1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova, învăluită din nou în mirosul de la groapa de gunoi

Craiova, învăluită din nou în mirosul de la groapa de gunoi

Mirosul urât revine în Craiova. Şi o să miroase aşa mult şi bine, atâta timp cât groapa de gunoi a judeţului este în oraş. Administratorul depozitului de la Mofleni s-a apucat în plină vară să mute gunoiul în descompunere dintr-o celulă în alta. 

Mirosul insuportabil de gunoi ce s-a așezat peste Craiova va dăinui încă vreme bună, spre disperarea craiovenilor. Acum, mai mult ca oricând, mirosul este insuportabil, deoarece administratorul depozitului, EcoSud, mută gunoiul în descompunere dintr-o celulă în alta. Acest lucru se întâmplă în mijlocul verii, când temperaturile depăşesc şi 35 de grade Celsius. Mirosul deranjant din ultima perioadă, sesizat de sute de craioveni din toate cartierele orașului, va „bântui” Craiova o bună bucată de vreme și de acum încolo. Şi asta în pofida sesizărilor care curg la Garda de Mediu. Când oamenii doresc să-și aerisească locuințele, pe geamurile deschise intră doar aerul care îți mută nasul din loc.

De ce se întâmplă acest lucru? Administratorul depozitului de gunoi de la Mofleni mută gunoiul în putrefacţie dintr-o celulă în alta. Acest lucru se întâmplă după deschiderea celei de-a şaptea celule în care se depune gunoiul menajer, fracţia umedă, adus din tot judeţul. Deşeurile în descompunere sunt purtate pe zeci de metri sub arşiţa soarelui dintr-o celulă în alta, împinse cu buldozerul sau în cupa tractorului. Mirosul pestilenţial degajat acoperă împrejurimile, ajungând până spre centrul oraşului, spre disperarea craiovenilor. 

Cum s-a ajuns în această situaţie

Hai să lămurim lucrurile! Până în luna mai, în depozitul de la Mofleni gunoiul s-a depus în cele şase celule autorizate. Ultima celulă, cea de-a şasea, s-a umplut şi pentru că depozitul nu a primit la timp autorizaţia pentru deschiderea celulei şapte, surplusul de gunoi a fost înghesuit în celula şase.  Relocarea a zeci de mii de tone de gunoi menajer este cauza care determină existența mirosului neplăcut în tot orașul.

„Noi stăm în Mofleni şi de câteva săptămâni miroase zilnic. Este o problema destul de cunoscută, dar mă gândeam că dacă reclamă mai multă lume poate se face ceva în vederea mutării gropii de gunoi undeva mai departe de oraş“, spune craioveanca Monica Spiridon.

 Craiovenii se plâng de ani de zile, dar nimeni nu-i ia în seamă. Cei mai afectaţi de mirosul greu sunt locuitorii din cartierele Mofleni, Catargiu, 1 Mai-Ciupercă, Brestei şi Nicolae Titulescu.

„Este cumplit! Nu poţi spune în cuvinte cum miroase. Vrei dimineaţa să aeriseşti, nu poţi de miros. Vrei seara să stai la aer curat, nu poţi. Pute! Copilul meu îmi spune: închide uşa că vomit din cauza mirosului“, susţine Marilena Pârvan, localnică din cartierul Catargiu. 


Agenţia şi Garda, „ameţite“ de mirosul de la groapa de gunoi?

Nu este de mirare că oraşul se sufocă sub mirosul de cadavru în descompunere, la câtă nepăsare este în rândul autorităţilor, a instituţiilor care trebuie să ia măsuri împotriva administratorului depozitului de la Mofleni. Ce spune Agenţia pentru Mediu, care dă autorizaţii mai mult din birou?

Prin revizuirea AIM nr. 72/24.08.2015 revizuită (R2) în 12.05.2022, APM DOLJ a reglementat funcționarea celui C7, operatorul ECO SUD SA fiind obligat să ducă la îndeplinire măsura impusă de GNM CJ DOLJ şi anume: «Operatorul economic va proceda la relocarea întregii cantități de deșeuri peste cota de depozitare autorizată a celulei nr. 6 o dată cu punerea în exploatare a celulei nr. 7». Responsabilitatea îndeplinirii măsurii cade în sarcina ECO SUD SA, care trebuie să notifice îndeplinirea măsurii către GNM CJ DOLJ, care impune atât măsura, cât și verificarea îndeplinirii acesteia“, se arată într-un răspuns al APM Dolj. 

Ca de fiecare dată, Garda de Mediu Dolj este prinsă pe picior greşit. Comisarii Gărzi spun că au trecut în urmă cu trei săptămâni pe la groapa de gunoi din Mofleni. Mai mult, spun că au aplicat, de-a lungul timpului, mai multe amenzi operatorului depozitului, dar degeaba.

„Am fost acum trei săptămâni la depozitul de deşeuri. Ei iau gunoiul din celula şase şi îl mută în celula şapte. Trebuie să reloce cantitatea în plus. după cum s-a prevăzut în Autorizaţia de la Agenţie. Tu, nu te apuci să decopertezi gunoiul când afară sunt 40 de grade Celsius. Puteau să mai amâne şi să facă asta în anotimpul rece. În privinţa mirosului, şi autorităţile locale au competenţa să ia măsuri, le permite Legea mirosurilor. Voi merge din nou la depozitul de la Mofleni să verific ce se întâmplă acolo. Şi noi avem sesizări, oamenii se plâng de mirosul care vine de la depozit“, spune Gheorghe Călinoiu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

Cine să mai înţeleagă? Agenţia spune că Garda impune mutarea gunoiului dintr-o celulă în alta, Garda spune că Agenţia. 

Ce face Primăria Craiova?

La nasul Primăriei Craiova nu a ajuns încă mirosul de la groapa de gunoi de la Mofleni. În organigrama instituţiei există un compartiment de administrare şi monitorizare a mediului. Oare desfăşoară acesta activităţi specifice în domeniul protecţiei mediului? Reprezentanţii primăriei spun că:

Nu avem sesizări în acest sens, dar vom înștiința Garda de Mediu“

Totuşi Legea mirosurilor prevede următoarele: „Obligația autorităților administrației publice locale de a prevedea la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv; obligația autorităților administrației publice locale de a controla, la sesizarea publicului, activitățile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecției mediului și care pot crea disconfort olfactiv“ (art. 96, alin. 1, pct. 15^1 şi 15^2 / Legea nr. 123 din 10 iulie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului). În concluzie, până se vor dumiri autorităţile şi instituţiile competente, craiovenii nu au decât să îndure mirosul pestilenţial de la groapa de gunoi. 

Ce spune EcoSud

Activitatea de mutare a deşeurilor din celula şase în celula şapte a început imediat după ce s-a obţinut autorizaţia de organizare a celulei şapte. Este o măsură impusă de Garda de Mediu. Procedura s-a făcut cu întârziere, fiindcă autorizaţia s-a obţinut cu întârziere. Numai Garda de Mediu poate face o derogare, ca să amânăm această debarasare dintr-o celulă în alta”,

a declarat, pentru GdS, Roxana Manea, director executiv la SC ECO SUD SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS