8.7 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfacerea „Bolid de lux pentru persoane cu handicap“

Afacerea „Bolid de lux pentru persoane cu handicap“

În Craiova există, anul acesta, 1.700 de mijloace de transport pentru care nu se plătesc taxe şi impozite. Acestea sunt deţinute de persoane cu handicap sau de reprezentanţi legali ai persoanelor cu handicap. Interesant este că pe lista maşinilor pentru care nu se plăteşte niciun leu la stat se regăsesc maşini precum Chrysler, Porche, Cadillac, Lincoln, Dodge, BMW, Audi sau Mercedes, cu motorizări ce depăşesc chiar şi 3.000 cmc. O lege din 2015 a devenit, pentru multe persoane, prilejul perfect pentru a fenta plata taxelor pentru maşinile de lux.

Scutirea de taxe şi impozite pentru autoturismele deţinute de persoanele cu handicap este o măsură cât se poate de normală pentru oamenii care chiar suferă cu adevărat de o boală şi care au o situaţie financiară dificilă. Însă, în oraşul nostru există anumite maşini scutite de taxe care nu ar putea fi deţinute de persoane cu venituri scăzute şi care sunt, mai degrabă, maşini de lux, decât maşini de necesitate pentru persoanele cu handicap. Din cele 1.700 de mijloace de transport din Craiova, pentru care nu se plăteşte nici un leu la taxe şi impozite, aproape 200 au motoare foarte puternice, cu o capacitate cilindrică de peste 2.600 cmc.

51 de maşini cu motor de peste 3.000 cmc spun pas impozitului

În Craiova se văd, din ce în ce mai des, multe maşini de lux parcate pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap. Surpriza este că nu sunt parcate ilegal pentru că au afişat în parbriz acea hârtie acordată persoanelor cu handicap. Dacă luăm în calcul cuantumul veniturilor persoanelor cu handicap, ne dăm seama că ar fi imposibil pentru acestea să îşi achiziţioneze maşini de zeci de mii de euro sau care depăşesc 100.000 de euro. Mai există posibilitatea ca o persoană cu handicap să facă parte dintr-o familie înstărită. Însă, cel mai probabil, există şi multe persoane care se folosesc de oameni cu handicap şi le devin însoţitori în acte, tocmai pentru a se sustrage de la plata taxelor. Legea le permite, iar Primăria Craiova pierde foarte mulţi bani, mai ales că maşinile cu capacitate cilindrică mare ar tebui să achite taxe uriaşe.

Din totalul autovehiculelor scutite de taxe în 2022, 917 au motoare cu capacitate de până în 1.600 cmc, 372 au capacitate cilindrică cuprinsă între 2.000 şi 2.600 cmc. De asemenea, 135 dintre maşinile pentru care nu se plătesc taxe au motoare cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.600 şi 3.000 cmc. Există şi 51 de maşini cu o capacitate cilindrică ce depăşeşte 3.000 cmc. Pe lista de scutiri se regăsesc şi alte tipuri de vehicule precum remorci, un tractor şi alte câteva cu tonaj mai mare.

Maşini de lux, pe lista de scutiri

Lista cu maşinile scutite de la taxa impozitelor este plină de contraste. Teoretic, pentru o persoană care îşi permite o maşină de zeci de mii de euro, plata taxelor ar trebui să reprezinte cea mai mică problemă. Practic, însă, în Craiova sunt scutiţi de plată şi proprietari ai unor maşini precum Chrysler, Porche, Cadillac, Lincoln, Dodge, BMW, Audi sau Mercedes. Numărul acestora este în creştere faţă de anul trecut, semn că mulţi craioveni au prins gustul acestei portiţe legislative care îi scuteşte de plata unei sume consistente. Nimeni nu îi poate controla dacă, vreodată, au transportat o persoană cu handicap cu o astfel de maşină de lux. Anul acesta, de exemplu, sunt scutite de taxe 69 de maşini marca Audi, 99 de maşini BMW, patru maşini Cadillac, patru marca Chrysler, două Dodge-uri, un Lincoln, 93 de Mercedesuri şi opt maşini marca Porsche.
La polul opus, există persoane cu handicap scutite de plata taxelor pentru maşini precum Dacia, Daewoo, Lada sau chiar Trabant.

Câţi bani pierde primăria cu maşinile de lux scutite de plată

La un simplu calcul, pentru o maşină al cărei motor are 3.000 cmc reiese că Primăria Craiova pierde 2.763 lei. Însă, pentru o maşină a cărei motorizare depăşeşte capacitatea cilindrică de 3.000 cmc, municipalitatea pierde 5.930 de lei. Aşadar, numai dacă luăm în calcul cele 51 de maşini din Craiova care au motor de peste 3.000 cmc şi sunt scutite de la plata impozitului, primăria pierde minim 302.430 de lei. Asta în cazul în care motoarele nu depăşesc 3.200 cmc. În acest caz, impozitul creşte şi mai mult.

Dacă ar fi să calculăm pierderile cu maşinile care au un motor cu o capacitate cuprinsă între 2.600 şi 3.000 cmc, ţinând cont că în Craiova sunt 135 de astfel de maşini scutite de plata taxelor, reiese că primăria pierde minim 348.165 de lei. Pentru maşinile cu motoare de sub 2.000 cmc, pierderile sunt mult mai mici. Pentru o maşină cu moto de 2.000 cmc, impozitul este de 237 de lei pe an. Pentru motoarele mai mici de 1.600 cmc, impozitul scade semnificativ, la 72 de lei.

Portiţa legislativă din 2015, mană cerească pentru neplata taxelor

O lege dată în 2015 a construit cadrul perfect pentru cei care vor să se sustragă de la plata impozitelor. Până în 2015, puteau beneficia de scutirea taxelor doar autoturismele care erau adaptate persoanelor cu handicap. Legea 227/2015 a schimbat datele problemei şi a deshis o portiţă importantă. Această lege menţionează că pot fi scutite de la plata taxelor şi maşinile care aparţin reprezentanţilor legali ai persoanelor cu handicap, fără să se solicite ca acele maşini să fie echipate special pentru persoanele cu handicap.

Articolul 469 din această legea spune, la litera b), că pot beneficia de scutirea taxelor „mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului“.
Drept urmare, numărul maşinilor scutite de plată creşte de la un alt la altul. Dacă în anul 2021 existau 1.564 de astfel de maşini în Craiova, anul acesta sunt scutite de taxe 1.700 de maşini.

Cum se obţin aceste scutiri

Potrivit site-ului Primăriei Craiova, pentru a putea avea parte de acest beneficiu, solicitantul trebuie să depună o serie de documente.

Este vorba despre:

  • declaratie (Model 2016 ITL – 005, 006, 007)
  • fotocopia actului de identitate
  • actul justificativ în baza căruia beneficiază de scutire
  • fotocopia cărții de identitate a mijlocului de transport pentru care se solicită scutirea
  • declarație pe propria răspundere autentificată sau orice document emis de o instituție publică, care atestă că este reprezentantul legal al persoanei cu handicap grav sau accentuat sau al persoanei încadrate în gradul I de invaliditate și are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana cu handicap grav sau accentuat şi persoana încadrate în gradul I de invaliditate.
    „Scutirea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se acordă în conformitate cu prevederile art. 469 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pe baza documentelor doveditoare, valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. În cazul scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport prevăzută la art. 469 aIin.(1) lit. b) din Codul Fiscal, acordarea facilității fiscale nu este condiționată de folosința exclusivă a mijlocului de transport de către persoana beneficiară. Anularea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport, se poate face, în situația în care, certificatul care atestă încadrarea în grad de handicap a fost anulat în condițiile legii. În ultimii doi ani, la nivelul Direcției Impozite ți Taxe nu au existat cazuri de anulare a scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport, în condițiile mai sus arătate“, au transmis reprezentanţii primăriei.


Aşadar, legea este foarte permisivă şi nimeni nu poate verifica, vreodată, dacă persoana cu handicap beneficiază cu adevărat de mijlocul de transport scutit de taxe.

Citeşte şi: O tânără din Craiova are nevoie de ajutorul nostru în lupta cu cancerul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS