0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVine ordonanţa care deblochează cartierul chinezesc?

Vine ordonanţa care deblochează cartierul chinezesc?

Vine ordonanţa care deblochează cartierul chinezesc? Cartierul de locuinţe de pe strada Caracal din municipiul Craiova s-ar putea trezi la viaţă. Proiectul propus de Olguţa Vasilescu în primul său mandat de primar al Craiovei şi promis până la finele anului 2016 ar avea şanse să continue, de data asta cu finalitate. La ansamblul rezidenţial cunoscut drept „cartierul chinezesc“ nu s-a mai pus nicio cărămidă din primăvara anului 2017, când firma Shandong Ningjian, contractată de primărie pentru a construi 1.800 de locuințe (23 de blocuri cu 10 etaje), a abandonat investiția.

Tot ceea ce se construise până atunci a intrat în proprietatea municipiului Craiova (1 august 2017), ulterior amplasamentul fiind predat, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe. ANL urma să construiască, pentru început, primul bloc din ansamblul de 23 de imobile, şi anume blocul L2 (109 locuințe). Agenţia a refăcut proiectul tehnic pentru acest prim bloc, ba chiar a şi atribuit lucrările, după care a anulat contractul. Din acel moment nu s-a mai făcut niciun pas. Motivul: expirase termenul stabilit de proprietarul de drept al terenului (Ministerul Apărării Naţionale) până la care trebuia să se construiască cele 1.800 de locuinţe sau măcar cele 250 de unităţi locative promise Armatei.

Primul termen a fost 31 ianuarie 2017 (pentru cele 250 de locuinţe), el a fost prelungit până la 31 ianuarie 2020, pentru ca a treia prelungire solicitată (15 ianuarie 2023) să nu mai fie acceptată. Mai exact, nu a mai apărut o nouă prelungire a ordonanţei de urgenţă privind cedarea terenului. Amplasamentul a revenit astfel la MApN, iar lucrurile s-au blocat.

Să vină ordonanţa care deblochează cartierul chinezesc!

Prin luna martie a acestui an, primarul Olguţa Vasilescu anunţa, într-o şedinţă de consiliu local, că a reuşit să descurce situaţia cartierului chinezesc. „Am reuşit, într-un final, să descurcăm problema cu premierul Ciucă şi cu ministrul Apărării, în sensul că MApN a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă, care este pe traseu, şi în care este vorba de prelungirea cu încă cinci ani a termenului, ca să se poată executa lucrări pe terenuri care au provenit de la Armată“, afirma Olguţa Vasilescu. Edilul Craiovei mai susţinea că a şi propus trei variante de continuare a lucrărilor: locuinţele să fie construite tot de ANL, locuinţele să se realizeze din bugetul Ministerului Apărării şi să fie destinate strict angajaţilor Armatei sau terenul să fie predat municipiului Craiova, iar locuinţele să fie construite cu bani de la bugetul local.

De atunci au trecut trei luni, iar mult aşteptata ordonanţă nu a mai apărut. Marţi, Olguţa Vasilescu a anunţat din nou, de data asta pe Facebook, că a descurcat situaţia terenului de pe strada Caracal pentru a fi reluate lucrările la cartierul chinezesc. „Am reușit, împreună cu miniștrii Attila Cseke (Ministerul Dezvoltării – n.r.) și Vasile Dâncu (Ministerul Apărării – n.r.), să descurcăm și situația terenului din cartierul chinezesc, printr-o ordonanță de urgență. Împreună cu directorul general al ANL, Gabriel Stanciu, am vizitat deja amplasamentul și rămâne să emitem hotărârile de Consiliu Local necesare pentru reluarea investiției“, a anunţat Olguţa Vasilescu.

Se merge tot pe varianta ANL?

Dacă este să ne ghidăm după spusele edilului Craiovei, se pare că a fost aleasă prima variantă: aceea de continuare a lucrărilor de către Agenția Națională pentru Locuințe. Altfel, nu şi-ar mai fi avut rostul vizita directorului ANL la cartierul chinezesc. Rămâne de văzut cât va mai dura până va apărea ordonanţa de guvern mult aşteptată.

Ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, cunoscut drept „cartierul chinezesc“, a încremenit la stadiul din primăvara anului 2017

Reamintim că locuinţele din cartierul chinezesc urma să se construiască prin credit ipotecar, adică exclusiv cu banii beneficiarilor, conform procedurii lansate în 2018 de către ANL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS