2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljApa, un lux în cartierul Magnolia

Apa, un lux în cartierul Magnolia

Cine este de vină că în cartierul rezidenţial Magnolia apa curge la robine cu ţârâita? Localnicii se arată cu degetul între ei, alţii dau vina pe investitor. Gurile rele spun că societatea primăriei din Pieleşti „Apă-canal Pieleşti” administrează prost reţeaua de distribuţie a apei în cartier. Angajata respectivei societăţi susţine că şi primarul localităţii are partea lui de vină fiindcă nu a mai investit în reţeaua de apă din 2019. În tot acest cerc vicios sunt prinşi locuitorii din vilele luxoase care au ajuns să-şi foreze puţuri în curte ca să scape de problema apei. Problemă care se repetă vară de vară când consumul creşte şi robinetele rămân uscate. Unde mai pui şi avariile care au loc, iar pompele de apă nu mai fac faţă.

Cartierul Magnolia

A venit vara şi în cartierul Magnolia apa ajunge cu porţia. Câteva zile a lipsit cu desăvârşire, spun localnicii. Unii dintre ei susțin că vinovaţi sunt locuitorii de la case care îşi udă straturile de flori şi gazonul sau îşi umplu piscinele. Din acest motiv tot cartierul are de suferit pentru că rămâne fără apă în mijlocul verii.


„Cei de la case udă straturile de flori, gazonul. Au aspersoare şi udă chiar şi noaptea. Nu se gândesc la ceilalţi. Bazinul de înmagazinare este aici în colţ, lângă biserică, dar nu face faţă, se goleşte prea repede. Sunt câteva puţuri forate, dar este prea puţin deoarece cartierul s-a extins”, spune o locatară.

Nevoie mare, apă puţină

Cartier Magnolia

Cartierul se extinde, nevoia de apă creşte, dar sursele de apă sunt insuficiente spun localnicii.


„Bazinele sunt aceleaşi, oameni sunt mai mulţi, că se tot construieşte şi se tot vinde. Unii îşi udă gazonul, curţile, iar alţii nu au să se spele pe faţă”, spune o altă localnică.

La fel de revoltaţi sunt şi cei de la case care consideră că investitorul sau Primăria Pieleşti trebuie să pluseze în reţeaua de apă, adică să foreze mai multe puţuri, să monteze mai multe bazine de înmagazinare a apei. Alţii au renunţa, nu mai au nicio aşteptare şi au început să-şi foreze puţuri în propria curte.

Localnicii își forează puțuri

„Bazinele nu fac faţă. De la primărie nu investesc nimic. Eu am decis să-mi forez un puţ. Nu îmi convine nici dacă ne preia Compania de Apă Oltenia fiindcă este foarte scump. În fiecare vară povestea se repetă şi nu este numai la noi, în toate localităţile din judeţ. Am înţeles că sunt persoane care consumă şi nu plătesc. Cei de la Apă -Canal vă pot spune ce restanţe sunt.”, spune un locuitor din complexul rezidenţial Magnolia.


Fie că locuiesc la casă sau la bloc, locuitorii din cartierul Magnolia suferă de lipsa apei la robinet în perioada caldă.


„Nu prea este apă, eu stau la garsonieră şi băiatul meu stă tot în cartier şi se loveşte de aceeaşi problemă. Văd că vecinul ăsta îşi forează un puţ, face foarte bine”, spune o femeie aflată în faţa bisericii din cartier.


Este neplăcut să locuieşti într-o vilă luxoasă, dar să nu poţi face un duş, când temperaturile sunt ridicate afară sau să nu poţi trage apa la toaletă.


„Ieri a fost o problemă, alaltăieri. Au avut o defecţiune la staţia de apă, dar au lucrat acolo, ăsta a fost motivul. Acum au dat drumul. Noi plătim la societatea primăriei, dar am înţeles că mai sunt locuitori care nu prea plătesc”, spune o altă localnică.

Localnic: „Să vă fie ruşine!”

Bazin de înmagazinare apă, în cartierul Magnolia

În toată această nebunie a lipsei apei de la robinet într-un complex rezidenţial de locuinţe nu poţi găsi un ţap ispăşitor. Fiecare învinovăţeşte pe fiecare, iar războiul nervilor se dă şi pe grupul de whatsapp al locuitorilor din Magnolia.

„Să vă fie ruşine tuturor celor care vă bateţi joc de noi, în special primarului. Ne minţiţi de ani de zile că o să faceţi ceva cu apa asta şi nu faceţi nimic. Chiar nu este posibil aşa ceva. Nu avem apă de mai bine de 24 de ore. Noi stăm nespălaţi şi primarul este în vacanţă”, a răbufnit un localnic.

Reprezentantul Societăţii Apă-Canal: „A fost o avarie”

Administratorul societăţii Apă-Canal Pieleşti, societate subordonată Primăriei Pieleşti susţine că a fost o problemă de moment. Au crăpat pompele şi bazinele au rămas goale. Totodată angajata arată cu degetul şi Primăria Pieleşti.

„A fost o avarie în weekend. Pe timpul verii toată lumea consumă excesiv de mult. Avem patru puţuri şi tot nu fac faţă. Pompele după anumite ore de funcţionare mai cedează. Acum a fost o avarie, ni s-au ars două pompe. Unul dintre puţuri a fost nisipat. S-au scos pompele din puţuri, s-au verificat , s-au montat pompe noi. Cartierul s-a mărit şi primăria nu bagă un leu. Oamenii plătesc taxe şi impozite, dar îmbunătăţiri, nimic. Ei mă înjură pe mine şi pe investitor, dar în cazul unei avarii este de muncă. Eu nu pot să le tai furtunul, când udă. Acum au apă, nu mai sunt probleme, dar atunci când este o avarie trebuie să înţeleagă. Eu mă ocup de mentenanţă, nu eu fac investiţiile. Consilierii locali din Pieleşti nici nu iau în considerare cartierul Magnolia”, spune reprezentantul Societăţii Apă-Canal Pieleşti, Dana Idiţă.

Complexul rezidenția Magnolia, probleme cu apa
Complexul rezidenția Magnolia, probleme cu apa

Investitorul: „Patru puţuri, funcţionale”

Iniţial, complexul a dispus de două foraje şi un singur bazin de apă cu o capacitate de 20.000 de litri. Bazin construit de investitorul imobiliar şi care iniţial a satisfăcut consumul de apă. La rândul ei şi primăria localităţii Pieleşti a investit într-un bazin nou, cu o capacitate de 100.000 de litri.
Cu toate acestea, apa destinată locuinţelor era insuficientă în perioada de vară.


„Eu am avut distribuţia de apă din 2008 până în 2018 şi tot timpul în luna iulie-august rămâneam fără apă. Acum avem patru puţuri funcţionale, sperăm să nu mia fie probleme. Vom achiziţiona un grup de pompare. Acum vom face şi un program de furnizare a apei în cartier ca să nu ne mai confruntăm cu astfel de situații”, a completat Aurel Iovan, investitorul imobiliar din cartierul Magnolia.


Am încercat să-l contactăm telefonic şi pe primarul localităţii Pieleşti, Ion Irinel Irimescu, dar acesta nu a răspuns.

Salvaţi de CAO?

Compania de Apă Oltenia S.A. a semnat în toamna anului trecut un contract de proiectare și execuție lucrări în cadrul ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”. Investițiile care se vor face în baza acestui contract vizează lucrări ample în zona metropolitană a municipiului Craiova.
Lucrările au o valoare de 34.848.165,12 de lei fără TVA. Pentru cartierul Magnolia, contractul cuprinde proiectarea și execuția următoarelor lucrări: „Gospodărie de apă nouă în cartierul Magnolia (Pielești), Rezervor nou de înmagazinare apă tratată (V= 1.000 m.c.); Stație de pompare apă tratată; Stație de clorinare nouă (Q = 66,63 l/s); Echipamente SCADA; Conductă de transport apă de la gospodăria de apă Magnolia la Parcul Industrial (1.621 m). În plus, sunt prevăzute lucrări de reabilitare a rețelei de canalizare pe o distanță totală de 0,52 km, dar și extinderere rețea canalizare pe o distanță totală de 14,029 km, incluzând 572 racorduri noi de canalizare și 10 stații de pompare noi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS