4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalInundaţiile din Craiova, în faza de scandal politic

Inundaţiile din Craiova, în faza de scandal politic

Inundaţiile din Craiova au ajuns în faza de scandal politic. De fapt, canalizarea pluvială a oraşului, greu încercată la fiecare ploaie mai serioasă, a devenit subiectul principal de dispută. Urmele potopului de sâmbăta trecută se mai văd şi acum în Bănie, motiv pentru opoziţia din Consiliul Local de a taxa executivul din primărie, mai exact administraţia condusă de Olguţa Vasilescu.

La o zi după inundaţiile din Craiova, edilul a ieşit în faţă şi a precizat că va cere „fonduri de urgenţă de la Guvern” pentru a derula lucrări de extindere a canalelor de deversare din sistemul de canalizare al oraşului, care nu a făcut faţă ploii torenţiale.

„A fost o ploaie de peste 60 de litri de pe metru pătrat în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, atenţie, din Europa, nu doar din România, sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metru pătrat. Deci, era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce ţară, nu ar fi făcut faţă torentelor care au fost pe străzile Craiovei. E o situaţie foarte complicată cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta şi a treia oară în ultimii doi ani”, afirma Olguţa Vasilescu.

Inundaţiile din Craiova, în faza de scandal politic. Se cer măsuri de prevenţie

Consilierii locali USR au ieşit, joi, la atac şi au criticat autorităţile locale pentru faptul că nu au luat în zeci de ani niciun fel de măsură pentru „rezolvarea sau cel puțin ameliorarea acestei situații“.

„După fiecare ploaie puternică, primarul Olguța Vasilescu ridică din umeri și se justifică: «așa este și la alții». Ce nu înțelege doamna primar, și aici ține de competența domniei sale, este că în multe alte zone care se confruntă cu aceeași situație administrațiile locale au luat măsuri de prevenire, prin implementarea unor soluții dedicate. În loc să se concentreze pe găsirea și aplicarea acestor măsuri, tot ce știe să facă administrația actuală este să betoneze și să asfalteze fiecare petic de pământ din Craiova. Rezultatul? Insuficiența și chiar lipsa zonelor verzi dintre blocuri, beton și asfalt peste tot, inundații la fiecare ploaie torențială“, şi-a început atacul liderul consilierilor municipali USR din Consiliul Local Craiova, Cezar Drăgoescu.

Cezar Drăgoescu: „Afirmaţiile Olguţei Vasilescu nu sunt adevărate“

Preşedintele USR Dolj a enumerat care ar fi, în opinia sa, factorii care contribuie decisiv la transformarea Craiovei într-un oraş lacustru după fiecare ploaie torenţială.

Liderul consilierilor municipali USR din Consiliul Local Craiova, Cezar Drăgoescu, a pus tunurile pe administraţia care conduce oraşul, după dezastrul cauzat de ploaia de sâmbăta trecută

„Afirmaţiile Olguţei Vasilescu cum că nicio canalizare din Europa nu poate drena mai mult de 25 l/mp, pentru că aşa au fost proiectate canalizările, nu sunt adevărate. Vă dau doar exemplul a două oraşe europene, Munchen şi Londra, unde canalizarea poate prelua şi 50 litri/mp. Problema de fond este alta: noi nu avem niciun fel de prevenţie pentru aceste inundaţii, adică măsuri care să permită canalizării să preia cei 25 litri/mp, iar surplusul de apă să fie absorbit de către pământ. Poate nu ne-am mai trezi cu situaţii apocaliptice în Craiova la fiecare ploaie“, a spus Cezar Drăgoescu.

De ce se inundă Craiova după fiecare ploaie, în opinia USR

Liderul USR Dolj s-a declarat de acord cu faptul că avem de-a face şi cu modificări climatice, dar cauzele inundaţiilor ar fi altele. „Factorii care duc la asemenea situaţii sunt cu totul altele, nu doar clima. Vorbim în primul rând de lipsa investiţiilor în infrastructura subterană. Administraţiile care au condus oraşul în ultimii 30 de ani nu au investit niciun leu în modernizarea reţelei de preluare a apei pluviale. Mai este vorba şi de lipsa unei strategii de urbanism, pentru că fiecare a construit pe unde l-a tăiat capul fără să-i pese de nimic, cu acceptul primăriei. Ştiţi că există blocuri cu 10 etaje construite în cartiere de case, iar canalizarea nu face faţă şi e normal. A fost proiectată pentru o sută de case şi mai apar, brusc, o mie de locuinţe.

https://www.facebook.com/USRPLUSDolj/videos/773689193767341

Nu mai spun că în oraş sunt multe guri de canal astupate parţial sau total de constructorii care asfaltează străzile sau guri de canalizare la care nu ajunge apa, pentru că panta nu a fost dată cum trebuie. A verificat cineva din primărie aceste lucrări?“, a adăugat Cezar Drăgoescu.

Inundaţiile din Craiova. Cu ce soluţii vine opoziţia din Consiliul Local

Consilierii locali USR propun şi o serie de măsuri de prevenire a inundaţiilor, care ar trebui luate pe viitor. „Sunt măsuri pe care nu le-am invetat noi aseară, ci sunt aplicate de ani de zile în Europa, în oraşele civilizate cu care ne tot comparăm. Adică zone pavate permeabile, locuri special amenajate pentru infiltrarea apei pluviale, colectarea în recipiente a apei pluviale, infiltrarea apei pluviale prin bălţi artificiale, pavaj ecologic, parcări ecologice cu înclinaţii spre interior sau rigole pentru infiltrarea apei pluviale“, a precizat Drăgoescu.

Liderul consilierilor municipali USR a mai menţionat că la următoarea şedinţă de consiliu local vor fi propuse „trei proiecte care se pot implementa repede, astfel încât să nu mai asistăm la scenele de sâmbăta trecută“. „Cu ce propuneri venim noi? Toate parcările publice şi private, şi mă refer aici la cele din curtea blocurilor nou construite, de la mall-uri şi hypermarketuri să fie realizate din pavaje permeabile ecologice. Toate parcările marilor centre comerciale să aibă un copac la două locuri de parcare, ca să nu mai avem hectare întregi de beton pe post de parcare. Şi trei, potrivit articolului 127 din Codul administrativ am solicitat înfiinţarea unei comisii de analiză şi verificare formată din consilieri locali, funcţionari publici şi specialişti, pentru găsirea unor soluţii pe termen scurt, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu situaţia de sâmbătă“, a afirmat Cezar Drăgoescu.

„Ceea ce nu înţelege doamna primar este că ne-am săturat de pâine şi circ, de floricele şi pietricele. Aşteptăm din partea unei administraţii soluţii eficiente, moderne şi sustenabile de dezvoltare a oraşului. Dar, ştiţi cum e, lucrările din subteran, investiţiile în canalizare pluvială şi reţele nu se văd. În schimb, floricelele, pietricelele şi spectacolele plătite cu milioane de euro, da“, a conchis preşedintele USR Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS