2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalE oficial! Se schimbă gazonul de pe „Oblemenco“

E oficial! Se schimbă gazonul de pe „Oblemenco“

La Craiova, toamna nu se numără doar bobocii, ci se schimbă și gazonul de pe „Oblemenco“.

Așa cum se preconiza, Primăria Craiova va înlocui suprafața de joc de la stadionul de fotbal după megafestivalul care va avea loc pe arena din Bănie, la sfârșitul lunii august. „Craiova IntenCity“ se doreşte unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România, de genul Untold, Saga sau Neversea, biletele fiind puse deja în vânzare (250 de lei prețul de pornire). La Craiova au fost anunţate nume grele ale muzicii internaționale disco, house și latino, care vor concerta timp de trei zile: 26, 27 și 28 august.

Municipalitatea a pompat bani grei în organizarea festivalului și a luat inclusiv în calcul schimbarea gazonului de pe „Ion Oblemenco“. Lucru care se va și întâmpla în toamnă. Suprafaţa de joc a fost schimbată ultima dată în octombrie 2021 şi a costat 650.000 de euro, bani plătiţi tot din bugetul local. Și acum sunt pregătiți 600.000 de euro pentru înlocuirea gazonului, bani care se adaugă la cei 443.000 de euro plătiți pentru promovarea „Craiova IntenCity“ și la milionul de euro pentru scenă și toate serviciile conexe, inclusiv partea de protejare a gazonului.

Conform caietului de sarcini întocmit pentru scenă, gazonul trebuie protejat cu podea specială portafloor, iar greutatea scenei trebuie calculată în așa fel încât să nu distrugă instalaţia de degivrare şi drenaj aflată sub gazon. Indiferent de situație, suprafața de joc va fi înlocuită.

Se schimbă doar gazonul hibrid

Primăria Craiova a lansat deja procedura de achiziție a lucrărilor de înlocuire a gazonului hibrid de la Complexul Sportiv – Stadion de Fotbal, denumirea din acte a arenei „Ion Oblemenco“. Stadionul are o suprafață gazonată de 8.036 mp – gazon hibrid pentru suprafața de joc și încă 2.000 mp – gazon artificial montat pe marginea suprafeței de joc. Conform caietului de sarcini, acum se va schimba doar gazonul hibrid.

Acest tip de gazon „este soluția care oferă o stabilitate mai mare a terenului de fotbal și contribuie și la creșterea numărului de ore utilizate, la dezvoltarea unei suprafețe de joc cu o rezistență mai bună și cu o scădere a factorilor de risc care determină degradarea gazonului, în special în condiții de vreme nefavorabilă“, după cum se explică în anunțul de participare.

Cu toate acestea, „creșterea numărului de evenimente desfășurate pe stadionul de fotbal, gazonul existent având o recomandare de a fi folosit la evenimente cu o durată de 110 minute/eveniment și cu o perioadă de cel puțin 15 zile de refacere“, ar determina autoritatea locală să execute lucrările de înlocuire a celor 8.036 mp de gazon hibrid, după cum se precizează în caietul de sarcini.

Gazonul trebuie să respecte standardele UEFA

Totul este ca la final suprafața de joc din Complexul Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal să se prezinte la standardele impuse atât de către Federația Română de Fotbal, cât și de către UEFA pentru desfășurarea meciurilor de fotbal din campionatul intern, din competiții internaționale și cele ale echipei naționale.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 2.519.654,36 lei fără TVA, adică 600.000 de euro cu TVA. Se va alege oferta cu prețul cel mai scăzut, data limită de depunere a ofertelor fiind 18 iulie. Precedentul contract de înlocuire a gazonului a avut o valoare de 2.706.983 de lei, adică 650.000 de euro cu TVA. În octombrie 2021 a fost însă înlocuită și suprafața de pe margine (cei 2.000 mp de gazon artificial), lucrare care nu a mai fost prinsă acum în contract.

Se schimbă gazonul de pe „Oblemenco“. Ce condiții pune Primăria Craiova

Ca și la precedenta acțiune de înlocuire a suprafeței de joc, primăria cere ca gazonul să fie schimbat în maxim 15 zile calendaristice de la data ordinului de începere a lucrărilor. Conform caietului de sarcini, contractantul are obligația de a executa lucrările de schimbare a gazonului hibrid existent cu gazon rulou hibrid din pepiniera proprie sau pepinieră specializată. Ce trebuie să facă firma care se va ocupa de această acțiune? Să decoperteze gazonul existent și să-l evacueze din incinta stadionului, să pregătească substratul pentru noul gazon, să descarce și să manipuleze noile rulouri de gazon hibrid, să le instaleze și să le stabilizeze. Compoziția noului gazon va fi aceeași, iar rola trebuie să aibă minim 3 cm grosime, 1,2 metri lățime și 12 – 14 metri lungime.

Cum gazonul nu are termen de garanție, primăria cere un termen de consultanță gratuită de trei luni de la data recepției. În tot acest timp, autoritatea locală vrea să afle totul de la specialistul în întreținerea unui astfel de gazon: ce tratamente trebuie aplicate, la cât timp se face prima tundere, care este înălțimea firului de gazon tuns, când se poate desfășura primul eveniment sportiv, frecvența și durata evenimentelor, temperatura minimă de la care se recomandă pornirea instalației de încălzire pe perioada rece etc.

Cam același lucru a cerut Primăria Craiova și la precedenta înlocuire a gazonului natural pe atunci cu cel hibrid de acum. Lucrările din toamna anului trecut au fost executate de Sports Fields SRL, o firmă din București care se ocupase și de schimbarea suprafeței naturale cu una hibridă la Arena Națională și de întreținerea noii suprafețe de joc pe perioada EURO 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS