2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Urban lasă pe uscat asociaţiile de proprietari cu restanţe

Termo Urban lasă pe uscat asociaţiile de proprietari cu restanţe

Stau fără apă caldă din cauza datoriilor. Sunt în această situaţie zeci de asociaţii de proprietari din Craiova care nu-şi plătesc restanţele către furnizorul de căldură al oraşului. Asta înseamnă mii de craioveni care în plină vară au trecut pe duşuri reci pentru că nu-şi plătesc datoriile către Termo Urban. Cei mai păgubiţi sunt bun-platnicii care din cauza vecinilor restanţieri au ajuns să încălzească apă pe aragaz.

Sunt în această situaţie proprietarii din Asociaţia de proprietari Viitorul, Asociaţia nr.30 Craioviţa Nouă, Asociaţia 5 şi 1A Craioviţa Nouă. În aceiaşi situaţie sunt şi proprietarii din Asociaţia de proprietari Bloc „Romarta”, dar şi cei din asociaţiile 14 Rovine, 19 Craioviţa Nouă, 83A1 şi 83A2, asociaţia de proprietari 13 Calea Bucureşti, 21 Gorunului, 1 Henri Coandă şi 13 Craioviţa Nouă. Neplata facturilor către furnizorul de utilităţi sau delapidările îi ţine pe locatarii din aceste asociaţii de proprietari fără apă caldă de săptămâni bune. Aceasta este lista neagră a asociaţiilor de proprietari din Craiova cu cele mai mari datorii către Termo Urban, dar numărul debitorilor este mult mai mare.

„Acestea sunt asociaţiile de proprietari cu cele mai mari datorii şi care au apa sistată apa la această dată pentru neplată. Lista este într-o continuă schimbare fiindcă unii vin şi plătesc, moment în care li se furnizează apă caldă, alţii înregistrează debite şi luăm măsuri împotriva lor”, a declarat pentru GdS, Maria Petroşanu, purtător de cuvânt SC Termo Urban Craiova.

Cine nu plăteşte, nu primeşte apă caldă

Furnizorul a decis să nu calce pe urmele fostei Termoficări care a falimentat şi lasă datornicii fără apă caldă după 45 de zile de la primirea facturii, dacă aceştia nu o plătesc. Iniţial ei sunt somaţi să-şi plătească datoriile.

Termo Urban a luat această decizie încă din primăvara acestui an când , la un an de la intrarea pe piață, furnizorul de căldură al orașului s-a trezit că peste 150 dintre asociațiile de proprietari cu care are contract nu-și onorează datoriile. Ca să nu întâmpine probleme, s-a gândit să strângă robinetul la apă caldă datornicilor. Prin urmare 170 de asociații de proprietari cu datorii către furnizor au fost somate, pe la jumătatea lunii aprilie, să-și plătească restanțele. Cele care nu au înțeles să plătească energia termică folosită pentru căldură și prepararea apei calde s-au trezit cu robinetul închis. Între timp unele dintre acestea şi-au plătit datoriile şi proprietarii beneficiază la acest moment de apă caldă. Altele au continuat să sfideze atenţionările furnizorului şi locatarii stau de câteva luni fără apă caldă. Reprezentanţii Termo Urban spun că lista debitorilor se modifică de la o zi la alta. Trebuie menţionat că unele dintre aceste asociaţii de proprietari sunt datoare şi vechii societăţi de termoficare. Aici sarcina recuperării debitelor îi revine lichidatorului juridic.

O asociaţie cu sute de apartamente, fără apă

În această situaţie sunt şi proprietarii din Asociaţia de proprietari nr.7 Craioviţa Nouă. Asociaţia este una cu peste 400 de apartamente. „Aceasta a avut o datorie de 86 de mii de lei şi mai are 36 de mii de lei, factura lunii martie”, spune purtătorul de cuvânt al SC Termo Urban.


„Toate blocurilor care țin de asociaţia de proprietari nr. 7 Craioviţa Nouă au, începând de săptămâna trecută, sistată furnizarea de apă caldă. Am avut probleme şi cu apa rece din cauza unei avarii. Deci au fost câteva zile de coşmar. Nu avem apă caldă din cauză că unii locatari au facturi restante. Nu conteaza că cei care sunt cu facturile la zi nu pot folosi apa caldă. Când am întrebat la asociaţie au spus că aşa se va întâmpla cu toate asociațiile pentru a-i speria pe restanțieri”, spune o locatară din Asociaţia de proprietari nr.7 Craioviţa Nouă.


Într-adevăr pe uşa blocurilor din asociaţia cu pricina tronează afişele puse de administraţie:

„Din cauza restanţelor, SC Termo Urban a oprit furnizarea apei calde. Vă rugăm să achitaţi urgent restanţele pentru a nu se opri apa rece şi gazele”.

Întrebaţi, locatarii ridică din umeri, alţii sunt nepăsătorii fiindcă şi-au montat centrale de apartament. De exemplu, un bloc cu 20 de apartamente are restanţe de 36.753 de lei. Proprietarii au ales să se debranşeze de la termoficare şi să meargă pe varianta centralelor de apartament. Se ridică o întrebare: cum s-au debranşat proprietarii cu restanţe?
Angajaţii de la Asociaţie spun că, Termo Urban nu mai este aşa de îngăduitoare ca vechea societate, iar unii dintre locatari nu-şi plătesc întreţinerea. Din cauza lor suferă întreaga asociaţie care stă acum fără apă caldă.

S-au plătit restanţele

Sunt şi asociaţii de proprietari care au plătit datoriile, iar Termo Urban a renunţat la restricţii. Pe lista celor „eliminaţi” din rândul datornicilor se găsesc următoarele asociaţii de proprietari:

Asociaţia nr.8 Brazda lui Novac, 2 Piaţa Gării, 4 Calea Bucureşti, 1 Mai Baracă, 4 Sărari, 7 Horia Nanterre, 29 Craioviţa Nouă, 6 Rovine şi 26 Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS