9 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe averi mai au managerii spitalelor din Craiova

Ce averi mai au managerii spitalelor din Craiova

A început sezonul publicării declaraţiilor de avere ale personalului instituţiilor şi autorităţilor publice. Acestea ar fi trebuit să se facă publice până pe 15 iunie, însă mulţi nu s-au grăbit să facă acest lucru.

Gazeta de Sud începe, astăzi, o serie de materiale cu privire la declaraţiile de avere ale oamenilor din cele mai importante instituţii din Craiova. Am studiat, pentru început, site-urile spitalelor din Craiova pentru a vedea ce averi mai au oamenii din fruntea acestora. Însă, unii nu au afişat încă declaraţiile de avere. În urma unei analize a declaraţiilor pe 2021 şi cele afişate pe 2022, cel mai bogat manager este Adina Turcu, managerul Spitalului Victor Babeş din Craiova. Chiar dacă este de aşteptat ca medicii să aibă destul de multă avere, mulţi dintre ei sunt fruntaşi la credite bancare, cel puţin raportat la informaţiile pe care le-au făcut publice.

Mai multe împrumuturi decât bani în conturi

Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova
Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova

Să începem cu averea managerului de la Spitalul Clinic Judeţean Craiova. Eugen Georgescu a publicat declaraţia de avere pe 2022 în timp util. Aceasta arată că medicul nu deţine niciun teren, ci un singur apartament de 83 metri pătraţi în Craiova, dobândit în anul 2010 printr-o hotărâre judecătorească. Georgescu mai deţine şi un autoturism marca Audi A6, fabricat în 2014, pe care l-a obţinut printr-un contract de vânzare-cumpărare. În rest, la categoria bunuri mobile nu mai este menţionat absolut nimic.

Nici la conturile bancare Georgescu nu stă foarte bine. Acesta a menţionat în declaraţia de avere două depozite bancare în lei, care însumează 21.603 lei şi un depozit bancar în euro, îm valoare de 20.000 de euro. Declaraţia de avere mai arată că Georgescu are un împrumut în nume personal în valoare de 75.000 de euro. La categoria venituri, acesta primeşte, anual, de la SCJU Craiova, un salariu de 75.180 de lei şi mai încasează de la UMF Craiova un salariu anual de 48.762 de lei ca şef de lucrări.

La Victor Babeş, cea mai bogată conducere

Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova
Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova

La Spitalul Clinic Victor Babeş, comitetul de conducere nu a afişat pe site-ul unităţii declaraţiile de avere. Însă, din declaraţiile de avere pe anul trecut ne dăm seama că managerul acestui spital, Adina Turcu are cea mai mare avere dintre toţi managerii de spitale din Craiova. Declaraţia din 2021 arată că aceasta deţine trei terenuri în Craiova (925 mp), Malu Mare (1.045 mp) şi Calafat (910 mp). Toate îi aparţin exclusiv acesteia şi au fost dobândite prin vânzare – cumpărare. De asemenea, Adina Turcu are trei case, în aceleaşi localităţi în care deţine cele trei terenuri. Casa din Craiova are 386 de metri pătraţi, cea din Malu Mare 230 de metri pătraţi, iar cea din Calafat are 310 metri pătraţi. Ca şi terenurile, acestea sunt deţinute în integralitate de managerul de la Victor Babeş.

Pe lângă cele trei case, Adina Turcu mai deţine un apartament în Bucureşti şi un spaţiu comercial în Craiova. În schimb, se pare că aceasta nu are nicio maşină şi nici alte bunuri precum bijuterii, obiecte de artă, etc. Medicul nu şi-a declarat banii din conturi în 2021. În schimb, a menţionat trei credite bancare consistente. Adina Turcu avea datorii la bancă în valoare de 70.000 de euro şi 683.000 de lei. La categoria venituri, aceasta încasează de la Spitalul Clinic Victor Babeş, anual, suma de 319.873 de lei şi încă 44.720 de lei de la UMF Craiova.

La Spitalul Filantropia lipsesc declaraţiile de avere

Liviu Radu, managerul Spitalului „Filantropia“
Liviu Radu, managerul Spitalului „Filantropia“

Pe site-ul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova declaraţiile de avere pe 2022 lipsesc aproape în totalitate. Doar doi dintre angajaţi au catadicsit să se încadreze în termenul legal. Însă, nu şi managerul spitalului, Liviu Ionuţ Radu. Ultima declaraţie de avere a acestuia a fost afişată în 2021. În aceea era menţionat un teren de 550 de metri pătraţi la Bucovăţ, însă titular era soţia acestuia. De asemenea, Liviu Radu mai deţinea, alături de soţie, un apartament în Craiova, o casă la Cârcea, un autoturism Toyota dobândit prin vânzare-cumpărare şi bijuterii în valoare de 35.000 de lei.

În 2021, acesta şi-a declarat şi banii din conturi. Suma se ridica la 48.717 euro şi 89.654 de lei. În acelaşi timp, managerul de la Filantropia a menţionat datorii în valoare de 156.000 de euro. La capitolul venituri, acesta a încasat 131.879 de lei pe an din salariul de manager al spitalului. De asemenea, a vândut un apartament în Craiova cu 45.000 de euro.

Modificări semnificative în declaraţia de avere a managerului de la Spitalul de Neuropsihiatrie

La Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova s-au publicat declaraţiile de avere pe anul 2022. Averea managerului spitalului, Anca Tudor, s-a modificat semnificativ faţă de cea trecut, soţul nemaifiind menţionat în declaraţia de avere din acest an. Aşadar, din cele trei terenuri din declaraţia de avere a Ancăi Tudor din 2021, acum a rămas doar unul de 33,72 mp în Craiova. Celelalte două se aflau în Cârcea. Însă, la capitolul clădiri, în anul 2021 aceasta deţinea, ca unic titular, un apartament în Craiova şi o casă la Cârcea alături de soţ.

Între timp, aceasta a rămas cu apartamentul din Craiova şi şi-a mai achiziţionat încă unul în 2021 în Caracal. Anca Tudor mai deţine un autoturism marca Opel Mokka şi a mai primit o donaţie de la mama sa, în valoare de 25.000 de lei. O astfel de donaţie apare şi în declaraţia din 2021, doar că atunci s-a ridicat la 66.000 de lei. La capitolul datorii, aceasta are două credite bancare în valoare de 10.000 de euro şi 80.000 de lei. Ca venituri, acesta a încasat doar salariul de manager al Spitalului de Neuropsihiatrie, în valoare de 231.943 de lei pe an.

Managerul de la Spitalul Căi Ferate Craiova face bani din agricultură

Aurelia Gîngioveanu, managerul Spitalului Clinic CF Craiova, încasează mai mulţi bani din activităţi agricole decât din salariul obţinut de la spital. Potrivit declaraţiei de avere, aceasta deţine un teren intravilan de 220 de metri pătraţi în Craiova, care a fost moştenit, şi unul de 120 de hectare în comuna Mischii, pe care l-a cumpărat. De asemenea, are o casă şi un apartament în Craiova. Casa este moştenită, iar apartamentul a fost cumpărat în 2020. Managerul mai are o maşină marca Toyota. În rest, nu a mai menţionat nimic la alte bunuri. La capitolul datorii, Aurelia Gîngiovenu are două credite bancare, ambele în valoare de 205.000 de lei. Ca venituri, aceasta încasează 140.000 de lei anual din salariul de manager. Însă, câştigă mai mult din activităţi agricole. În declaraţia de avere apare o sumă de 150.000 de lei câştigată anual din agricultură, practicată în comuna doljeană Mischii.

Managerul de la Spitalul Militar, nicio datorie în 2021

Colonel medic Iulian Meşină, comandantul Spitalului Militar din Craiova
Colonel medic Iulian Meşină, comandantul Spitalului Militar din Craiova

Nici la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“ nu au apărut pe site declaraţiile de avere pe anul 2022. Însă, cea din 2021 arată că Iulian Meşină, managerul spitalului, deţinea, alături de soţie, trei terenuri – unui în Craiova (300 mp) şi două la Melineşti ( 5.000 mp – teren agricol şi 750 mp – intravilan), ambele moştenite. De asemenea, tot împreună cu soţia, Meşină avea, în 2021, o casă şi un apartament în Craiova şi o casă în Melineşti. Ca bunuri mobile, managerul de la Spitalul militar avea două maşini – un Audi şi un BMW. De asemenea, anul trecut, managerul a specificat că are în conturi aproape 270.000 de lei şi nicio datorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS