

Modernizarea drumului judeţean Craiova – Cetate, una dintre cele mai importante artere de circulaţie din Dolj, stârneşte controverse. Proiectul a demarat în 2019 cu finanţare europeană, dar şi cu o contribuţie importantă din partea beneficiarului, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Pentru a duce la bun sfârşit lucrările, CJ a apelat şi la un împrumut bancar de 18 milioane de euro, pentru a asigura întreaga finanţare a obiectivului. Valoarea totală a proiectul a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care 36 de milioane de euro finanţarea nerambursabilă de la UE. Drumul a fost împărţit în două tronsoane, la ambele lucrând firme de construcţii din Craiova.

Cine lucrează la DJ 552 Craiova – Cetate

Primul tronson al DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vârtop – Caraula – Cetate, cu o lungime de 27,7 km, a revenit asocierii Domarcons SRL – Erpia SA (contract de circa 97 de milioane de lei, fără TVA). Tronsonul I pleacă de la Mofleni și ține până la Terpezița. În lucrări intră şi partea de consolidare şi reabilitare a podului peste Jiu.

Lucrările de modernizare a tronsonului II Râpa Roşie – Cetate (39,8 km) sunt executate de Strade Bauunternehmung SRL, ca lider al asocierii din care au mai făcut parte Condor Păduraru SRL și Hydrostroy AD (Bulgaria). Aici contractul a avut o valoare de 99,3 milioane de lei, iar lucrările au demarat în vara anului 2020. De fapt, modernizarea întregului drum Craiova – Cetate a început la jumătatea anului pandemiei. Lucrările nu s-au finalizat, dar au termen până la finalul anului 2022. Drumul judeţean 552 poate fi însă considerat unul al contrastelor, la cum arată lucrările în prezent.

DJ 552 Craiova - Cetate. Lucrările de modernizare a drumului judeţean Craiova - Cetate, tronsonul II. Constructorul Strade Bauunternehmung SRL a lucrat nemţeşte şi toarnă acum stratul de uzură
Lucrările de modernizare a drumului judeţean Craiova – Cetate, tronsonul II. Constructorul Strade Bauunternehmung SRL a lucrat nemţeşte şi toarnă acum stratul de uzură

Probleme pe tronsonul I

Dacă te uiţi la primul tronson, ajungi la concluzia că lucrările s-au derulat anevoios, iar constructorii s-au mişcat greu. Domarcons lucrează şi acum la podul peste Jiu şi e posibil să se întindă cu lucrările şi anul viitor. S-a turnat însă primul strat de asfalt pe o porţine bună de drum, dar au rămas şi zone decopertate. Şi asta nu de ieri, de azi, ci de aproape un an.

În zona comunei Terpeziţa, drumul este un adevărat dezastru, spre nemulţumirea localnicilor şi disperarea şoferilor. Constructorul bate pasul pe loc de la începutul anului şi nu prea dă semne de revenire la un ritm normal de lucru. Nici nu ar avea cum cu cei câţiva muncitori care la începutul acestei luni, când am vizitat şantierul, nu făceau altceva decât să piardă vremea. „Nu avem cu ce să lucrăm“, susţineau aceştia.

DJ 552 Craiova – Cetate, de la dezastruos…

Pe acest sector de drum lucrează Erpia SA. Reprezentanţii firmei de construcţii susţin că întârzierile sunt cauzate de lipsa banilor, mai exact de întârzieri la plată din partea CJ Dolj. „Zona respectivă este în faza de asfaltare, cu întârzieri cauzate de întârzierea la plată a beneficiarului“, au spus aceştia. S-a invocat şi o modificare legislativă prin care poliţele de asigurare emise de instituţiile financiare nu mai sunt valabile. „Autorităţile ne-au solicitat să avem alte poliţe, dar din demersurile noastre nu s-a reuşit ca un asigurator să emită o poliţă din urmă şi pe toată durata de execuţie a contractului. Lucrările au rămas blocate din cauza plăţilor neefectuate. Lucrările executate în noiembrie şi decembrie 2021 nu au fost decontate până la data de 1 iunie“, susţineau reprezentanţii Erpia SA.

„Plătesc doar dacă mi-ai livrat produsul conform specificaţiilor din contract. Nu pot să plătesc dacă nu ai făcut remedierile pe care le-am cerut. Duceţi-vă să vedeţi câţi oameni are Erpia în şantier! Îţi dau bani, pentru că sunt bani, dar fă ce ţi-ai asumat că faci prin contract! Să vedeţi cum s-a lucrat la Terpeziţa. Să vedeţi rigola de acolo. Ce să decontez?“, a fost răspunsul vicepreşedintelui CJ Dolj, Mihail Neaţu, chestionat de GdS. Acesta a mai precizat că unele firme şi-au rezolvat problema cu poliţa de asigurare şi că fără aceasta, chiar dacă lucrarea este perfectă, nu se poate face nicio plată.

… la impecabil

Primul tronson al DJ 552 pare să mai aibă probleme şi la capitolul rigole. Nu legat de aspectul sau calitatea lor, ci de adâncime. Drumul a fost înălţat foarte mult, iar pe laterale au rămas adevărate hăuri. Pe marginea carosabilului nu există niciun fel de parapet de protecţie, ceea ce ar putea reprezenta un pericol pentru şoferi. În legătură cu acest aspect, vicepreşedintele CJ Dolj, Mihail Neaţu, a precizat că aşa a fost făcut proiectul pentru că „aşa este normativul de proiectare pentru categoria aceasta de drumuri“. „Uitaţi-vă şi la drumul Craiova – Calafat. Este acelaşi lucru“, a mai spus Neaţu. Discuţii au apărut şi în unele localităţi prin care trece drumul, după ce unii localnici s-au trezit că nu mai au cale liberă spre proprietăţi direct din drumul principal. Şi aici situaţia ar ţine tot de proiect.

Şi, totuşi, există şi o parte bună a DJ 552 Craiova – Cetate: tronsonul II Râpa Roșie – Cetate. Aici constructorul Strade Bauunternehmung SRL a lucrat nemţeşte şi toarnă acum stratul de uzură. Cu primul strat a fost gata încă de anul trecut. Serpentinele de la Râpa Roșie au reprezentat o adevărată provocare pentru constructor, de care s-a achitat însă cu succes. De altfel, de aici a plecat şi cu asfaltarea finală (stratul de uzură).

„Cum se face că pe drumul Craiova – Cetate sunt trei constructori, doi lucrează şi unul nu?“

Când am vizitat şantierul de pe tronsonul II, se turna asfalt la foc automat. Utilajele erau în dreptul podului, în timp ce alte 20 de maşini încărcate cu asflat erau înşirate pe serpetinele de la Râpa Roşie, aşteptându-şi rândul la descărcat.

DJ 552 Craiova - Cetate. Asfaltarea celui mai spectaculos sector de drum: serpentinele de la Râpa Roşie
Asfaltarea celui mai spectaculos sector de drum: serpentinele de la Râpa Roşie

„Strade termină cu stratul de uzură şi se apucă să monteze stâlpii, parapeţii, semnele rutiere. Faţă de restul, ei s-au mişcat bine. Pot spune chiar că este firma care a lucrat cel mai bine dintre cele contractate de noi pentru modernizarea drumurilor. Şi cu ei am mai avut discuţii, dar s-au rezolvat lucrurile. Nu le-am contestat însă niciodată calitatea execuţiei. Şi pe cei de la Domarcons i-am înţeles la lucrările de la pod, pentru că trebuie să desfacă piesă cu piesă, să o expertizeze, să o comande, dacă e nevoie de alta. Probleme sunt doar cu Erpia. Cum se face că pe drumul Craiova – Cetate sunt trei constructori, doi lucrează şi unul nu? Număraţi utilajele din şantier ale celor de la Erpia şi mai vorbim. Stau cu Terpeziţa decopertată de un an, este ruşinos“, a conchis vicepreşedintele CJ Dolj, Mihail Neaţu.

Cum vede lucrurile CJ Dolj, pe Facebook

La câteva zile după ce am vizitat şantierul drumului Craiova – Cetate, la faţa locului a ajuns şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a dorit să vadă stadiul efectiv al lucrărilor. „Pe toată lungimea drumului se află echipele constructorilor, dar sunt zone în care lucrările avansează greoi și am avut nevoie de justificări din partea antreprenorilor. Astfel, cele mai avansate lucrări sunt pe tronsonul 2, între Râpa Roșie și Cetate, tronson care este asfaltat pe toată lungimea. În plus, s-a început deja turnarea stratului final, de uzură. Peste 1.000 de tone de mixtură asfaltică se toarnă în fiecare zi, cu un avans de 1,5 kilometri pe zi. Astfel, în aproximativ trei săptămâni se va finaliza amenajarea cu stratul de uzură pe toată lungimea tronsonului 2. Constructorul va continua apoi cu montarea indicatoarelor, a parapeților pietonali și cu trasarea marcajelor rutiere“, a scris, pe Facebook, Cosmin Vasile.

Preşedintele CJ Dolj a pomenit şi de tronsonul I, unde lucrările s-au derulat mai greu. „Pe primul tronson al drumului, între Craiova și Râpa Roșie, există zone în care nu s-a respectat graficul de execuție, astfel că sunt întârzieri ce provoacă disconfortul localnicilor. În acest sens, le-am solicitat reprezentanților constructorilor să ia măsuri pentru suplimentarea forței de muncă pe șantiere și pentru creșterea ritmului de execuție.

Am primit asigurări ca zonele neasfaltate din Lazu și Terpezița vor fi amenajate în cel mai scurt timp posibil. În plus, constructorii și-au luat angajamentul că vor soluționa problemele legate de accesul la proprietăți, acolo unde înălțarea drumului a creat astfel de situații. În următoarea perioadă se va încheia și disconfortul din intravilanul comunei Bucovăț, în zona din apropierea podului de peste Jiu. Acolo se lucrează în această perioadă la structura rutieră a drumului și la sistemul de preluare a apelor pluviale“, a mai menţionat Cosmin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: Tânăr de 26 de ani, reținut în urma...

Polițiști din cadrul Poliţiei Oraşului Tismana au reținut ieri...

ȘTIRI GdS