7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum arată şi cât va costa Spitalul de Pediatrie Craiova

Cum arată şi cât va costa Spitalul de Pediatrie Craiova

Valoarea totală estimată a investiţiei, aşa cum a rezultat ea din studiu de fezabilitate, este cu mult peste valoarea aprobată în urma studiului de prefezabilitate.

Pe masa consilierilor municipali se va afla, astăzi, şi studiul de fezabilitate privind Spitalul de Pediatrie Craiova, un obiectiv care se va construi de la zero în curtea de la „Filantropia“, chiar în spatele clădirii unde funcţionează maternitatea.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea SF-ului a fost introdus peste ordinea de zi a şedinţei ordinare şi vine la un an după aprobarea, tot în Consiliul Local, a studiului de prefezabilitate. Pe 6 iulie 2021, CL Craiova aproba costurile estimate pentru construirea noii clădiri cu destinaţia de spital. Conform valorilor medii de investiţie estimate de Ordinul Arhitecţilor din România, a valori medii estimate pentru Spitale Regionale de Urgenţă şi pentru acest tip de investiţie, valoarea estimată era de 1.535 de euro/mp, fără TVA. Astfel, pentru o suprafaţă construită desfăşurată estimată la 31.759 mp (inclusiv spaţii tehnice şi parcări), valoarea de investiţie aprobată anul trecut era de 48.750.000 de euro, fără TVA.

Studiul de fezabilitate vine acum cu o altă valoare, cu mult peste valoarea aprobată în urma studiului de prefezabilitate. Adică de la 48,7 milioane de euro la 81,3 milioane de euro (sume fără TVA). Conform documentului supus aprobării în şedinţa de astăzi, valoarea totală a spitalului de pediatrie de la „Filantropia“ este de 478.512.717 lei (TVA inclus), echivalentul a 96,7 milioane de euro. Din aceşti bani, partea de construcţii şi montaj este de 360.638.863 lei (TVA inclus). Durata de realizare a investiţiei ar fi de 28 de luni, din care patru luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru execuţie şi fazele adiacente. Banii ar urma să fie solicitaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Spitalul de Pediatrie Craiova, clădire cu şapte etaje şi heliport

În prezent, activitatea medicală din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ se desfaşoară în 33 de pavilioane diferite, ceea ce duce adesea la întârzieri în furnizarea serviciilor, la creşterea costurilor şi la utilizarea ineficientă a resurselor, afectând calitatea şi eficienţa îngrijirilor medicale, după cum se specifică în studiu. În plus, unele clădiri care adăpostesc spaţiile medicale nici nu ar mai corespunde cerinţelor actuale.

SF-ul face referire la cele două imobile vechi de peste 100 de ani din curtea spitalului (strada Filantropiei, nr. 1), care „nu permit integrarea optimă a circuitelor intraspitaliceşti şi creează dificultăţi în adoptarea de noi tehnologii, din cauza limitărilor fizice ale clădirilor“. „Adaptarea infrastructurii la nevoia actuală de servicii medicale este imposibilă şi mult mai costisitoare decât construirea unor clădiri noi pentru a consolida activităţile într-o singură construcţie“, se arată în studiu. Cu alte cuvinte, ar fi mai simplu să construieşti un spital de la zero decât să adaptezi la cerinţele actuale nişte clădiri de acum un secol.

Pediatria şi maternitatea, în acelaşi loc

În noul spital vor fi relocate secţiile de pediatrie şi maternitate de la „Filantropia“, aflate acum în pavilioane diferite şi la adrese diferite, împreună cu alte spaţii identificate ca fiind necesare pentru buna desfaşurare a activităţii clinice, pentru a putea fi oferite servicii de îngrijiri medicale de calitate, integrate. Aici ar intra partea de imagistică, explorări funcţionale, fizioterapie şi recuperare medicală, farmacie, sterilizare centrală, spitalizare şi chirurgie de zi etc.

Conform temei de proiectare, se solicită extinderea Spitalului Municipal „Filantropia“ cu un corp nou în regim de înălțime S partial+P+7E + etaj tehnic + HELIPORT, în imediata vecinătate a clădirii C10 (Maternitatea). Noul spital cu şapte etaje ar avea o legătură directă cu Maternitatea, printr-un corp de clădire cu regim de înălțime 1E parțial, pentru a se putea crea circuitele spitalicești. Noua clădire destinată pediatriei va avea o suprafaţă totală construită de 8.147 mp, o suprafaţă totală desfăşurată de 32.636 mp şi 144 de locuri de parcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS