4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalVrei produse autohtone? Vino în Piaţa Chiriac

Vrei produse autohtone? Vino în Piaţa Chiriac

Vrei doar produse autohtone? Ești invitat în Piaţa Chiriac din Craiova, prima piaţă din ţară dedicată doar producătorilor autohtoni, după cum au anunţat autorităţile locale la redeschiderea care a avut loc vinerea trecută.

A fost agitaţie mare la inaugurare, la eveniment luând parte aproape toți directorii din primărie și de la instituțiile și societățile subordonate, prefectul de Dolj, președintele Consiliului Județean Dolj și angajați de la SC Piețe și Târguri SRL. Agitație a fost și în noaptea de dinaintea redeschiderii Pieței Chiriac. Asfaltatorii au lucrat până în zori pentru ca evenimentul să iasă bine. Şi a ieşit, chiar dacă asfaltul proaspăt turnat încă se lipea de tălpile invitaților.

Două milioane de lei a costat amenajarea pieței din Chiriac în varianta sută la sută românească. Autoritățile au dat asigurări că aici vor fi vândute doar produse autohtone, la prețuri decente. Pe la tarabele amenajate în parcare se aflau, vineri, producători de la Desa, Daneți și Mârșani, veniți să-și etaleze fructele și legumele. Spunem asta, pentru că unii au plecat imediat după inaugurare, dar au promis că vor reveni începând de astăzi. Vineri, gradul de ocupare al boxelor era de 80%, dar se aștepta ca ele să se ocupe în totalitate în această săptămână.

Vrei produse autohtone? Care va fi noua față a Pieței Chiriac

În Piaţa Chiriac vor fi boxe pentru producători și pentru societăți comerciale (acestea vor vinde și alte tipuri de produse), dar și un supermarket cu produse românești provenite de la fabrici din întreaga țară. Potrivit directorului Piețe și Târguri SRL, Alin Mărăcine, aproape 1.500 de produse sunt listate în acest magazin, iar adaosul comercial este de doar 5%.

„Nu urmărim să facem profit, ci să oferim produse autohtone la preţuri cât mai mici“, a afirmat Alin Mărăcine. Acesta a ţinut să menţioneze că în supermarket se poate plăti doar cu numerar şi card, bonurile de masă nefiind acceptate din cauza comisionului prea mare, care ar fi dus la o creştere a preţului de la raft.

„Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, dar să fie sănătoasă“

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că s-a plecat de la ideea unei pieţe ieftine şi doar cu produse autohtone. „Am vrut să fie ceva frumos şi, în primul rând, să fie ieftin. Am stabilit că nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem tot timpul aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi roșii aici, în timpul iernii. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt produse în solarii, tot undeva în România.

Vrei produse autohtone? Vino în Piaţa Chiriac
Piaţa Chiriac din Craiova, redeschisă vineri, este prima piaţă din ţară dedicată doar producătorilor autohtoni

Prefer ca roșia să vină cu două săptămâni mai târziu, față de alte piețe, dar să fie bună, să fie sănătoasă. În contractele cu producătorii am cerut să nu existe stimulenți în producerea legumelor și fructelor. Să poată mânca şi copilul meu din această piață”, a afirmat edilul Craiovei. De altfel, în piață va exista și un tester care arată dacă s-au folosit stimulenți la legume și fructe și în ce cantități.

Vrei produse autohtone? CJ construiește trei depozite de legume și fructe în Dolj

În spatele Olguței Vasilescu s-au așezat și câțiva primari din Dolj, din localități cu tradiție în legumicultură și pomicultură, dar și reprezentanți ai Stațiunii de Cercetare Dăbuleni. De aici vor ajunge în Piața Chiriac chiar și produse exotice, precum curmale chinezești și kaki.

„Vom fi prezenți în piață, așteptam de mult acest lucru, dar nu am ajuns încă la recoltare. Testăm o serie de specii care se preteză pentru zona nisipoasă. Pentru fermierii care produc în cantități mici era foarte greu să ajungă în supermarketuri, dar acum vor putea să-și vândă produsele la prețuri corecte. Vom ieși în septembrie cu cartoful dulce produs în România, în august cu struguri de masă, avem și curmale chinezești, kaki produs în România, zmeură, coacăze. Consumatorii din Craiova vor avea posibilitatea să le guste și să se bucure de valorea lor nutritivă“, a spus Aurelia Diaconu, directorul SCDCPN Dăbuleni.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a precizat că în judeţ vor fi construite trei depozite de legume şi fructe, care vor funcționa atât pentru cooperative, cât și pentru întreprinzători individuali. Este vorba de un depozit în zona Desa – Poiana Mare – Ghidici, unul în zona Moțăței – Unirea și un altul în zona Dăbuleni – Călărași – Bechet. „Doljul are tradiție în legumicultură, dar era nevoie și de o infrastructură. Adică de un loc unde să-și țină marfa la temperatură controlată până o vând în magazine. De aceea vom construi cele trei depozite, unul cu fonduri europene și două cu fonduri proprii“, a afirmat Cosmin Vasile.

„Luați, că e gratis, plătește doamna primăriță“

La plecare, primarul Craiovei a gustat dintr-un pepene roșu produs la Daneți. „Haideți să gustați, să vedeți ce dulce e! Asta e marfa de calitate, de cei de la Dăbuleni a rămas doar țipla“, și-a făcut reclamă producătorul. „Luați, că e gratis, plătește doamna primăriță“, a mai glumit acesta.

În drum spre mașină, Olguța Vasilescu a cumpărat două kilograme de roșii de la un producător venit de la Mârșani și a părăsit piața nu înainte de a-i aduce aminte directorului Alin Mărăcine că a trebuit să insiste pentru ca lucrurile să se miște mai repede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS