5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţie de proprietari: Cine ne-a furat energia termică?

Asociaţie de proprietari: Cine ne-a furat energia termică?

O asociaţie de proprietari din Craiova susţine că a rămas fără apă caldă din cauza unei creşe. Locatarii ar fi fost încărcaţi cu consumul respectivei instituţii, dar şi a unor cabinete medicale care sunt alimentate cu căldură şi apă caldă de la aceeaşi centrală termică. Mai mult, reprezentanţii asociaţiei de proprietari spun că locatarii au fost furaţi cu complicitatea furnizorului de căldură, Termo Urban.

Cum a fost posibil ca locatarii dintr-o asociaţie de proprietari să fie furaţi de o creşă şi nişte cabinete medicale? Reprezentanţii proprietarilor din Asociaţia de proprietari 150 de apartamente „Femina” spun că apa caldă consumată de creşă nu a fost contorizată. Din această cauză locatarii ar fi plătit consumul respectivei instituţii. Mai mult, ei au semne de întrebare şi asupra consumului de căldură furnizat de centrala termică aflată în subsolul unui bloc arondat asociaţiei.

Acest aspect a ieşit la iveală în momentul în care furnizorul de căldură al oraşului SC Termo Urban a sistat Asociaţiei 150 de apartamente „Femina” apa caldă. Locatarii au rămas „pe uscat” în luna mai. Ei au o datorie de 41.636 de lei pentru luna februarie şi 56.867 de lei pentru luna martie.

Administratorul asociaţiei de proprietari explică cum a fost posibil acest lucru, susţinând că facturile au fost încărcat şi de consumul celor din clădirea învecinată. Blocurile din asociaţie şi clădirea în care funcţionează creşa şi cabinetele medicale primesc căldură şi apă caldă de la aceeaşi centrală termică. Este o centrală care deserveşte un cvartal de blocuri aflată la subsol. Din centrală pleacă ţevile către apartamentele locatarilor, dar şi către creşă şi cabinete. Consumul proprietarilor este înregistrat pe un contor, cel al clădirii învecinate pe un alt contor.

Administratorul asociaţiei spune că şi acesta ar fi motivul pentru care locatarii au fost încărcaţi la plată de către Termo Urban.

Blocul Femina


„Ne-am sesizat pentru că nu am mai primit un proces-verbal cu consumul creşei, aşa cum primeam înainte. Eu am întrebat la centrală, dar au spus că acea creşă nu prea mai funcţionează, că au copii puţini. Eu am sesizat că pe contorul de la creşă nu s-a mai înregistrat nimic din noiembrie 2021 până în aprilie 2022, iar noi nu am mai primit cantităţile consumate. Noi avem centrala care deserveşte asociaţia, aceasta este în subsolul tehnic. Tot aici este şi contorul. De aici pleacă ţevile către blocuri, dar şi cele către creşă. Conductele care pleacă spre creşă trec prin subsolul blocurilor şi locatarii nu sunt de acord să mai fie reţeaua de distribuţie la noi în asociaţie. Avem semne de întrebare şi în privinţa consumului de energie termică pentru căldură. Când ne-au închis nouă apa caldă, contorul de la creşă a început să înregistreze. Noi cerem să ni se spună ce consum a avut creşa. Aşteptăm acest răspuns să vedem ce ne spun cei de la Temo Urban”, explică administratorul Asociaţiei de proprietari „Femina”, Daniela Cimpoieru.

Complicitate

Ca să lămurească această situaţie, asociaţia de propreitari „Femina” a plătit un avocat şi a solicitat operatorului, Termo Urban mai multe lămuriri. În cele din urmă prin această adresă se spune că a avut loc „o sustragere ilegală” de energie termică.

Precizăm că instituţia dumneavoastră a manipulat instalaţia centralei tremice, blocând contorul creşei şi neînregistrând consumul real al acesteia, facturând ilegal proprietarilor asociaţiei consumul real al creşei şi cabinetelor medicale. Consumul de apă caldă al creşei înregistrând un consum zero în perioada noiembrie 2021-28.04.2022. În atare situaţie, solicităm rambursarea sumelor achitate, respectiv a penalităţilor aferente acestei perioade”, se spune în adresa transmisă către Termo Urban.

Acuzaţii nefondate

Termo Urban spune în replică:
„Toate acuzaţiile pe care le face asociaţia de proprietari nu sunt fondate. Respectiva asociaţie de proprietari face parte din categoria datornicilor. Ei au contactat un avocat, au făcut solicitări către noi ca să le precizăm cantitatea de apă caldă consumată de Creşa nr.1 în perioada 01.11.2022-30.04.2022. Tototdată au solicitat să le transmitem cantitatea de energie termică consumată pentru încălzirea de către respectiva creşă şi cabinetele medicale afalte în aceeaşi clădire cu creşa. Noi le vom da un răspuns în termenul legal, dar precizez solicitarea dumnealor nu este fondată”, a declarta pentru GdS, purtătorul de cuvânt al SC Termo Urban, Maria Petroşanu.

La acest moment Asociaţia de proprietari 150 de apartamente „Femina” a făcut plângere penală împotriva furnizorului de căldură al oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS