Ceartă într-un bloc din centrul Craiovei pentru coşul centralei de apartament. Doi vecini se scandalizează pentru coşul de evacuare a gazelor de la centrala pe care unul dintre locatari şi-a montat-o recent.
Cum stau în fapt lucrurile? În blocul B, cunoscut ca blocul Luxor, unii dintre locatari au început să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. Au ales să-şi monteze centrale de apartament. În această situaţie este proprietarul de la apartamentul cu nr.30. Acesta şi-a montat recent centrală după ce a obţinut aprobarea de la asociaţia de proprietari. Numai că, a intrat în conflic cu vecina de la apartamentul alăturat. Acesta din urmă îl acuză că nu l-a întrebat când s-a debranşat şi şi-a montat centrală. Vecinul spune că cel mai mult îl deranjează faptul că gazele evacuate de coşul centralei ajung la el în apartament. Coşul este aşezat prea aproape de balconul său, de geamul şi uşa de la bucătărie. Proprietara mai spune că este astmatică din care motiv gazele provenite de la coşul vecinilor îi afectează sănătatea.
Coşul de la centrală, drobul de sare între doi vecini
Certurile cauzate de coşul de la centrală continuă de câteva luni între cele două familii, vecine de palier. În timp ce proprietarul rămas pe sistemul centralizat de încălzire îşi acuză vecinul că îl sufocă cu gazele evacuate de centrală, celălalt spune că montarea centralei s-a făcut conform proiectului şi perfect legal.
Ceartă pe semnături şi coşul de gaze
Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari Arieş nr.1 din care fac parte cei doi proprietari spun că proprietarul debranşat a primit acordul asociaţie chiar dacă nu a avut semnăturile vecinilor. Semnăturile au fost obţinute abia după montarea centralei.
Condiţiile de debranşare
Legea 325/2006 art.30 spune că pentru debranşare este necesar : „acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală.” Totodată, Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica. art.246 b) spune: ” să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu alta destinaţie cu care cel care doreşte debranşarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate”. Aceste condiţii apar şi pe site-ul furnizorului de căldură al oraşului:
„Depunerea la Termo Urban Craiova a unui dosar, care sa conţină documentele impuse prin condiţiile cumulative prevăzute în Legea 325/2006 art.30 şi Ordinul nr. 91/2007 al preşedintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică art. 246, 247, 251 şi 254 (dosarul complet nu se depune online, ci numai la sediu) :Acordul asociaţiei (original) împreună cu extrasul din hotarârea adunării generale a proprietarilor; ) Acordul vecinilor de apartament (original) pe verticală și orizontală cu pereți comuni;